AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim

AKSARAY ZİYARETGÂHLARI:

TAYLAN KÖKEN

Resim

EVLİYA ÇELEBİ TABELASI.:

Evliyâ Çelebi Aksaray’ı ziyâretinde bu şehir için şu cümleleri sarf edecektir.: “Bu şehirde yedi binden ziyâde büyük evliyâullah olduğu tevâtürle sabittir. Dâr-ı Ervah denilen bu cephaneye nice kerre “nur” nazil olmuştur. Mağdum olan ziyaret etse şad ve handan olur.”
Bu sözleri Ervah Mezarlığında bir mermer plaka üzerine yazılmıştır ve bu mezarlığın ne kadar önemli olduğunu buraya gelenlere bildirmektedir..

1996 yılında konumuz gereği ilgi alanımıza giren türbe ziyaretlerini Aksaray’a iş için gittiğimde gerçekleştirmiştim. Somuncu Baba Türbesinde satın aldığım Şahin Başer’in kitabı Aksaray Ziyaretgâhları’nın temelini oluşturmaktadır. Bu mezarlıktaki evliyâlar ve din bilginleri çok ünlüdür ve bir çok âlimi de yetiştirmişlerdir. Aksaray Türbelerinde Selçuklu Tarzı kümbet türbe örneklerinden bolca bulunmaktadır. Bu türbeler de yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Kapadokya bölgesinin bir kısmı da Aksaray ilinde yer almaktadır. Bu bölgede bulunan bir velîmizin hem Hıristiyanlar, hem de Müslümanlar tarafından ziyaret edilmesi ilgi çekicidir. Anadolu topraklarında tarih boyunca farklı dinler ve kültürler İslâm öncesinde yaygınlaşmış, inanç ve uygulamalar günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Anadolu’da ve konumuz olan Adıyaman (Aksaray) ve çevresinde İslâmiyet’e dayalı gibi görülen inançlar, uygulamaların birçoğu İslâmiyet kökenlerine sahip olmayıp, eski inançların, kültürlerin halk tarafından uygulanmaya devam edilmesi, inanılması ve uygulamaların değişik pratiklerle sürdürülmesidir. Kültür, Halk Kültürü tarihsel süreçlerde değişime uğramaktadır. Anadolu topraklarında birçok değişik uygulama örneğini gördüğümüz “Ölü Kültü” yerel uygulamalarıyla farklılıklar göstermesine rağmen, temel olarak aynıdır. İnsanlarımız, geçmişle gelecek arasındaki köprüyü bu toprakları yurt yapan, seçkin kişilere göstermiş olduğu hürmetle, sevgiyle ve bağlılıkla sonsuza kadar yaşatmak istemektedir. Kimi türbe, kimi makam olan bu alanlar yalnızca ziyaret edilen kutsal mekânlar değildir. Bu alanlar kültürümüzün, efsanelerimizin ve menkıbelerimizin süslediği dini ve kültürel mirasımızdır.

İlk insandan bu yana ölüm ve ölüm sonrası uygulamalar yapılmıştır. Ölümden sonra yaşam düşüncesi, inanç sistemleri üzerinde etkili olmuştur. Ata öldükten sonra ruhu üstün güçlerle donanır ve geride bıraktığı kişilere yardım etmeye devam eder. Bu yüzden ataların eşyaları, yaşadığı yerler ve mezarları kutsal kabul edilir, ruhuna adak adanır. İslâmiyet’in kabulünden sonra, Atalar Kültü değişime uğramış ve Veli kişi Müslümanlığın öncü kişisi olmuştur. Veli kişi artık halkın sosyal, dini ve ahlaki değerlerinin temsilcisidir. Aksaray ilindeki ziyaret yerlerine baktığımız zaman, bu topraklarda medfun bulunan velilerin çoğunun Atalar ve Ölüler Kültünün temsilcisi olduğu görülmektedir. Aksaray Ziyaretgâhlarının tasnifinde il merkezi ve merkez ilçeden başlayarak harf sırasına göre türbeleri sıraladık, son bölümde ise 16. yüzyıl tahrir defterlerinde adı geçen yedi adet zaviyenin adını listeye ekledik. Aksaray Ziyaretgâhlarını oluştururken bu yerel ve bölgesel tarihi zenginliklerimizi ve bunlarla ilgili uygulamaları tanıtmak amacındayız. Kaynaklarımızın bilgilerini kullanarak her maddeyi tekrardan, biraz kısaltarak yayınlamaya çalıştık. Bu amaçla yararlanmış olduğumuz öncelikli kaynakları ve bu bilgileri toplayan değerli araştırmacıları burada belirtmek istiyorum. Özellikle “Aksaray’da Medfun Bulunan Zatların Kabri Şerifleri ve Türbeleri” kitabının yazarı Sayın Şahin Başer’e özellikle teşekkür ederim. Hem bu kitap için, hem de türbeleri restore ederek halkın ziyaretine açan öncü bir hayır sever olduğu için. Yine bilgilerinden yararlandığımız kitapları ve makaleleri sıralarsak; Türkiye Gazetesinin yayınladığı Evliyâlar Ansiklopedisi, Aksaray Kültür Envanteri’ni hazırlayan Kültür Dairesine, makaleleri ile bizi aydınlatan Sayın Selçuk Peker, Doğan Kaya, Ali Boran, Yaşar Kalafat ve Boran Elkıran’a ve resimlerinden, bilgilerinden yararlandığımız internet sitelerine teşekkür ederim..

Saygılarımla..
TAYLAN KÖKEN
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

AKSARAY İLİ MERKEZ TÜRBELERİ.:

Resim

1-) BAYRAM BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Bayram Baba Mahallesi.:


Aksaray İli merkezinde bulunan Bayram Baba Mahallesinin girişinde Bayram Tepesinin eteklerinde türbesi vardır. Bayram Baba’nın kim olduğu konusunda elimizde herhangi bir bilgi yoktur. Türbe 1989 yılında restore edilmiştir. Tek odalı betonarmeden yapılmış ve içinde Bayram Baba’nın sandukası vardır. Halk tarafından hayır duası için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir. DSİ Bedri Muhtar mahallesinde su kanalı çalışmaları yaparken türbeyi kaldırmak istemiş. Bayram Baba bu duruma itirazını göstermek için Bayram Tepesini ikiye ayırmış. Bunu gören DSİ yetkilileri su kanalını türbenin etrafından dolaştırarak geçirmişlerdir.

Resim

2-) BEDRİ MUHTAR TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Bedri Muhtar Mahallesi.

Aksaray İli merkezinde bulunan Bedri Muhtar Mahallesindeki Bedri Muhtar Mezarlığında vardır. Bedri Muhtar’ın kim olduğu konusunda elimizde herhangi bir bilgi yoktur.
Evliyâ Çelebi’de Bedreddin Sultan Veli olarak anılmaktadır. Taşpazar Mahallesinde bulunan Bedriye Medresesini Bedri Muhtar’ın yaptırdığı rivayet edilmektedir. Türbe mezarlığın yukarısında tepe üzerinde yer alır. Kiremitten yapılmış eski düzende bir türbedir. Türbenin içinde üç kişi medfundur. Üstü yıkıktır ve kitabesi yoktur. Türbenin az ilersinde dağın eteğinden çıkan ve halkın zemzem suyu olarak andığı bir kaynak vardır..


