HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Dinimizde mübarek gün ve geceler hakkında bilgiler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12868
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Mesaj gönderen kulihvani »

Resim

HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Resim

Bu gün İslâm Âleminin yeni yılının ilk günü. Hicrî yılbaşı.
ALLAHu zü'l- CELÂL ÜMMet-i MuhaMMed aleyhisselâma HAKK'ta ve HAYR'da BİRlik-Dİrlik İhsÂN Etsin inşae ALLAHu Teâlâ..

Peygamber efendimiz Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, miladî 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. miladî 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicrî (kamerî) yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların yılbaşı gecesidir.


MUHARREM AYI- Hicrî Yılbaşı DUÂSI:

Resim

Bi'smi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîm
Elhamdulillâhi Rabbi'l- 'âlemin Vesselâtu vesselâmu 'alâ Seyyidina Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ecma'in. Allahümme entel ebediyyul kadîm El hayyul kerîm El Hannân El Mennân ve hâzihi senetün cedîde, es'eluke fîhel 'ismete mineşşeytânirracîm. Vel 'avne 'alâ hâzihin nefs-il emmâreti bissûi vel iştigale bimâ yukarribûnî ileyke Yâ zel celâli vel ikrâm Birahmetike yâ erhamerrâhimin Ve sallallahu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ve ehlibeytihi ecma'in:

AÇIKLAMASI: Kendinden evvel hiç bir varlık bulunmayan, varlığı - hayâtı - Kullarına keremi çok - merhameti, nîmetler bağışlaması SONSUZ DEVAMLI olan yalnız ve yalnız sensin ALLAH'ım
Bu yeni yıl boyunca; Senden, huzûrundan kovulmuş şeytandan beni korumanı ve kötülüğü emreden nefsimi yenmem için yardımını, beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı dilerim Ey Celâl ve İkram sahibi ALLAH'ım!.


İslamiyet’ten önce Araplar, Muharrem ayında savaşmak isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya koyarlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece, haram ay, Muharrem ayından bir sonraki ay olurdu.
ALLAH celle celâluhu Kur'ân-ı Kerimde bunu yasakladı:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ ۚ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً ۚ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ
Resim---İnne ‘iddete-şşuhûri ‘inda(A)llâhi iśnâ ‘aşera şehran fî kitâbi(A)llâhi yevme ḣaleka-ssemâvâti vel-arda minhâ erbe’atun hurum(un)(c) żâlike-ddînu-lkayyim(u)(c) felâ tazlimû fîhinne enfusekum(c) vekâtilû-lmuşrikîne kâffeten kemâ yukâtilûnekum kâffe(ten)(c) va’lemû enna(A)llâhe me’a-lmuttekîn(e): Gerçek şu ki, Allah katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah'ın kitabında on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte dosdoğru olan hesab (din) budur. Öyleyse bunlarda kendinize zulmetmeyin ve onların sizlerle topluca savaşması gibi siz de müşriklerle topluca savaşın. Ve bilin ki Allah, takva sahipleriyle beraberdir.(Tevbe 9/36)

إِنَّمَا النَّسِيءُ زِيَادَةٌ فِي الْكُفْرِ يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُواْ يُحِلِّونَهُ عَامًا وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِّيُوَاطِؤُواْ عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللّهُ فَيُحِلُّواْ مَا حَرَّمَ اللّهُ زُيِّنَ لَهُمْ سُوءُ أَعْمَالِهِمْ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ
Resim---İnnemân nesîu ziyâdetun fîl kufri yudallu bihillezîne keferû yuhillûnehu âmen ve yuharrimûnehu âmen li yuvâtiû iddete mâ harramallâhu fe yuhillû mâ harramallâh(harramallâhu), zuyyine lehum sûu a'mâlihim, vallâhu lâ yehdîl kavmel kâfirîn(kâfirîne).: (Haram ayları) terketmek (ertelemek) ancak küfürde artıştır. Kâfirler onunla saptırılır. Allah'ın haram ettiği şeyin (haram ayların) adedinin (müddetinin) uyması için onu (tehir edilen, ertelenen ayı) bir yıl helâl sayarlar ve onu (tehir edilen, ertelenen ayı) bir yıl haram sayarlar. Böylece Allah'ın haram ettiği şeyi helâl sayarlar. Onların kötü amelleri onlara süslendi (güzel gösterildi). Ve Allah, kâfir kavmi hidayete erdirmez.(Tevbe 9/37)

