KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Cevapla
Kullanıcı avatarı
gullale
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 1362
Kayıt: 16 Oca 2008, 02:00

KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen gullale »

KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

1-
“ta’kılûn” ÂYETLERİ:

e fe lâ ta’kılûn:


Resim

أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنسَوْنَ أَنفُسَكُمْ وَأَنتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

Resim---“E te’murûne'n-nâse bi'l-birri ve tensevne enfusekum ve entum tetlûne'l-kitâb (kitâbe) e fe lâ ta’kılûn (ta’kılûne) : Siz, insanlara iyiliği emrederken, kendinizi unutuyor musunuz? Oysa siz kitabı okuyorsunuz. Yine de akıllanmayacak mısınız?”
(Bakara 2/44)


وَإِذَا لَقُواْ الَّذِينَ آمَنُواْ قَالُواْ آمَنَّا وَإِذَا خَلاَ بَعْضُهُمْ إِلَىَ بَعْضٍ قَالُواْ أَتُحَدِّثُونَهُم بِمَا فَتَحَ اللّهُ عَلَيْكُمْ لِيُحَآجُّوكُم بِهِ عِندَ رَبِّكُمْ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

Resim---“Ve izâ lekûllezîne âmenû kâlû âmennâ, ve izâ halâ ba’duhum ilâ ba’din kâlû e tuhaddisûnehum bi mâ fetehallâhu aleykum li yuhâccûkum bihî inde rabbikum e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : Îman edenlerle karşılaştıklarında "Îman ettik" derler; kendi başlarına kaldıkları zaman ise, derler ki: "ALLAH'ın size açtıklarını(açıkladıklarını), RABBiniz katında size karşı bir belge olsun diye mi onlarla konuşuyorsunuz? Hâlâ akıllanmayacak mısınız?"
(Bakara 2/76)



يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تُحَآجُّونَ فِي إِبْرَاهِيمَ وَمَا أُنزِلَتِ التَّورَاةُ وَالإنجِيلُ إِلاَّ مِن بَعْدِهِ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

Resim---“Yâ ehle'l-kitâbi lime tuhâccûne fî ibrâhîme ve mâ unzileti't-tevrâtu ve'l-incîlu illâ min ba’dih(ba’dihî), e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : "Ey Kitab ehli, İbrâhim konusunda ne diye çekişip tartışıyorsunuz? Tevrat da, İncil de ancak ondan sonra indirilmiştir. Yine de akıl erdirmeyecek misiniz?"
(Âl-i İmrân 3/65)


وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَلَلدَّارُ الآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

Resim---“Ve mâ'l-hayâtu'd-dunyâ illâ la'ibun ve lehv(lehvun), ve led dâru'l-âhiretu hayrun lillezîne yettekûn(yettekûne), e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : Dünyâ hayâtı yalnızca bir oyun ve bir oyalanmadan başkası değildir. Korkup sakınmakta olanlar için âhiret yurdu gerçekten daha hayırlıdır. Yine de akıl erdirmeyecek misiniz?”
(En'âm 6/32)


فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ وَرِثُواْ الْكِتَابَ يَأْخُذُونَ عَرَضَ هَذَا الأدْنَى وَيَقُولُونَ سَيُغْفَرُ لَنَا وَإِن يَأْتِهِمْ عَرَضٌ مُّثْلُهُ يَأْخُذُوهُ أَلَمْ يُؤْخَذْ عَلَيْهِم مِّيثَاقُ الْكِتَابِ أَن لاَّ يِقُولُواْ عَلَى اللّهِ إِلاَّ الْحَقَّ وَدَرَسُواْ مَا فِيهِ وَالدَّارُ الآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

Resim---“Fe halefe min ba’dihim halfun verisû'l-kitâbe ye’huzûne arada hâze'l-ednâ ve yekûlûne se yuğferu lenâ ve in ye’tihim aradun misluhu ye’huzûh(ye’huzûhu), e lem yu’haz aleyhim mîsâku'l-kitâbi en lâ yekûlû alâllâhi ille'l-hakka ve deresû mâ fîh(fîhî), ve'd-dâru'l-âhıretu hayrun lillezîne yettekûn(yettekûne), e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : Onların ardından yerlerine kitaba mîrasçı olan bir takım 'kötü kimseler' geçti. (Bunlar) Şu değersiz olanın (dünyâ) geçici yararını alıyor ve: "Yakında bağışlanacağız" diyorlar. Bunun benzeri bir yarar gelince onu da alıyorlar. Kendilerinden ALLAH'a karşı hakkı söylemekten başka bir şeyi söylemeyeceklerine ilişkin Kitap sözü alınmamış mıydı? Oysa içinde olanı okudular. (ALLAH'tan) Korkanlar için âhiret yurdu daha hayırlıdır. Hâlâ akıl erdirmeyecek misiniz?”
(A'râf 7/169)