3-) ÇAPUT BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Şifahâne Mahallesi.:


Aksaray İli merkezinde Şifahâne Mahallesinde türbesi vardır.
Çaput Sultan olarak da anılan türbe Selçuklu mimarisiyle inşa edilen bir kümbettir. Giyimine özen göstermemesinden dolayı Çaput Baba olarak anılmaktaymış. Türbede eskiden mumyalık bölümünde bir mumyanın varlığından bahsedilmektedir. Türbe kesme taştan imal edilmiş bir kümbettir. Halk tarafından hayır duası ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim

4-) ÇARKÇI BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez –Ervah Mezarlığı.:


Aksaray İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında Somuncu Baba mescidinin ilerisinde türbesi vardır.Gerçek adı Abdurrahim’dir. 1944 yılında vefat etmiştir. Hakkında başka bilgimiz yoktur.Türbenin üstü açıktır ve etrafı taş duvarla çevrilidir. Yanında Hacı Nesip Efendi medfundur...

Resim
ResimResim

5-) ÇAVDAR BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Büyük Bölcek Mahallesi.:

Aksaray İli merkezinde bulunan Büyük Bölcek Mahallesi Çavdar Baba Sokakta bulunan Çavdar Baba Camisinde türbesi vardır. Çavdar Baba olarak anılan zatın kim olduğu konusunda elimizde herhangi bir bilgi yoktur. Ektiği çavdarları ihtiyaç sahibi insanlara dağıtmasından dolayı kendisine Çavdar Baba denilmektedir. Türbe camiye bitişiktir ve üstü kapılıdır. Herhangi bir mimari özelliği yoktur....

Resim
ResimResim

6-) ÇAVLAKİ BABA TÜRBESİ/AKSARAY–Merkez –Çoğlaki Mahallesi.:


Aksaray İli merkezinde Çoğlaki Mahallesinde bulunan caminin karşısında türbesi vardır. Çavlaki Baba’nın gerçek ismi Necmeddin Sugra’dır.
Sefil Baba, Çoğlaki Baba olarak da anılmaktadır. Kim olduğu konusunda başka bir bilgi yoktur. Türbenin üzeri açıktır ve kitabesi yoktur..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim

7-) El HAC ABDURRAHMAN Türbesi / AKSARAY –Merkez –Ervah Mezarlığı


Aksaray İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında Şeyh Hamid-i Veli hazretlerinin mescidinin ilerisinde türbesi vardır. Bor’lu Kuddusi Baba’nın oğludur. Kadiriye tarikatındandır. Hakkında başka bilgimiz yoktur. Türbenin üstü açıktır ve etrafı kesme taştan duvarla çevrilidir. Türbede İsmail Baba’nın (Ayak Taşı Kırılan) mezarı da bulunmaktadır. Halk tarafından hayır duası için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir. Türbenin içine dikilen asma 7 yıl üzüm vermez. Aşılanmak için kesilmesine karar verilir ve o yıl çok güzel üzüm vermeye başlar..

Resim
ResimResim

8-) FERIŞTAH HATUN Türbesi / AKSARAY –Merkez –Şifahâne Mahallesi.:

Aksaray İli merkezinde bulunan Şifahâne Mahallesinde türbesi vardır. Feriştah Hatun’un kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe Aksaray taşından inşa edilmiştir. Kare planlıdır. Çokgen kenarlı ve kurşun kaplamalı bir kubbesi vardır..

Resim
ResimResim
Resim

9-) HACI GAZALI Türbesi / AKSARAY –Merkez –Ervah Mezarlığı.:


Aksaray İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında türbesi vardır. Mezarında yazan tanıma göre
Hacı İsmail Oğlu Yanan Fırına Giren Hacı Gazali’dir. Rufaî tarikatındandır. Türbenin üstü açıktır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


10-) HAFIZ MEHMET Türbesi/AKSARAY–Merkez–Belediye Yağ Pazarı.:


Aksaray İli merkezinde bulunan Belediye yağ pazarı yol kenarında türbesi vardır. Değerli hayırsever Şahin Sever’in kitabında öğrendiğimiz Hafız Mehmet’in kim olduğu konusunda herhangi bir bilgimiz yoktur. Türbenin üstü açıktır. Yanında hanımı olan Sultan Hatun ile beraber medfundur..

Resim
ResimResim

11-) HALLAÇÇI BABA Türbesi/AKSARAY–Merkez–Çerdiğin Mahallesi.:

Aksaray İli merkezinde Çerdiğin Mahallesinde türbesi vardır.
Hallac-ı Mansur olarak da isimlendirilen Hallaççı Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe bahçe içersindedir ve üstü açık sade bir mezardır. Türbe etrafındaki yıkıntıların tekkeveya zaviye kalıntıları olduğu düşünülmektedir..


Resim
ResimResim


12-) HAMZA BEY Türbesi/AKSARAY–Merkez–Şifahâne Mahallesi.:


Aksaray İli merkezinde Şifahâne Mahallesi türbesi vardır. Türbenin yanında yıkılana kadar bir mektep bulunmaktaymış. Bu okulun kitabesinde Gazali soyundan Sinan Beyoğlu Hamza Bey tarafından yapıldığı söylenmektedir.
Türbede bulunan mezar baş taşında beylere ait bir kavuk görülmektedir. Vakfiyeden 1 sene sonra türbe yapılmıştır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


13-) HASHAS BABA Türbesi/AKSARAY–Merkez–Hashas Mahallesi.:


Aksaray İli merkezinde bulunan Hashas Mahallesi, Kabristan Sokak, Hashas Baba Camisinin karşında türbesi vardır. Has Baba olarak da anılmaktadır. Demircilik yaparmış. Hakkında başka bir bilgi yoktur. Türbe 1982 yılında hayırsever bir vatandaş tarafından düzenlenmiştir. Görülen sanduka semboliktir. Asıl mezar türbenin altındadır ve merdivenle bu bölüme inilir. Burada itikafhânesi bulunmaktadır. Türbe yapım tarzına göre Selçuklular veya Karamanoğulları döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Halk tarafından hayır duası için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir..

Resim
ResimResim
14-) HIRKALI SULTAN Türbesi/AKSARAY–Merkez–Çoğlaki Mahallesi.:

Aksaray İli merkezinde bulunan Çoğlaki Mahallesi, Ervah Mezarlığının karşısında Gündoğdu Caddesinde türbesi vardır. Değerli hayırsever Şahin Sever’in kitabında öğrendiğimiz Hırkalı Sultan’ın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgimiz yoktur.Türbenin kemerleri ve duvarları Aksaray taşından, üst kısmı tuğladan örülmüş bir kubbe ile kapalıdır. Bu tuğla kubbe sonradan kurşunla kaplanmıştır. Kitabesi yoktur. Danişmendliler döneminden kaldığı düşünülmektedir. Türbe 3,5x3,5 mt ölçülerindedir. Ayrıca türbede üç sanduka bulunmaktadır. Halk tarafından hayır duası için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir..

Resim
ResimResim
15-) HOROZ BABA Türbesi/AKSARAY–Merkez–Çerdiğin Mahallesi.:.:.:

Resim

Aksaray İli merkezinde bulunan Çerdiğin Mahallesi Horoz Baba Camisinin içinde türbesi vardır.Horoz Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe Horoz Baba Camisinin içindedir. Horoz Baba Cami Aksaray taşından, tek katlı olarak inşa edilmiş ve kavak ağacının üzerine hasır örülerek yapılan damı çatıyla kapatılmıştır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


16-) HÜSNÜ BABA Türbesi/AKSARAY-Merkez-Zafer Mahallesi.:


Aksaray İli merkezinde bulunan Zafer Mahallesinde eski hastanenin köprü dönüşünde yol kenarında türbesi vardır.
Hüsnü Efendi olarak da anılan veli hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin üstü açıktır ve yol kenarındadır. Mezarın kitabesi yoktur..