İslamiyet’te sistem Kamer yılı üzeredir, güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Doğum günü ve mübarek geceler, hicrî yıl ile kutlanır. Bütün ibadetlerde ve dini faaliyetlerde kamerî aylar esas alınır. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri, kamerî aylara göre tespit edilir. Haccı Allahü teâlânın bildirdiği Zilhicce ayında yapmayıp da, miladî bir ayda, mesela Ocak ayında yapmak; orucu Ramazan ayında değil de, Şubat ayında tutmak, dini değiştirmek olur. Bütün mübarek geceler de kamerî aylara göre tespit edilir.

Hicrî takvim Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1.yıl) kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.
Hicrî takvim, Hicrî Şemsi takvim ve Hicrî Kamerî takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

Hicrî-Kamerî takvim veya Ay takvimi, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay'ın tam devrelerini temel alan takvim. i Ay senesi daha çabuk tamamlanır. Bu nedenle ay takvimlerini Güneş takvimine çevirirken belirli bir sürenin ilave edilmesi (periyodik interkalasyon) gerekir. 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kamerî aydan oluşan bir takvimdir.

Hicrî kamerî aylar şunlardır:
1- Muharrem,
2- Safer,
3- Rebiulevvel,
4- Rebiulahir,
5- Cemaziyülevvel,
6- Cemaziyülahir,
7- Receb,
8- Şaban,
9- Ramazan,
10- Şevval,
11- Zilkade,
12- Zilhicce.


Hicrî Takvim, Ömer radiyallahu anhu hilâfet döneminde, toplanan islam şurası, İmam Ali kerremullahi veche’nin teklifini kabul ederek hicret yılını başlangıç olarak kabul etmiştir. Ay olarak da ilk islam muhacirlerinin ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin de hicret ettiği ve kamerî aylar içerisinde çok hususi bir yere sahip olan, Muharrem ayı kabul edildi.

Sene olarak ise, kamerî ay yılı dediğimiz 354 gün esasına dayanan, her sene 11 gün önce gelen yıl esası benimsendi. İbadet ve taatımızda da bu kamerî yıl ve bununla ilgili aylar esastır.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde hep bu aylardan bahsedilmektedir. Bununda çok büyük hikmeti vardır. Her sene 11 gün önce deldiği için hac, oruç, kurban ve benzeri ibadetlerimiz zaman içerisinde her aya yayılmış, her mevsimde bu ibadetleri yapmanın zevki yaşanıyor.Tıpkı devamlı dönen dünyada her yerde ayrı vaktin yaşanması ve her an dünya üzerinde Ezan-ı Muhammedî’nin devamlı okunması, beş vakit namazın kılınıp Allah secde edilmesi gibi.

Bu bakımdan dünyevî işlerimizde miladi takvime nasıl dikkat ediyorsak manevî hayatımızda da Cenâb-ı Hakkın bizlere emrettiği şekilde kamerî aylara dikkat etmeli, onları ve o aylar içerisinde yapılacak farz, vâcib, sünnet ve nâfile ibadetleri takvimlerden, dua mecmualarından ve diğer kaynaklardan takip etmeliyiz.

Muharrem ayının, Zilkade, Zilhicce ve Receble beraber Kur'ân-ı Kerimde kıymet verilen dört aydan biri olduğu bildirilmiştir.