قُل لَّوْ شَاء اللّهُ مَا تَلَوْتُهُ عَلَيْكُمْ وَلاَ أَدْرَاكُم بِهِ فَقَدْ لَبِثْتُ فِيكُمْ عُمُرًا مِّن قَبْلِهِ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

Resim---“Kul lev şâe allâhu mâ televtuhû aleykum ve lâ edrâkum bihî, fe kad lebistu fîkum umuren min kablih(kablihî), e fe lâ ta'kilûn(ta'kilûne) : De ki: "Eğer ALLAH dileseydi, onu size okumazdım ve onu size bildirmezdi. Ben ondan önce sizin içinizde bir ömür sürdüm. Siz yine de akıl erdirmeyecek misiniz?"
(Yûnus 10/16)


(devam edecek)
Resim
Kullanıcı avatarı
hamdolsun
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 496
Kayıt: 23 Ara 2009, 02:00

Re: KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen hamdolsun »

kendinizi unutuyormsunuz ?
Rabbin soruyor Rabbin ... cevap yolculuğuna çıkmalı ...Rabbim !..Rabbim !..Ya Rabbena bizi affet
Kullanıcı avatarı
nur-ye
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 9089
Kayıt: 08 Eyl 2007, 02:00

Re: KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen nur-ye »

*** ''Akıl: "nicelik ve nitelikleri anlayabilen, anlatabilen ve yaşanmasını sağlayan ÖZÜN ÖZÜ (lübbü'l-lüb) BİR NURdur!.."
Kulihvani


**Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "ALLAH buyuruyor ki akıldan daha güzel bir şey yaratmadım. Ona "gel" dedim, geldi; "git" dedim, gitti, dedim ki: "Bana senin vasıtanla ibâdet edilir; senin vasıtanla mükâfât verilir, senin yüzünden cezâlandırırım." buyurmuştur.
(Heysemî VIII 28; Aclunî II-212)

**Resûlü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem)'in (İbn Mesu'd dan): "ALLAH (Teâla Hazretleri) aklı yarattığı zaman ona: "gel..." dedi, o da geldi. Sonra "geri dön!" diye emretti. O da geri döndü. Bunun üzerine akla şunu buyurdu: "Ben, kendime senden daha sevgili olan başka bir şey yaratmadım. Seni, nezdimde mahlûkatın en sevgilisi olana (insana) bindireceğim." buyurmuştur.
(Kütüb-i sitte 1687)
Resim
Kullanıcı avatarı
nur-ye
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 9089
Kayıt: 08 Eyl 2007, 02:00

Re: KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen nur-ye »

*** '' Akıl Allah'ın AYNasıdır. NAKİL akılda dirilir, diriltir!..''

Kulihvani
03.02.2008


Resim ***'' İnsan AKLı SUdan akıcı, ziftten yapışkandır!..''

Kul İhvani





Resim

*** ''Ahmak, AKLının değerini ANlayamayandır!.. ''

Kul İhvani
Resim
Kullanıcı avatarı
nur-ye
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 9089
Kayıt: 08 Eyl 2007, 02:00

Re: KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen nur-ye »

*** '' AKIL abdest almadan, AŞK NAMAZın kılamaz!..''

Kul İhvani



*** '' ACI, AKLımızın karın ağrısı!..''

Kul İhvani



Resim

*** ''AKLın karargahı BEYİN...
NAKLin karargahı KALBdir!..''

Kul İhvani
Resim
Kullanıcı avatarı
gullale
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 1362
Kayıt: 16 Oca 2008, 02:00

Re: KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen gullale »


يَا قَوْمِ لا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِنْ أَجْرِيَ إِلاَّ عَلَى الَّذِي فَطَرَنِي أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
Resim---“Yâ kavmi lâ es'elukum aleyhi ecrâ(ecren), in ecriye illâ alellezî fetaranî, e fe lâ ta'kılûn(ta'kılûne) : Ey kavmim, ben bunun karşılığında sizden hiç bir ücret istemiyorum. Benim ücretim, beni yaratandan başkasına ait değildir. Akıl erdirmeyecek misiniz?” (Hûd 11/51)