Resim
ResimResim
17-) HİSMAİL BABA Türbesi/AKSARAY-Merkez-Ervah Mezarlığı.:

Resim

Aksaray İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında Şeyh Hamid-i Veli hazretlerinin mescidinin ilerisinde türbesi vardır. Kadiriye tarikatındandır. Hakkında başka bilgimiz yoktur.
Ayak Taşı Kırılan Hacı İsmailEfendi olarak da anılmaktadır. Türbenin üstü açıktır ve etrafı kesme taştan duvarla çevrilidir.
Türbede El HacAbdurrahman Efendi’nin mezarı da bulunmaktadır. Ervah Mezarlığı bekçisi buraya gelen bir zatın türbe ziyâretinde ayak taşına eline koyup dua ettiğini ve taşın çatladığını gözleriyle görmüştür
..


Resim
ResimResim
18-) KABAKBAŞ VELI Türbesi/AKSARAY-Merkez-Meydan Mahallesi.:.:

Resim

Aksaray İli merkezinde bulunan Meydan Mahallesi Dinç Sokak Şeyh Vahap Bey’in evinin bahçesinde türbesi vardır.
Emir Şeyh olarak da anılmaktadır. Kabakbaş Veli’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. İsmail Hakkı Konyalı’ya göre buradaki medfunlardan birinin ismi kitabede okunana göre Mehmet’tir ve ölümü 1343 yılındadır. Türbe bahçe içersinde üstü açık bir kabristanlıktır. Mezarlıkta Kabakbaş Veli ve müridlerinin mezarları vardır. Türbede altı adet mezar bulunmaktadır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


19-) KARA ABDAL Türbesi/AKSARAY-Merkez-Pamucak Mahallesi.:


AKSARAY İli merkezinde Pamucak Mahallesi Kadıoğullarının bahçesinde türbesi vardır.Teninin renginden dolayı Kara Abdal olarak anılmaktadır. Hakkında başka bir bilgi yoktur.. Türbenin üzeri açıktır ve herhangi bir kitabesi yoktur..

Resim
ResimResim
20-) KEMAL BABA Türbesi/AKSARAY-Merkez-Kılıçaslan Mahallesi.:

AKSARAY İli merkezinde Kılıçaslan Mahallesinde Kalealtında türbesi vardır. Kemal Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe kare planlı olup, kesme taştan inşa edilmiştir, üzerinde bir kubbe vardır ve betonla sıvanmıştır. Türbede iki mezar bulunmaktadır..

Resim
ResimResim
21-) KILIÇASLAN Türbesi/AKSARAY-Merkez-Merkez –Kılıçaslan Tepesi.:.:

Resim

AKSARAY İli merkezinde bulunan Ervah mezarlığın arkasındaki Kılıçaslan Tepesinde türbesi vardır. Türbe Selçuklu sultanı II. Kılıçaslan’a aittir. Kümbet Kılıçaslan’ın iç organları için yapılmıştır. Türbe, sekiz köşeli Selçuklu tarzında imal edilmiş bir kümbettir. Cenazelik toprak altında olup, sembolik bir sanduka vardır. Türbenin önünde Kırkkızlar Köşkü bulunmaktadır. Bu köşk de Kılıçaslan’nın haremine ait olduğu düşünülmektedir. Kümbet ve Köşk 1993 yılındaVakıflar tarafından restore edilmiştir. Halk tarafından hayır duası için ziyâret edilir. Buraya ayrıca AKSARAY manzarası için çıkılmaktadır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

22-) KÜLHANÎ ALİ BABA Türbesi/AKSARAY-Merkez-Hacı Hasanlı Mah.:

Resim
KÜLHANÎ ALİ BABA Türbesi

AKSARAY İli merkezinde Hacı Hasanlı Mahallesinde Kurtuluş Caddesi üzerinde türbesi vardır. Türbesinin olduğu yerde iki gözlü hamamda Külhancı olarak çalışırmış. Yine bu türbenin yanında cami de bulunmaktaymış, fakat cami ve hamamı daha sonra arsa sahipleri tarafından yıktırılmış. Türbe kesme taştan kare planlı, kurşun kubbeli ve üç pencereli inşa edilmiştir. 1994 yılındaVakıflar tarafından restore edilmiştir. Türbenin kitâbesi yoktur. Türbeyi ilk olarak Sultan II. Abdühamid’in Seraskeri olan Hacı Ali Paşa yaptırmıştır. Halk tarafından hayır duası için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir. Külhani Ali Baba Hasan Dağına adını veren Hasan Baba ile sık sık çekişirlermiş. Ali Baba bir gün Hasan Baba’ya üşümesin diye mendil içinde kor gönderir. Hasan Baba’da karşılık olarak mendil içinde kar gönderir. Karı sonra yemek isteyen Ali Baba mendili hamamda bir yere asar. Mendil içindeki kar kısa sürede erir. Ali Baba buna sinirlenir ve.: “Hasan Baba dağ başında evliyâlık olmaz, gel de şehirde evliyâlık yap!.” diye seslenir. Hasan Baba’da bu söz üzerine kızarak koca bir kayayı kaldırdığı gibi Hasan Dağından Ali Baba’ya fırlatır. Ali Baba taşın geldiğini görür ve eski sinne çayırı denen yerde eli ile koca taşı karşılar ve parmak izleri bu kayanın üzerinde görülür. Ali Baba ve Hasan Baba birbirlerine karşılıklı taş ve Pelit ağacı atmaktadırlar. Hasan Baba’nın atmış olduğu Pelitlerden biri bugün Ervah Mezarlığına düşer ve burada anılan Kanlı Pelit bu ağaçtır....

Resim
ResimResim

23-) MÂLİK MAHMUD GÂZİ Türbesi/AKSARAY-Merkez-Ervah Mezarlığı.:

Resim

MÂLİK MAHMUD HANGÂHI

AKSARAY İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında türbesi vardır. Mâlik Mahmud Gâzi,
Şeyh Hamid-i Veli’nin mescidini yaptırmıştır. Danişmendli hükümdarlarından
Nizameddin Yağıbasan’ın oğludur. Asıl adı Muzafferid’dir. Selçuklu Sultan’ı
Gıyaseddin Keyhüsrev’in hizmetine girmiş ve 1210 yılında AKSARAY emirliği yapmıştır. Hangâhında bir şeyh ve dokuz müridi besleyen vakfiye kurulmuştur. Bu hangah Selçuklu ve Beylikler döneminde darphâne olarak kullanılmıştır. 1940-50 yılları arasında cami olarak kullanılmıştır. Ayrıca Yusuf Hakiki Baba Türbesinin karşısında Mâlik Mahmud Gâzi Hangâhı bulunmaktadır. Bu harap durumdaki yapı halk arasında darphâne olarak anılmaktadır. Türbenin üzeri açıktır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

24-) MERKEPLİ BABA Türbesi/AKSARAY-Merkez-Küçük Kergi Mah.:

AKSARAY İli merkezinde Küçük Kergi Mahallesinde bulunan Karatay Câmisinin arkasında türbesi vardır. Bugün şehirde Küçük Kergi Caddesi vardır. Mahallenin ismi zamanla değişmiş olmalıdır.
Sayın Şahin Başer’in kitabında öğrendiğimiz Merkepli Baba hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. Türbenin kitâbesi yoktur ve üzeri açıktır..