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.” Buyurmuştur.
(Müslim, İbni Mâce, Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.
(Tirmizî)

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma'dır.” Buyurmuştur.
(Deylemî)




AŞURE GÜNÜ...
Resim

Muharremi şerifin onuncu gününe “AŞURA” denir ki aslı aşara'dır aşure onuncu demek olup muharremin onuncu günü demektir.

Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
Aşure orucu Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin hiç terk etmediği sünneti oldu. Fıkıh kitaplarında tavsiye edilen bütün oruçlar nafile diye zikredilirken,Aşure gününün orucu "sünnet oruç" diye adlandırılmıştır. Buda Aşure orucunun kuvvetine işarettir.

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Arefe günü oruç tutanın gelecek sene ile geçmiş senenin günahları bağışlanır.Aşure günü oruç tutanın ise,bir senelik günahı bağışlanır." Buyurdu.
(Tergib, c.2 sh 466)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.” Buyurdu.
(Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberanî)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.”
(İ.Ahmed)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gün öğleye doğru buyurdu ki: “Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.”
(Buharî, Müslim, Ebu Davud)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “ Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur” buyurdu.
(Beyhekî)

ResimFırka-yı NÂCiYye gemisi.. SeLâM OLsun MuHaRReMe!..

ALLAH celle celâluhu
MuaMMed aleyhi's-selâm
Ali kerremullahi veche
Fatıma aleyha's-selâm
Hasan aleyhi's-selâm
Huseyn aleyhi's-selâm ..


Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ehl-i Beytim Nuh’un gemisi gibidir; ona binen kurtulur; uzak duran boğulup helâk olur.” buyurmuştur.
(Hâkim, Müstedrek, III, 151; İ. Ahmed, Müsned, III, 157; Tabarânî, el-Kebîr, No:2636-2638.)

Ve…
Hazret-i İmam Hüseyin aleyhi's-selâm, 10 Muharrem günü şehid edildi.

وَيُمِيتُلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى
وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
ٌ
Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr..”



Resim

HÜSEYİN!. HÜSEYİN!.
aleyhi's- selâm..


Aşka -> aşkıyla asılmış
Muharrem kana basılmış
Ruhum gözlerim kesilmiş
Ağlar, Hüseyin!. Hüseyin!..

Resim

Kurusun gülüm çiçeğim
Ben gülşeni nideceğim
Zerre zerre şu yüreğim
Dağlar Hüseyin!. Hüseyin!...

Resim

Pâre pâre bin pâremi
Aşk derdi edip çaremi
Kanı dinmeyen yâremi
Bağlar Hüseyin!. Hüseyin!...

Resim

Yağmur yağmur çile çile
Çoştu aşkım döndü sele
Gönlüm dağlarından çöle
Çağlar Hüseyin!. Hüseyin!...

Resim

Kul İhvanî’m sır serilmez
-> Çilesiz sırra erilmez
-> Ölüler ölmüş dirilmez
Sağlar Hüseyin! Hüseyin!..


Resim'' Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin
Abdike (Muhammedîyyeti) ve
Nebîyyike (Mahmudîyyeti) , ve
Rasülûke (Ahmedîyyeti) ve
Nebîyyi’l-Ümmiyi (Habibîyyeti) ve alâ âlihi, ehl-i beytihi vessahbihi ve ümmetihi... ''Resim
3 İhlas 1 Fatiha-Şerif OKUyalım!..

Âmin!
Yâ Latîf Celle Celâlihu!
Yâ Kerîm Celle Celâlihu!
Yâ Rahîm Celle Celâlihu!
Yâ Vedûd Celle Celâlihu!
Âmin! Âmin!