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ إِلاَّ رِجَالاً نُّوحِي إِلَيْهِم مِّنْ أَهْلِ الْقُرَى أَفَلَمْ يَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَيَنظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَدَارُ الآخِرَةِ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ اتَّقَواْ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
Resim---“Ve mâ erselnâ min kablike illâ ricâlen nûhî ileyhim min ehlil kurâ, e fe lem yesîrû fîl ardı fe yanzurû keyfe kâne âkıbetullezîne min kablihim, ve le dârul âhıreti hayrun lillezînettekav, e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : Biz senden önce, şehirler halkına kendilerine vahyettiğimiz kimseler dışında (başkalarını elçi olarak) göndermedik. Hiç yeryüzünde dolaşmıyorlar mı, ki kendilerinden öncekilerin nasıl bir sona uğradıklarını görmüş olsunlar? Korkup sakınanlar için ahiret yurdu elbette daha hayırlıdır. Siz yine de akıl erdirmeyecek misiniz?” (Yûsuf 12/109)

لَقَدْ أَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Resim---“Lekad enzelnâ ileykum kitâben fîhi zikrukum, e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : Andolsun, size (bütün durumlarınızı kapsayan) zikrinizin içinde bulunduğu bir Kitap indirdik. Yine de akıllanmayacak mısınız?” (Enbiyâ 21/10)

أُفٍّ لَّكُمْ وَلِمَا تَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Resim---“Uffin lekum ve li mâ ta’budûne min dûnillâh(dûnillâhi), e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : "Yuh size ve Allah'tan başka taptıklarınıza. Siz yine de akıllanmayacak mısınız?" (Enbiyâ 21/67)

وَهُوَ الَّذِي يُحْيِي وَيُمِيتُ وَلَهُ اخْتِلَافُ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Resim---“Ve huvellezî yuhyî ve yumîtu ve lehuhtilâful leyli ven nehâr(nehâri), e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : O, yaşatan ve öldürendir; gece ile gündüzün aykırılığı (veya ardarda gelişi) da O'nun (kanunu)dur. Yine de aklınızı kullanmayacak mısınız?” (Mu'minûn 23/80)

وَمَا أُوتِيتُم مِّن شَيْءٍ فَمَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَزِينَتُهَا وَمَا عِندَ اللَّهِ خَيْرٌ وَأَبْقَى أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Resim---“Ve mâ ûtîtum min şey’in fe metâul hayâtid dunyâ ve zînetuhâ ve mâ indallâhi hayrun ve ebkâ, e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne) : Size verilen her şey, yalnızca dünya hayatının metaı ve süsüdür. Allah katında olan ise, daha hayırlı ve daha süreklidir. Yine de, akıllanmayacak mısınız?” (Kasas 28/60)

وَبِاللَّيْلِ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Resim---“Ve bil leyl(leyli), e fe lâ ta’kılûn (ta’kılûne) : Ve geceleyin. Yine de akıllanmayacak mısınız?” (Sâffât 37/138)

*

(devam edecek)
Resim
Kullanıcı avatarı
meryemnur
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 943
Kayıt: 20 Şub 2009, 02:00

Re: KURAN-ı KERİM'DE AKIL İLE İLGİLİ AYETLER

Mesaj gönderen meryemnur »

nur_umim yazdı:

AKLIN MEKÂNI


Ulemânın aklın kalbde olduğuna dâir görüşü doğrudur.
Çünkü bu konuda:
"Dikkat edin kalbde bir et parçası vardır, o sağlam olursa bütün vücut sağlam olur, o bozulursa bütün vücut bozulur, dikkat edin işte o kalbtir" hadis-i şerifi vardır.
Yalnız, aklın mâhiyeti hakkında düşünüldüğünde şu sonuç çıkar:
Baş; dünyâ, kalb ise âhiret işlerini tanzim eder.
Netîce olarak, mücâhede eden müşâhede eder, işi gücü yatıp uyumak olan yolda kalır.
Bu yolda kimse yaşının büyüklüğü ve önce intisap etmesi yüzünden ileri gidemez.
Bu yolda ilerleme, ancak gönül gözünün açılması ile mümkün olur.
Şu da unutulmamalı: Sizden kimin gönül gözü açılırsa, sakın kendini beğenip böbürlenmesin.


Ey evlâdım!
İblis, Âdem aleyhi's-selâm’dan daha hayırlı olduğunu iddia edince ALLAH Teâlâ ona lânet etmiş ve rahmetinden kovmuştur, unutma!

Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem: “Dikkat edin cesette bir et parçası vardır ki o; salih (kötülüklerden arınmış) olursa bütün ceset salih olur; o bozuk olursa bütün ceset bozulur. İşte o et parçası KALB'dir.''
(Buharî, İman 39)
İBRÂHİM DUSSÛKÎ (ks)’den ÖĞÜTLER

http://www.muhammedinur.com/forum/viewt ... 404#p61404
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم

O Peygamber, inananlara kendi canlarından daha yakındır..…

Ahzâb Sûresi, 6
Cevapla

“Kur'an-ı Kerim” sayfasına dön