Resim
ResimResim

25-) PİR ALİ SULTAN Türbesi/AKSARAY-Merkez-Taşpazar Mahallesi.:

Resim

PİR ALİ SULTAN TÜRBESİ.:

AKSARAY İli merkezinde bulunan Taşpazar Mahallesi, Pir Ali Sultan Caddesi ile Taşpazarı Caddesinin (868. Sokak) kesiştiği köşede türbesi vardır.
Pir Ali AKSARAYî olarak da bilinir, Anadolu’nun yetiştirdiği önemli velîlerdendir. 1538 yılında doğmuştur. Melamîyye Şeyhi olup Seyit Ömer Sekkinî’nin halifesidir. Kanuni Sultan Süleyman İran Seferi sırasında yanına uğramış, sefer dönüşü yine onun yanına gelerek onu İstanbul’a yanına çağırmıştır. Pir Ali Sultan bunu kabul etmemiş yerine oğlu İsmail Hak (İsmail Maşukî) ve birkaç müridini göndermiştir. Bu olaydan altı ay sonra Pir Ali Sultan vefât etmiştir. Oğlu İsmail Maşukî ve on müridiyle birlikte İstanbul’da atılan iftiralar yüzünden yargılanmış ve suçlu bulunarak başı kesilerek idam edilmişlerdir..

Türbenin kare planlı, üstünde kümbet şeklinde tavanı olan ve yöresel kesme taştan yapılmıştır. Türbenin bulunduğu mahalledeki evlerde türbeye bakan duvarlarda pencere bulunmazmış! Kanuni’nin ziyâretinde Pir Ali Sultan’ı “mehdilik” iddiasında bulunuyor diye padişaha şikâyet ederler. Padişah bir meclis kurulup sorgulanmasını emreder ve sefere devam eder. Sorgulama esnasında Pir Ali Sultan.: “Bana bunlar mı iftira attı?” diye sorar ve orada bulunanlardan biri düşüp ölür ve diğeriyse istifra ederek dışkı kusar. Bunun üzerine Sultan’ın velîliğini delalet getirirler ve hemen sorgulamayı keserler..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


26-) SADI BABA TÜRBESI/AKSARAY-Merkez-Paşacık Mahallesi.:


AKSARAY İli merkezinde Paşacık Mahallesi türbesi vardır. Sayın Şahin Başer’in kitabında öğrendiğimiz Sadi Baba hakkında herhangi bir bilgiverilmemiştir. Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur..

Resim
ResimResim
27-) SAM OĞULLARI TÜRBESI/AKSARAY-Merkez-Kalealtı Mahallesi.:

AAKSARAY İli merkezinde Kalealtı Mahallesi Ulu Câmi arkasındaki 40 metrelik yol üzerinde türbesi vardır. Sayın Şahin Başer’in kitabında öğrendiğimiz Sam Oğullarının kimler olduğu hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. Türbenin kitabesi yoktur ve üzeri açıktır..

Resim
ResimResim
28) SANCILI BABA TÜRBESI/AKSARAY-Merkez-Taşpazar Mahallesi.:.:

Resim

AKSARAY İli merkezinde Taşpazar Mahallesi Paşacık Caddesinde bulunan Sancılı Baba Câmisinin önünde türbesi vardır.
Sancılı Dede olarak da anılan velînin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin üzeri açıktır. Halk tarafından özellikle ağrısı ve sancısı olanlar türbeyi ziyâret eder. Türbe başında ovalanarak şifa ararlar. Bu yüzden Sancılı Baba olarak anılmaktadır.
Yollar genişletilirken Sancılı Baba türbesi Ervah Mezarlığına kaldırılmak istenmiş. Türbeyi kaldırmak isteyen amelelerin karnına sancılar girmiş. Bunun üzerine yetkililer türbeyi yerinde bırakarak, yolu biraz ilersinden geçirmişler..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


29-) SİNOPLU BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Sofular Mahallesi.:


AKSARAY İli merkezinde Sofular Mahallesinde türbesi vardır.
Kınalı Parmak olarak da anılan Sinoplu Baba Sinop’tan AKSARAY’a ziyârete gelmiş ve burada ölünceye kadar kalmıştır. Rufai tarikatındandır. Parmakları kınalı olduğundan Kınalı Parmak olarak anılmaktadır. Kış mevsiminde vefat ettiği için ölüsü Ervah Mezarlığına değil de şimdi medfun olduğu yere gömülmüştür.Türbenin üzeri açıktır. 1995 yılında türbenin etrafı bir duvarla çevrilmiştir..


Resim
ResimResim
29-) SİNOPLU BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Sofular Mahallesi.:

AKSARAY İli merkezinde Sofular Mahallesinde türbesi vardır.
Kınalı Parmak olarak da anılan Sinoplu Baba Sinop’tan AKSARAY’a ziyârete gelmiş ve burada ölünceye kadar kalmıştır. Rufai tarikatındandır. Parmakları kınalı olduğundan Kınalı Parmak olarak anılmaktadır. Kış mevsiminde vefat ettiği için ölüsü Ervah Mezarlığına değil de şimdi medfun olduğu yere gömülmüştür.Türbenin üzeri açıktır. 1995 yılında türbenin etrafı bir duvarla çevrilmiştir..


Resim
ResimResim
30-) ŞeYH CEMALEDDIN-i AKSARAYi Türbesi/AKSARAY-Merkez- Ervah Mezarlığı.:.:

AKSARAY İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında Orta Mahallinde türbesi vardır. Anadolu’nun yetiştirdiği âlimlerin meşhurlarındandır. Babası Muhammed bin Muhammed’dir. Soyu bir koldan Hz. Ebu Bekir’e, bir koldan da Hz. Ömer’e dayanmaktadır. AKSARAY’da doğmuş ve 1389 yılında AKSARAY’da vefat etmiştir. Öğrencileri o kadar çok olurmuş, bu yüzden bazı öğrencilerine at üstünde bir yerden bir yere giderken dahi ders verirmiş.
Molla Fenari yetiştirdiği öğrencilerden birisidir.

Büyük oğlu Mehmed babasının medresinde yetişmiş ve aynı medresede müderris olarak görev yapmıştır. İkinci oğlu Mahmud Halvetiye tarikatına mensup olup, AKSARAY’da kadılık yapmıştır. Üçüncü Ahmed babasının sağlığında vefat etmiş ve kadılık yapmıştır. Varlıklı bir aileden geldiğinden dergahında fakirlere, kimsesizlere ve ihtiyaç sahiplerinin derdine derman olurmuş. Eserleri Mallu-i Mücez, İtirazad Ale’i Kassaf’dır. Türbenin üzeri açıktır. Yanında mescit bulunmaktadır. 1978 yılında mescid, çilehâne ve itikafhâne ayaktayken Perekzâdeler tarafından yıkılarak yerine tek kubbeli bir Câmi 1980 yılında yapılmıştır. Halk tarafından önemli günlerde hayır duası için ziyâret edilir. Şeyh AKSARAYi vefat ettikten sonra türbesinin başına gelen öğrencilerine ruhaniyeti görünüp ders vermeye devam etmiştir
..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


31-) ŞEYH HAMİD-i VELÎ TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Ervâh MezârLığı.:


Resim

AKSARAY İli merkezinde bulunan Ervâh Mezârlığında Orta Mahallinde türbesi vardır.
SOMUNCU BABA olarak da bilinen âlimlerin büyüklerinden ve ulularındandır. Ayrıca Hidayet Güneşi, Mehdi, Velâyet Ârif-i Billah, Kutbu’l- Evliyâ sıfatlarına sahiptir..
Hacı Bayram-ı Velî’nin Hocasıdır. Babası Türkistan’dan Kayseri’ye göçmüş olan Şeyh Musa-ı Şemseddin’dir. 1349 yılında Kayseri’nin Akçakaya Köyünde doğmuş, 1412 yılında AKSARAY’da vefât etmiştir. Ömrünün son dönemini AKSARAY’da geçirdiği için Hamideddin-I AKSARAYî olarak da anılmaktadır.
Bursa’da ikâmet ederken, fırınında pişirdiği ekmekleri.: “Somunlar mü’minler!.” diye seslenerek sattığından “Somuncu Baba” olarak anılmaktadır. Seyyid olup, âile silsilesi MuhaMMed aleyhisselâm’a kadar ulaşmaktadır.İlk eğitimini babasından almıştır. Babasının vefâtından sonra Şam’a gitmiş, burada Bayazıd-I Bestamî Hazretlerini yanında bulunmuş sohbetlerine katılmıştır. Ardından Tebriz yakınlarındaki Hoy Kasabasına, Hâce Alaeddin-i Erdebilî Hazretlerinin yanına gider. Burada ilim görüşlerini çoğaltıp, tasavvuf yolunda ileri derecelere varmıştır. Erdebilî yanından ayrılarak Kayseri’ye döner ve burada ilmini yaymaya başlar.