Resim



Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
nur-ye
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 9089
Kayıt: 08 Eyl 2007, 02:00

Re: HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Mesaj gönderen nur-ye »

Resim

HaYY HUSEYİN
Aleyhi's-selâm.…


Yuh Yezid’e Zulm u ZâleM
KûN feYeKûN YazAN KâleM
Her AN Rahmetenli’l-ÂLeM
DeVR-i DeVR-ÂN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

MuHaMMedî Mest u MeLâM
Gök Yüzünde Yüzen KeLâM
BeDeNsiz BAŞ-a Es SeLâM
SeYR-i SeYR-ÂN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

ATeŞlenmiş BuZ DaĞı Hayy
BİZ BİR-İZ BaĞsız BaĞı Hayy
KâR u BeLâ cAN ÇaĞı Hayy
CeVL-i CeVL-ÂN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

HaNNan u MeNNaN MiNNeTi
RaSûLuLLaH SıRR SüNNeTi
cANda CÂNÂN HaYY CeNNeTi
HaYR-ı HaYR-ÂN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

cANda CeLâL CeMâL CİM-i
Bende BEN-i, Kimde KİM-i
Hayy MuHaMMeD Nûr-u MiM-i
HaRR-i HeRYAN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

Ali KeRRaR GeRÇeği Hayy
FaTMa BeTüL ÇiÇeği Hayy
GeÇ-mişin GEL-eCeği Hayy
cAN-ı CÂNÂN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

Her MuHaRReM ALLAH AYı
SıRR-ı H u S e Y i N SaRaYı
HaYYu’l-KaYYuM HaYdaR HaYı
GöNLü GiRYAN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…


Resim

SıRR-ı A L İ SÖZünde Hayy
Hayy MuHaMMeD ÖZünde Hayy
KâR u BeLâ KÖZ-ünde Hayy
BiRR u BiRYAN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…

Resim

SEVen SEVilenin GAM-da
KuL İhvanî’m Gün AKŞAM-da
BeDeN BEN-de, BAŞ-ı ŞAM-da
SıRR-ı URYAN HaYY HuseyiN aleyhi's-selâm.…


10 mhrrm 1432
17.12.10 23:44
nrm.alâim-i semâ…

ZâleM: Zâlimler.
MeLâM: Zâhir-Bâtın Muhammedî Hakîkat Lutfuna ERENler.
HaRR: Harâret, sıcaklık. Sıcak, Rubûbiyyet Sırrı RÜŞDü.. Aşk Ateşi.
KeRRaR: Harpte, çekilip tekrar saldırmak. Döne döne saldırmak.
HaYdaR: Dirilik Taşıyan.. Yiğit, cesur, kahraman. Hz. Ali'nin kerremullâhi veche bir nâmı, Arslan, gazanfer.
GiRYAN: f. Gözyaşı döken. Ağlayan.
BiRR: Rubûbiyyet Rüşdü bilincinde en iyilik, en güzellik, en doğruluk..
Temizlik. Günahtan çekinmek. Takvâ. İn'âm ve ihsan etme. Amel-i sâlih, iyi amel. Gönül, kalb.
BiRYAN: Püryan. Kalb kazanında pişen cÂN Kebabı.
ÜRYAN: Çırılçıplak El Zâhir Esmâsına Masdar ve Mazhar OL-AN..
Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem buyurduğu Şehru'llahi'l-Muharrem-:ALLAH'ın ayı Muharrem




Her MuHaRReM ALLAH Ayı:

Resim--Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem: Buyurdular ki: "Ramazan ayından sonra en fazîletli oruç (ayı) ŞEHRULLAH olan Muharrem ayıdır. Farz namazdan sonra en efdal namaz da gece namazıdır."
(Ebu Hureyre ra’dan; Müslim, Sıyam 202, (1163); Ebu Davud, Savm 55, (2429); Tirmizi, Salat 324, (438); Nesai, Kıyamu)




RaSûLuLLaH SıRR SüNNeTi:

Resim--Yezid İbnu Hayyan, Zeyd İbnu Erkam radıyallâhu anh'tan naklen anlatıyor:
"Rasûlullah aleyhi's-salâtu ve's-selâm buyurdular ki:
"Haberiniz olsun! Ben size iki ağırlık bırakıyorum. Bunlardan biri ALLAH Teâlâ'nın Kitabı'dır. O, ALLAH'ın (semâ-arz arasına uzanmış) ipi olup, kim ona tutunursa hidâyet üzere olur, kim de onu terkederse dalâlete düşer. İkincisi ıtretim, Ehl-i Beytim'dir." Biz, Zeyd İbnu Erkam'a sorduk:
"Kadınları da Ehl-i Beyt'inden midir?"
"Hayır! dedi, ALLAH'a yemin olsun, kadın bir müddet erkekle berâber olur. Sonra (kocası) onu boşar, o da babasına ve kavmine döner. "Rasûlullah aleyhi's-salâtu ve's-selâm'ın Ehl-i Beyt'i aslı ve kendinden sonra sadaka haram olan asabesi'dir."

(Müslim, Fezâilu's-Sahâbe 37, (2408)

Resim--Zeyd ibn-u-Erkâm radiyallâhu anhu’dan Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem: “Ben size temessük edip (tutunup) sıkı sarıldığınız takdirde dalâlete (sapıklığa) düşmekten korunacağınız iki şey (emânet) bırakıyorum: Bunlardan biri diğerinden daha büyüktür: Kitâbullah. Bu, semâdan arza uzanan ALLAH’ın ipidir. Diğeri Ehl-i Beytim olan yakınlarımdır. Bu iki şey, Kevser Havzının başında buluncaya kadar birbirlerinden ayrılmayacaktır. Bu iki şey hakkında benden sonra nasıl davranacağınıza iyi bakın.”
(Kütüb-i Sitte, Muhtasar C.12/499)




M
Mu
MuHARRe
MuHaARReMMM..
MuHARRe
Mu
M

“ŞeHRuLLaHi'l-MuHaRReM:
ALLAH'ın ayı MuHaRReM”
Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem..




ZEVK 4282

RaSuLuLLaH EMÂNeTi.. EHL-i BeYTi İle KuR' ÂN
SaDâKaTte – İhâNette.. DeNeNmiştir AKLı OL-AN
Ne ACI-lar GÖRdü Dünyâ.. Hiç GÖRmedi, KÖRdü Dünyâ

ALİ EL-i DİL-i BEL-i… SıRR-ı ALİ cAN-da cÂNÂN…


10 mhrrm 1432
17.12.10 23:55
nrm.alâim-i semâ…



Resim---''Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “İnnî târikûn fikümü’s sâkaleyni kitâballahi ve ıtretî: Ben sizin içinizde iki ağırlık bıraktım biri ALLAH’ın kitâbı biri de ıtretim (zürriyetim,ehli beytim)” buyurmuştur.
(Müslim Fezailu’s- sahabe 36,37; Darimî, Fezâilü’l-Kur’ân 1; İ. Ahmed, III/14,17-4/367,371; Şeybe; Hatîb)




Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
nur-ye
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 9089
Kayıt: 08 Eyl 2007, 02:00

Re: HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Mesaj gönderen nur-ye »

ResimHer HİCRi yılbaşı ZEHRA CANım Haticemi, renginazcığımı ve ardından beni arar uzun-uzun tatlı-tatlı konuşurdu.

O yüzden HİCRi yılbaşlarında içime hüznü düşer ararım ZEHRAcığımın sesini. Körpeçikti HaKKa yürüdüğünde bedeni, hiç bir murada kavuşamamıştı dünyada! Dua istemişti kemotarapiye başlanacaktı eve görmeye gelmişti. Babası çok sıkmış bir o kadar bunaltmıştı. Birtek HATİCEmde ve bende kalmasına izin verirdi. Kaldığı gecelerde balkonda sabahlar dualar ederdi hepimize. Ramazan-ı şerifin bereketi KADİR gecesinde uçup gitmişti çok SEVdiği diYÂRa! SEVdiği YÂRa!