Türbenin üzeri açıktır. Yanında mescid, çilehâne ve itikafhâne bulunmaktadır. Eski durumundan bugünkü durumuna, kaynakçada belirttiğimiz ve kitabından bolca yararlanacağımız Sayın Şahin Başer’in katkılarıyla gelmiştir. Halk tarafından önemli günlerde hayır duâsı için ziyâret edilir. Ayrıca yine özel günlerde Şeyh Hamid-i Velî Mescidinde bulunan Sakal-ı Şerif ziyâret edilmektedir. Somunca Baba, her zaman yaptığı gibi ekmekleri fırına sürmüş ve pişmelerini beklemektedir.
Yanına Emir Sultan gelir. Selamlaşırlar ve Emir Sultan fırında pişirmesi için yanında getirmiş olduğu yemek çömleğini Somuncu Baba’ya verir. Fakat Somuncu Baba bir türlü yemeği fırından içeri sokamaz ve Emir Sultan’a.: “Galiba fırına sen koyacaksın” der. Emir Sultan fırının kapağını açar içeride hiç ateş olmadığını görür, ama yemeği fırına koyup kapağını kapatır. Yemek ateşi olmayan fırında kısa sürede pişince Emir Sultan, Somuncu Baba’nın kerâmet sahibi büyük bir velî olduğunu anlar.

Somuncu Baba, Bursa’da Yıldırım Beyazıt döneminde yapılan Ulu Câmi inşaatında hiçbir ücret talep etmeden ekmek dağıtırmış. Câminin açılış hutbesini Somuncu Baba vermiştir. Cemaat Cumâ namazından sonra elini öpmek isteyince Ulu Câmi’nin üç kapısında birden görünerek elini öptürmüştür. Bu kerâmetin dolayı halkın ilgisi artınca AKSARAY’a göçmüştür..


Resim
ResimResim
32-) ŞEYH GAZNEVî TÜRBESi/AKSARAY-Merkez-Zafer MahaLLesi.:

AKSARAY İli merkezinde Zafer Mahallesinde türbesi vardır. Değerli araştırmacı ve hayırsever Şahin Başer’in kitabından öğrendiğimiz Şeyh Gaznevî hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoktur. Türbe bir apartmanın altındadır ve sâde bir mezârdır. Kitâbesi yoktur..

Resim
ResimResim
33-) ŞEYH GÂZi BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Taşpazar Mahallesi.:.:

AKSARAY İli merkezinde Taşpazar Mahallesi Gazi Sokakta türbesi vardır. Sayın Şahin Başer’in kitabında öğrendiğimiz Şeyh Gazi Baba hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. Türbenin kitâbesi yoktur ve üzeri açıktır..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


34-) ŞEYH HAMZA BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Ervâh MezârLığı.:


Resim

AKSARAY İli merkezinde bulunan Ervâh Mezârlığında Orta Mahallinde türbesi vardır.
SOMUNCU BABA olarak da bilinen âlimlerin büyüklerinden ve ulularındandır. Ayrıca Hidayet Güneşi, Mehdi, Velâyet Ârif-i Billah, Kutbu’l- Evliyâ sıfatlarına sahiptir..
Hacı Bayram-ı Velî’nin Hocasıdır. Babası Türkistan’dan Kayseri’ye göçmüş olan Şeyh Musa-ı Şemseddin’dir. 1349 yılında Kayseri’nin Akçakaya Köyünde doğmuş, 1412 yılında AKSARAY’da vefât etmiştir. Ömrünün son dönemini AKSARAY’da geçirdiği için Hamideddin-I AKSARAYî olarak da anılmaktadır.
Bursa’da ikâmet ederken, fırınında pişirdiği ekmekleri.: “Somunlar mü’minler!.” diye seslenerek sattığından “Somuncu Baba” olarak anılmaktadır. Seyyid olup, âile silsilesi MuhaMMed aleyhisselâm’a kadar ulaşmaktadır.İlk eğitimini babasından almıştır. Babasının vefâtından sonra Şam’a gitmiş, burada Bayazıd-I Bestamî Hazretlerini yanında bulunmuş sohbetlerine katılmıştır. Ardından Tebriz yakınlarındaki Hoy Kasabasına, Hâce Alaeddin-i Erdebilî Hazretlerinin yanına gider. Burada ilim görüşlerini çoğaltıp, tasavvuf yolunda ileri derecelere varmıştır. Erdebilî yanından ayrılarak Kayseri’ye döner ve burada ilmini yaymaya başlar.

Türbenin üzeri açıktır. Yanında mescid, çilehâne ve itikafhâne bulunmaktadır. Eski durumundan bugünkü durumuna, kaynakçada belirttiğimiz ve kitabından bolca yararlanacağımız Sayın Şahin Başer’in katkılarıyla gelmiştir. Halk tarafından önemli günlerde hayır duâsı için ziyâret edilir. Ayrıca yine özel günlerde Şeyh Hamid-i Velî Mescidinde bulunan Sakal-ı Şerif ziyâret edilmektedir. Somunca Baba, her zaman yaptığı gibi ekmekleri fırına sürmüş ve pişmelerini beklemektedir.
Yanına Emir Sultan gelir. Selamlaşırlar ve Emir Sultan fırında pişirmesi için yanında getirmiş olduğu yemek çömleğini Somuncu Baba’ya verir. Fakat Somuncu Baba bir türlü yemeği fırından içeri sokamaz ve Emir Sultan’a.: “Galiba fırına sen koyacaksın” der. Emir Sultan fırının kapağını açar içeride hiç ateş olmadığını görür, ama yemeği fırına koyup kapağını kapatır. Yemek ateşi olmayan fırında kısa sürede pişince Emir Sultan, Somuncu Baba’nın kerâmet sahibi büyük bir velî olduğunu anlar.

Somuncu Baba, Bursa’da Yıldırım Beyazıt döneminde yapılan Ulu Câmi inşaatında hiçbir ücret talep etmeden ekmek dağıtırmış. Câminin açılış hutbesini Somuncu Baba vermiştir. Cemaat Cumâ namazından sonra elini öpmek isteyince Ulu Câmi’nin üç kapısında birden görünerek elini öptürmüştür. Bu kerâmetin dolayı halkın ilgisi artınca AKSARAY’a göçmüştür..


Resim
ResimResim
35-) ŞEYH MUSTAFA BABA TÜRBESi/AKSARAY-AKSARAY-Merkez-Kaymakam Sok.:

AKSARAY AKSARAY İli merkezinde Kaymakam Sokakğında türbesi vardır. Sayın Şahin Başer’in kitabında öğrendiğimiz Mustafa Baba hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir.Türbenin kitâbesi yoktur ve üzeri kapalıdır..

Resim
ResimResim
36-) TERLEMEZ BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Şeyh Hamid-i Velî MahaLLesi.:.:

Resim
TERLEMEZ BABA MESCİDİ

AKSARAY İli merkezinde bulunan Şeyh Hamid-i Velî Mahallesi Bostancı Sokağının sonunda bulunan Terlemez Baba Câmi arkasında türbesi vardır.Terlemez Baba’nın gerçek adı
Emir Ali’dir. Çarpıcı Tekkesi olarak da anılmaktadır. Türbe 1990 yılında restore edilmesine rağmen sadece temiz bir görüntü almıştır. Sade ve mimarî özelliği olmayan, Câmiye bitişik konumda üstü kapalı, betonarme bir türbedir. Terlemez Baba mescidi kerpiçten yapılma, kare planlı, tek katlı ve damı kiremitle katlıdır. Terlemez Baba’yı kısmi felç geçirenler, elleri uyuşanlar, yel hastalığı geçirenler, belden aşağısı tutmayanlar, üzüntüden, sıkıntıdan derde tutulanlar ziyâret eder. Türbe şifa için Cuma günleri sabahtan ikindi namazına kadar ziyâret edilir. Diğer günler hayır duâsı için ziyâret edilir.Ziyârete gelen hasta, ocaklılar tarafından ovularak şifa bulması sağlanır. Hasta tedavinin ardından iki rekat şükür namazı kılar..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »


37-) ŞEYH HAMZA BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Sofular Mahallesi.:


AKSARAY İli merkezinde Sofular Mahallesi AKSARAY Lisesinin altında Çukurbahçe denilen yerde türbesi vardır. Terme Baba yaraları olan hastalara terme tedavisi uygularmış. Adı buradan gelmektedir. Yaralara okuyup üfleyerek tedâvi yaparmış. Türbe günümüzde yok olmuştur. Eskiden üstü açık bir türbeymiş. Halk türbe toprağından alıp yaralı bölgelerine sürermiş..

Temre (Temriye) Hastalığı.: Bir cilt hastalığıdır ve ciltte büyüklü küçüklü sivilce gibi yuvarlak, kırmızı, pütürlü lekeler oluşmasına neden olur. Temre’inin görülme sıklığı oldukça fazladır..


Resim
ResimResim
38-) TİNGOZ BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Zinciriye Medresesi.:

Resim

AKSARAY İli merkezinde bulunan Zinciriye Medresesinde türbesi vardır.
Dingoz Baba olarak da anılan Tingoz Baba hakkında elimizde fazla bilgi yoktur. Türbe şimdi turistik tesis olan ve bir zamanlar müze olarak da düzenlenen Zinciriye Medresesinin güney eyvanında türbesi vardır. Medrese Taşsaray Medresesi olarak da anılmaktadır. Eyvanın içinde yöresel taştan yapılmıştır ve mezâr hakkında herhangi bir bilgiyoktur..


Resim
ResimResim
39-) UZUN BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Hacı Hasanlı Mahallesi.:.:

AKSARAY İli merkezinde bulunan Hacı Hasanlı Mahallesi Gündoğdu Caddesi üzerinde Hacı Hasanlı Câmisine yakın türbesi vardır.
Uzun Dede olarak da anılan zâtın kim olduğu konusunda elimizde herhangi bir bilgi yoktur. İsminden ve türbesinden dolayı uzun bir zât olduğu söylenmektedir. Türbe yol kenarındadır ve üstü açıktır. Halk tarafından hayır duâsı için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
40-) ÜÇLER TÜRBESi/AKSARAY-Merkez-KıLıçasLan MahaLLesi.:

AKSARAY İli Merkezinde Kılıçaslan Mahallesi, Üçler sokağında türbesi vardır. Sayın Şahin Başer’in kitabında öğrendiğimiz Üçler’in kimler olduğu hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. Türbede üç tane paşa kızı medfundur. İsimleri Bahtişad Hatun, Mağfure Hatun ve Bint-i Abdüsselam paşa kızı medfundur.
Türbe küçük bir mescidin içindedir. Türbenin girişinde bir mezâr daha bulunmaktadır. Bumezârın türbedara ait olduğu söylenmektedir. Türbedarın ismi İsa bin Musa’dır. Türbe 1965 yılına kadar kerpiçtenmiş, yıkılıp taştan yeniden inşa edilmiştir. Türbe 1994 yılında ise restore edilerek son halini almıştır.Halk tarafından hayır duâsı ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir.


Resim
ResimResim
41-) YUSUF HAKiKi BABA TÜRBESİ/AKSARAY-Merkez-Şeyh Hamid Mahallesi.:.:

Resim

AKSARAY İli Merkezinde bulunan Şeyh Hamid Mahallesi, Güzel Baba Sokakta türbesi vardır.
Şeyh Hamid-i Velî yani Somuncu Baba ’nın oğludur.
Güzel Baba olarak da anılmaktadır.1486 yılında vefât etmiştir. Babası tarafından yetiştirilen Yusuf Hakiki Baba Konya ve AKSARAY medreselerinde de okumuştur. AKSARAY’da bulunan hankâhında şeyhlik yapmıştır. Eserleri.: "Hakikinâme, Muhabbetnâme, Metâliü'l-İman ve Şerh-i Hadis-i Erba’in" dir.
Türbe, mescid ve külliye Malik Mahmud Gazi tarafından yöresel kesme taştan yapılmıştır.1935 yılına kadar mescid ibadete açıkmış, fakat bu yılda gelen sel büyük zarar verdiğinden kendi haline bırakılmış. Bu mescidi ve türbeyi Sayın Şahin Başer restore ederek 1990 yılında tekrar ibadete açılmasını sağlamıştır. Halk tarafından hayır duâsı için ziyâret edilir..
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

AKSARAY İLİ MERKEZ İLÇE TÜRBELERİ.:

Resim
ResimResim
42-) ANA SULTAN TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY-Gözlükuyu Köyü.:

AKSARAY İLi AKSARAY İlçesi Gözlükuyu Köyüne 4 km. mesafede bir tepenin üzerinde türbesivardır. ANA Sultan’ın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Zâviye, Câmi ve türbe harap durumdadır. Define avcıları tarafından da tahrip edilmiştir.
Halk tarafından değişik dilekler için ender olarak ziyâret edilmektedir.


Resim
ResimResim
43-) ÇALI DEDE TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY İLçesi-ALtınkaya BeLdesi.:.:

AKSARAY İli AKSARAY ilçesi Altınkaya Kasabasına yakın Halvay Yaylası ile Asma Yaylası arasında bulunan Asma Boğazı adlı yerde türbesi vardır.
ÇAL DEDE olarak da anılan velînin kim olduğu bilinmemektedir. Türbe kasabaya 5 km. mesafededir, üzeri betonarme bir bina ile örtülmüştür. Bu türbeyi özellikle erkek çocuğu olmayan kadınlar ziyâret etmektedir. Erkek çocuğu olanlar ismini Çal veya Çalı Dede olarak koymaktadırlar..



MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

AKSARAY İLİ MERKEZ İLÇE TÜRBELERİ.:

Resim
ResimResim
44-) ÇAPAN DEDE TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY İlçesi-Altınkaya Beldesi.:

AKSARAY İli AKSARAY ilçesi Altınkaya Kasabasına yakın bir tepe üzerinde türbesi vardır. Çapan Dede’nin kim olduğu bilinmemektedir. Türbesinin doğu eteklerinde Çapan Dede inleri denilen yerde yerleşim yeri olarak kullanılmış olan inler bulunmaktadır. Türbenin batı eteklerinde ise tarihi mezârlık bulunmaktadır.
Türbenin üzeri normalde açıktır. Zaman içinde üzeri bir çatıyla örtülmüştür. Türbe çatısı yapılan düzenlemeyle beton çatıya dönüştürülmüştür. Bu türbeyi özellikle erkek çocuğu olmayan kadınlar ziyâret etmektedir. Bu yüzden bölgede Çapan veya Çapan Dede adına bol miktarda rastlanmaktadır. Erkek çocuğu olanlar yedi yıl kurban keserler ve özellikle etten ilk olarak gördüğü fakirlere verirler. Çapan Dede aynı zamanda yağmur duâsı için ziyâret edilmektedir. Türbe kalabalık olarak ziyâret edilmekte, kurbanlar kesilmekte ve kazanlarla yemekler yapılmaktadır. Eskiden ziyâretçiler mezârında bulunan 20 cm.lik kare deliğin içine yanlarında getirdikleri para, boncukları atarlarmış. Türbe taşına yağdanlık bağlarlarmış..