Deli kızım HİCRi yılbaşın mubarek olsun DUÂ eder, DUÂ dilerim. Senin gibi ÇİLE çarkında ÇİLEleri ÇİLEyip başına TAÇ yapan güzel yürekten!
Seni SEViyorum
Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
turguthan
Üye
Üye
Mesajlar: 20
Kayıt: 08 Şub 2013, 00:07

Re: HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Mesaj gönderen turguthan »

kulihvani yazdı:Resim

HİCRi YILBAŞImız MüBârek OLsun!

Resim

Bu gün İslâm Âleminin yeni yılının ilk günü. Hicrî yılbaşı.
ALLAHu zü'l- CELÂL ÜMMet-i MuhaMMed aleyhisselâma HAKK'ta ve HAYR'da BİRlik-Dİrlik İhsÂN Etsin inşae ALLAHu Teâlâ..

Peygamber efendimiz Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, miladî 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. miladî 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicrî (kamerî) yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların yılbaşı gecesidir.


MUHARREM AYI- Hicrî Yılbaşı DUÂSI:

Resim

Bi'smi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîm
Elhamdulillâhi Rabbi'l- 'âlemin Vesselâtu vesselâmu 'alâ Seyyidina Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ecma'in. Allahümme entel ebediyyul kadîm El hayyul kerîm El Hannân El Mennân ve hâzihi senetün cedîde, es'eluke fîhel 'ismete mineşşeytânirracîm. Vel 'avne 'alâ hâzihin nefs-il emmâreti bissûi vel iştigale bimâ yukarribûnî ileyke Yâ zel celâli vel ikrâm Birahmetike yâ erhamerrâhimin Ve sallallahu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ve ehlibeytihi ecma'in:

AÇIKLAMASI: Kendinden evvel hiç bir varlık bulunmayan, varlığı - hayâtı - Kullarına keremi çok - merhameti, nîmetler bağışlaması SONSUZ DEVAMLI olan yalnız ve yalnız sensin ALLAH'ım
Bu yeni yıl boyunca; Senden, huzûrundan kovulmuş şeytandan beni korumanı ve kötülüğü emreden nefsimi yenmem için yardımını, beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı dilerim Ey Celâl ve İkram sahibi ALLAH'ım!.


İslamiyet’ten önce Araplar, Muharrem ayında savaşmak isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya koyarlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece, haram ay, Muharrem ayından bir sonraki ay olurdu.
ALLAH celle celâluhu Kur'ân-ı Kerimde bunu yasakladı:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ ۚ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً ۚ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ
Resim---İnne ‘iddete-şşuhûri ‘inda(A)llâhi iśnâ ‘aşera şehran fî kitâbi(A)llâhi yevme ḣaleka-ssemâvâti vel-arda minhâ erbe’atun hurum(un)(c) żâlike-ddînu-lkayyim(u)(c) felâ tazlimû fîhinne enfusekum(c) vekâtilû-lmuşrikîne kâffeten kemâ yukâtilûnekum kâffe(ten)(c) va’lemû enna(A)llâhe me’a-lmuttekîn(e): Gerçek şu ki, Allah katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah'ın kitabında on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte dosdoğru olan hesab (din) budur. Öyleyse bunlarda kendinize zulmetmeyin ve onların sizlerle topluca savaşması gibi siz de müşriklerle topluca savaşın. Ve bilin ki Allah, takva sahipleriyle beraberdir.(Tevbe 9/36)

إِنَّمَا النَّسِيءُ زِيَادَةٌ فِي الْكُفْرِ يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُواْ يُحِلِّونَهُ عَامًا وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِّيُوَاطِؤُواْ عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللّهُ فَيُحِلُّواْ مَا حَرَّمَ اللّهُ زُيِّنَ لَهُمْ سُوءُ أَعْمَالِهِمْ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ
Resim---İnnemân nesîu ziyâdetun fîl kufri yudallu bihillezîne keferû yuhillûnehu âmen ve yuharrimûnehu âmen li yuvâtiû iddete mâ harramallâhu fe yuhillû mâ harramallâh(harramallâhu), zuyyine lehum sûu a'mâlihim, vallâhu lâ yehdîl kavmel kâfirîn(kâfirîne).: (Haram ayları) terketmek (ertelemek) ancak küfürde artıştır. Kâfirler onunla saptırılır. Allah'ın haram ettiği şeyin (haram ayların) adedinin (müddetinin) uyması için onu (tehir edilen, ertelenen ayı) bir yıl helâl sayarlar ve onu (tehir edilen, ertelenen ayı) bir yıl haram sayarlar. Böylece Allah'ın haram ettiği şeyi helâl sayarlar. Onların kötü amelleri onlara süslendi (güzel gösterildi). Ve Allah, kâfir kavmi hidayete erdirmez.(Tevbe 9/37)

İslamiyet’te sistem Kamer yılı üzeredir, güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Doğum günü ve mübarek geceler, hicrî yıl ile kutlanır. Bütün ibadetlerde ve dini faaliyetlerde kamerî aylar esas alınır. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri, kamerî aylara göre tespit edilir. Haccı Allahü teâlânın bildirdiği Zilhicce ayında yapmayıp da, miladî bir ayda, mesela Ocak ayında yapmak; orucu Ramazan ayında değil de, Şubat ayında tutmak, dini değiştirmek olur. Bütün mübarek geceler de kamerî aylara göre tespit edilir.

Hicrî takvim Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1.yıl) kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.
Hicrî takvim, Hicrî Şemsi takvim ve Hicrî Kamerî takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

Hicrî-Kamerî takvim veya Ay takvimi, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay'ın tam devrelerini temel alan takvim. i Ay senesi daha çabuk tamamlanır. Bu nedenle ay takvimlerini Güneş takvimine çevirirken belirli bir sürenin ilave edilmesi (periyodik interkalasyon) gerekir. 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kamerî aydan oluşan bir takvimdir.

Hicrî kamerî aylar şunlardır:
1- Muharrem,
2- Safer,
3- Rebiulevvel,
4- Rebiulahir,
5- Cemaziyülevvel,
6- Cemaziyülahir,
7- Receb,
8- Şaban,
9- Ramazan,
10- Şevval,
11- Zilkade,
12- Zilhicce.


Hicrî Takvim, Ömer radiyallahu anhu hilâfet döneminde, toplanan islam şurası, İmam Ali kerremullahi veche’nin teklifini kabul ederek hicret yılını başlangıç olarak kabul etmiştir. Ay olarak da ilk islam muhacirlerinin ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin de hicret ettiği ve kamerî aylar içerisinde çok hususi bir yere sahip olan, Muharrem ayı kabul edildi.

Sene olarak ise, kamerî ay yılı dediğimiz 354 gün esasına dayanan, her sene 11 gün önce gelen yıl esası benimsendi. İbadet ve taatımızda da bu kamerî yıl ve bununla ilgili aylar esastır.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde hep bu aylardan bahsedilmektedir. Bununda çok büyük hikmeti vardır. Her sene 11 gün önce deldiği için hac, oruç, kurban ve benzeri ibadetlerimiz zaman içerisinde her aya yayılmış, her mevsimde bu ibadetleri yapmanın zevki yaşanıyor.Tıpkı devamlı dönen dünyada her yerde ayrı vaktin yaşanması ve her an dünya üzerinde Ezan-ı Muhammedî’nin devamlı okunması, beş vakit namazın kılınıp Allah secde edilmesi gibi.

Bu bakımdan dünyevî işlerimizde miladi takvime nasıl dikkat ediyorsak manevî hayatımızda da Cenâb-ı Hakkın bizlere emrettiği şekilde kamerî aylara dikkat etmeli, onları ve o aylar içerisinde yapılacak farz, vâcib, sünnet ve nâfile ibadetleri takvimlerden, dua mecmualarından ve diğer kaynaklardan takip etmeliyiz.