Türbe yanında ıslık çalan bir çoban uyuya kalmış. Rüyasında birisi gelip zorla götürmek istemiş, o rüyasında uzun süre gitmemek için yerleri tırmalamış. Uyanınca sebebini anlamışve bir daha türbe yanında ıslık çalmamış. Buhara’dan gelip türbe başında bekleyen bir zât varmış. Bu zâta bir gece Çapan Dede görünmüştür..


Resim
ResimResim
44-) GENÇ OSMAN TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY İlçesi-Gençosman Köyü.:.:

Resim

GENÇ OSMAN TÜRBESİ
AKSARAY İli AKSARAY ilçesi Gençosman Köyünün merkezinde türbesi vardır. Bağdat Fatihi namıyla anılmaktadır ve 17 yaşında IV. Murat’ın Bağdat Seferinde şehit olmuştur. 1621 yılında Dorikini Köyünde doğmuştur. 1638 yılında AKSARAY’a gelen IV. Murat sefer için asker toplar ve yiğit Osman yaşı tutmadığı alınmaz ama o hiç düşünmeden arkadan gizlice gelip orduya katılır. Bağdat Kalesi düşerken en önde çarpışmış ve sancağı gönlere dikmiştir. Sancağı dikerken aldığı yaralarla orada şehit düşmüştür. Türbe yapılan düzenlemeler özgünlüğünü kaybetmiştir. Üzeri betonarme çatıyla kapalıdır. Baş ve ayak taşı yoktur. Bu türbeyi yöre halkı özellikle hayır duâsı için ziyâret etmektedir.

Genç Osman gizlice Bağdat Seferine çıkan orduya katılır. IV. Murat orduyu teftiş ederken Osman’ı görür ve senin yaşın tutmuyor, nasıl geldin buraya diyerek sual eder. Genç Osman sesini çıkarmaz. IV. Murat “Daha bıyığın bile terlememiş, biz bıyığında tarak durmayanı orduya almayız” der. “Sen git ananın koynuna” diyince, Genç Osman padişahtan tarağı alıp üst dudağına şiddetlice bastırır ve tarağı kanlar içinde dudağına batırır. Sonra padişahına seslenir: “Şimdi benim bıyığımda da tarak duruyor, orduya katılabilir miyim?” der. IV. Murat bu durumdan çok hislenir ve onu öncü gazilere serdar yapar.



MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
46-) Gül Dede Türbesi/AKSARAY-AKSARAY İlçesi-Altınkaya Beldesi.:

AKSARAY İli AKSARAY ilçesi Altınkaya Kasabasına yakın konumda bir tepe üzerinde türbesi vardır.Gül Dede velînin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Bu türbeyi özellikle erkek çocuğu olmayan kadınlar ziyâret etmektedir. Erkek çocuğu olanlar ismini Gül Dede olarak koymaktadırlar. Çocuğu olanlar yedi yıl boyunca türbede kurban keserler..

Resim
ResimResim
47-) Kaşlı Dede Türbesi/AKSARAY-AKSARAY İlçesi-Altınkaya Beldesi.:.:

AKSARAY İli AKSARAY ilçesi Altınkaya Kasabasına yakın Karkın Yaylası ile Oymağa. Köyüne yakın bir tepe üzerinde türbesi vardır.
Kaş Dede olarak da anılan velînin kim olduğu bilinmemektedir.Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Bu türbeyi özellikle erkek çocuğu olmayan kadınlar ziyâret etmektedir. Erkek çocuğu olanlar ismini Kaş veya Kaşlı Dede olarak koymaktadırlar. Türbede kurban kesilmektedir..



MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
48-) KOÇPINAR TÜRBESI/AKSARAY-Merkez-Koçpınar Köyü.:

Resim

KOÇPINAR TÜRBESİ..

AKSARAY İli AKSARAY İlçesine bağlı Koçpınar Köyü Yassıviran mevkiinde bulunan tarihi mezârlığın içinde türbesi vardır.
Mezârlığın içinde bulunan türbede iki mezâr bulunmaktadır. Bu türbede kimlerin medfun olduğu bilinmemektedir.Türbenin yöresel taşlardan inşa edilmiştir. Özensizdir. Üstü kapalıdır. Türbede iki kişinin mezârı vardır. Halk tarafından hayır duâsı için ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir..


Resim
ResimResim
49-) ÖMER DEDE TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY İlçesi-Altınkaya Beldesi.:.:

AKSARAY İli AKSARAY ilçesi Altınkaya Kasabasının mezârlığında türbesi vardır.
“Omar Dede” olarak da anılan velînin kim olduğu bilinmemektedir.Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Bu türbeyi özellikle erkek çocuğu olmayan kadınlar ziyâret etmektedir. Erkek çocuğu olanlar ismini Omar veya Ömer Dede olarak koymaktadırlar..



MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
50-) ŞAMMAZ BABA TÜRBESI/AKSARAY-Merkez-Gökçe Köyü.:

Resim

ŞAMMAZ BABA TÜRBESİ..

AKSARAY İli Merkez ilçesi Gökçe Köyünde türbesi vardır.
Şammas Baba, Şambaz Baba, Aziz Mamas, Aya Mama olarak da anılmaktadır. Şammaz Baba’yı hem Müslümanlar, hem Hıristiyanlar ziyâret etmektedir. Hıristiyanlar türbede yatanın MS.3 yüzyılda Kapadokya’da yaşamış olan Aziz Mamas (Aya Mama) olduğunu söylemektedir. Ortodoks Hıristiyanları için kudsal kabul edilen Azizin Hasan Dağı eteklerinde yaşadığı belirtilmektedir. Müslümanlar ise Şammas veya Şambaz Baba olarak adlandırılan velînin, bu topraklarda gündüzleri Hıristiyanlara, geceleri ise Müslümanlara ders veren ermiş bir zât olduğunu söylemektedirler. Türbe kaya kiliselerine benzemektedir. Muhtemelen önceden kiliseydi. Sonradan türbe haline getirilmiştir. İki göz olan türbede Şammaz Baba’nın sandukası bulunmaktadır. Duvar da mum adağı için nişler açılmıştır. Türbe eskiden mescid olarak da kullanılmıştır. Türbenin içinde insan kemikleri ve geyik kemikleri buraya gelenler tarafından çalınmıştır. Kimin aldığı bulunamamıştır. Bu türbe özellikle bölgeden göç eden Ortodoksların torunları tarafından ziyâret edilmektedir. Mum adağını hem Türkler, hem de Ortodokslar uygulamaktadır. Müslümanlar özellikle akıl hastalıkları için ziyârete gelmekte ve burada bir gece kalmaktadır. Tedâvi için türbe yanında oyuklarda kalınmaktadır. Ayrıca ikinci gözde namaz kılınmaktadır. Aziz Mamas bir çobanmış. Beslemiş olduğu koyun, keçi ve geyiklerin sütlerinden yoğurt, peynir yapar etrafındaki fakir fukaraya satarmış..