Muharrem ayının, Zilkade, Zilhicce ve Receble beraber Kur'ân-ı Kerimde kıymet verilen dört aydan biri olduğu bildirilmiştir.

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.” Buyurmuştur.
(Müslim, İbni Mâce, Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.
(Tirmizî)

Resim--- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma'dır.” Buyurmuştur.
(Deylemî)




AŞURE GÜNÜ...
Resim

Muharremi şerifin onuncu gününe “AŞURA” denir ki aslı aşara'dır aşure onuncu demek olup muharremin onuncu günü demektir.

Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
Aşure orucu Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin hiç terk etmediği sünneti oldu. Fıkıh kitaplarında tavsiye edilen bütün oruçlar nafile diye zikredilirken,Aşure gününün orucu "sünnet oruç" diye adlandırılmıştır. Buda Aşure orucunun kuvvetine işarettir.

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Arefe günü oruç tutanın gelecek sene ile geçmiş senenin günahları bağışlanır.Aşure günü oruç tutanın ise,bir senelik günahı bağışlanır." Buyurdu.
(Tergib, c.2 sh 466)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.” Buyurdu.
(Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberanî)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.”
(İ.Ahmed)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gün öğleye doğru buyurdu ki: “Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.”
(Buharî, Müslim, Ebu Davud)

Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “ Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur” buyurdu.
(Beyhekî)

ResimFırka-yı NÂCiYye gemisi.. SeLâM OLsun MuHaRReMe!..

ALLAH celle celâluhu
MuaMMed aleyhi's-selâm
Ali kerremullahi veche
Fatıma aleyha's-selâm
Hasan aleyhi's-selâm
Huseyn aleyhi's-selâm ..


Resim---Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ehl-i Beytim Nuh’un gemisi gibidir; ona binen kurtulur; uzak duran boğulup helâk olur.” buyurmuştur.
(Hâkim, Müstedrek, III, 151; İ. Ahmed, Müsned, III, 157; Tabarânî, el-Kebîr, No:2636-2638.)

Ve…
Hazret-i İmam Hüseyin aleyhi's-selâm, 10 Muharrem günü şehid edildi.

وَيُمِيتُلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى
وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
ٌ
Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr..”



Resim

HÜSEYİN!. HÜSEYİN!.
aleyhi's- selâm..


Aşka -> aşkıyla asılmış
Muharrem kana basılmış
Ruhum gözlerim kesilmiş
Ağlar, Hüseyin!. Hüseyin!..

Resim

Kurusun gülüm çiçeğim
Ben gülşeni nideceğim
Zerre zerre şu yüreğim
Dağlar Hüseyin!. Hüseyin!...

Resim

Pâre pâre bin pâremi
Aşk derdi edip çaremi
Kanı dinmeyen yâremi
Bağlar Hüseyin!. Hüseyin!...

Resim

Yağmur yağmur çile çile
Çoştu aşkım döndü sele
Gönlüm dağlarından çöle
Çağlar Hüseyin!. Hüseyin!...

Resim

Kul İhvanî’m sır serilmez
-> Çilesiz sırra erilmez
-> Ölüler ölmüş dirilmez
Sağlar Hüseyin! Hüseyin!..


Resim'' Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin
Abdike (Muhammedîyyeti) ve
Nebîyyike (Mahmudîyyeti) , ve
Rasülûke (Ahmedîyyeti) ve
Nebîyyi’l-Ümmiyi (Habibîyyeti) ve alâ âlihi, ehl-i beytihi vessahbihi ve ümmetihi... ''Resim
3 İhlas 1 Fatiha-Şerif OKUyalım!..

Âmin!
Yâ Latîf Celle Celâlihu!
Yâ Kerîm Celle Celâlihu!
Yâ Rahîm Celle Celâlihu!
Yâ Vedûd Celle Celâlihu!
Âmin! Âmin!


Resim



Resim
Resim
Cevapla

“Mübarek Gün ve Geceler” sayfasına dön