Resim
ResimResim
51-) SEYYİT BATTAL GAZİ TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY İlçesi-KaLebaLta Köyü.:.:

AKSARAY İli AKSARAY İlçesi Kalebalta Köyünde bulunan kalenin mezârlığında türbesi vardır. Seyyit Battal Gazi kolonizâtör dervişlerin Anadolu’daki en önemli temsilcilerindendir biridir. İsmail Hakkı Konyalı ise AKSARAY Tarihi isimli kitabında bu şahsın kale dizdârı olan bir komutan olabileceğini belirtmiştir. Türbe kesme taştan kare planlı olarak inşa edilmiştir. Türbe çatısı düz ahşap örtüden imal edilmiştir. Halk tarafından değişik dilekler ve hayır duâsı için ziyâret edilmektedir..


MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
52-) ŞEYH TUR HASAN TÜRBESI/AKSARAY-AKSARAY-Sağlık Beldesi-Akhisar Köyü.:



AKSARAY İli AKSARAY İlçesi Sağlık Beldesi ile Akhisar Köyü arasında türbesi vardır. Şeyh Tur Hasan, Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Hürrem Sultan’ın mahzarına sahip olmuş, kurmuş olduğu zâviyede değişik hizmetler ve yardımlar yapan bir kişidir. Zâviye günümüzde yoktur. Türbe ve Câmi bakımsız olsa da ayaktadır..
Halk tarafından değişik dilekler için ziyâret edilmektedir..


Resim
ResimResim

53-) TAPTUK EMRE TÜRBESI/AKSARAY-Merkez-Taptık Köyü.:.:

Resim
TAPTUK EMRE TÜRBESİ..

AKSARAY İli AKSARAY İlçesi Taptık Köyünde türbesi vardır. Taptuk Emre, Anadolu’nun ve Türklerin en önemli tasavvuf ulularından olan Yunus Emre’nin hocasıdır. Hacı Bektaş-ı Velî kapısına gelen Yunus Emre’yi ona yönlendirir. Velayetnamede adı çok az geçmektedir. Horasan erenidir. 1210-1215 yıllarında doğduğu sanılmaktadır. Yurdumuzun bir çok yerinde Yunus Emre mezârı gibi Taptuk Emre türbesi de bulunmaktadır. İsmail Hakkı Konyalı’nın önemli eseri AKSARAY Tarihinde burada yatan şahsın
DervişTapduk veya Saltukzade Derviş Tapduk olduğunu söylemektedir. Türbe Taptık Köyündeki Câminin minberinin karşısındadır. Câmi girişinde çapı 2,5 mt. olan üstü düz taş Tapduk Emre’nin müritleriyle beraber yemek yediği Yemek Taşıdır. Burada ayrıca şifa dağıtan Tapduk Emre’nin ağaçtan yapılma Şifa Tokmağı da bulunmaktadır. Türbenin üstü açıktır ve mezâr pencereli yüksek bir duvarla çevrilmiştir. Halk tarafından hayır duâsı ve değişik dilekler için yoğun olarak ziyâret edilmektedir..
..


MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
54-) TURHASAN TÜRBESİ/AKSARAY-AKSARAY-Taşpınar Beldesi.:

AKSARAY İli AKSARAY İlçesi Taşpınar Kasabasında türbesi vardır.
Durhasan olarak da bilinen velî Hasan Dağına ismini veren zâttır. Türbe kısmen ayakta kalsa da Câmi ve zâviye bir hayli harap durumdadır. Yapı Vakıflar Genel Mülkiyetine aittir ve bu yapımız da restorasyonunu beklemektedir. Halk tarafından değişik dilekler ve hayır duâsı için ziyâret edilmektedir. Özellikle Hıdrellez zamanında çevre köylülerin yoğun katılımıyla türbe etrafında duâlar okunmakta ve yemekler yenmektedir..


Resim
ResimResim
ResimResimResimAKSARAY İLİ =>GÜLAĞAÇ İLÇE TÜRBELERİ.:


55-) BEKAR SULTAN TÜRBESİ/AKSARAY-Gülağaç-Bekarlar Beldesi.:.:

Resim
BEKAR SULTAN TÜRBESİ..

AKSARAY İli Gülağaç ilçesi Bekarlar Kasabasında türbesi vardır. Danışmend Gazi’nin amcası Hasan Bay’in oğlu Turasan Bey türbede medfundur. Kümbet Bekar Sultan Türbesi olarak da anılmaktadır. Türbe kitâbesinde kimin yattığı bilinmemesine rağmen yörede Turasan Türbesi olarak da anılmaktadır.
Türbe Kümbet Türbesi, Kümbet şeklinde de anılmaktadır. İsmail Hakkı Konyalı hocamız butürbe için “Altın muhafaza içinde saklanacak kadar kıymetlidir” demektedir. Selçuklu tarzında sekizgen inşa edilen kümbet defineciler tarafından talan edilmiştir. Türbede Turasan Bey’in dışında başka şahısların da mezârları bulunmaktadır. Türbe Vakıflar Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir..


56-) KARA ABDAL TÜRBESI-II/AKSARAY-Gülağaç-Gülpınar Beldesi.:.:

AKSARAY İli merkezinde Gülağaç İlçesi Gülpınar Kasabası mezârlığında türbesi vardır. Kara Abdal Turasan Bey’in halifesi olarak bilinmektedir. Bu zâviyede eğitim görenlerin ihtiyaçları Sultan III. Murad döneminden kalan defterlerde ayrıntıları ile belirtilmiştir. Türbenin kubbesi çöküktür, zâviye ve Câmi yıkılmıştır. Halk tarafından hayır duâsı ve değişik dilekler için ziyâret edilmektedir....


MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
ResimResimResimAKSARAY İLİ =>GÜZELYURT İLÇE TÜRBELERİ.:

57-) BAYDI SULTAN TÜRBESİ/AKSARAY-Güzelyurt-Ihlara Beldesi.:.:
AKSARAY İli Güzelyurt İlçesi Ihlara Beldesi girişinde türbesi vardır. Baydı Sultan’ın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe 6x3,5 mt. ölçülerinde kesme taştan inşa edilmiştir. Sonra özensiz biçimde betonarmeyle yenilenmiştir. Halk tarafından değişik dilekler ve hayır duâsı için ziyâret edilmektedir..


58-) DERVİŞ BEY TÜRBESİ/AKSARAY-Güzelyurt-Selime Beldesi.:.:
AKSARAY İli Güzelyurt ilçesi Selime Beldesinde mezârlık içinde türbesi vardır. Selime veya Hamza Bey Câmisi olarak anılan ve kitâbesinde 1524-1525 yıllarında yapıldığını bildiğimiz Câminin bânisi Hamza Bey’dir. Hamza Bey aynı zamanda 1528-1529 yıllarında Bimarhâne Mahallesi’nde bir de okul yaptırmıştır. Derviş Bey işte bu hayırsever Hamza Bey’in kardeşidir. Bu kardeşler İmam Gazalî soyundandır. Türbenin üzeri açıktır ve Selime Sultan kümbetinin yanındadır..

59-) EMİR GAZI TÜRBESI/AKSARAY-Güzelyurt-Gaziemir Köyü.:.:
AKSARAY İli Güzelyurt İlçesi Gaziemir Köyünde türbesi vardır. Emir Gazi Danişmentoğullarından olduğu sanılmaktadır. Köye ismini veren Emir Gazi’dir. Türbe kare planlı ve kesme taştan imal edilmiştir. Türbe günümüzde yıkık durumdadır. Türbede sanduka ve mezâr taşları bulunmamaktadır. Halk tarafından değişik dilekler ve hayır duâsı için ziyâret edilmektedir...


60-) SELİME SULTAN TÜRBESİ/AKSARAY-Güzelyurt-Selime Beldesi.:.:
Resim
SELİME SULTAN TÜRBESİ..

AKSARAY İli Güzelyurt ilçesi Selime Beldesinde mezârlık içinde türbesi vardır. Selime Sultan türbesinde AKSARAY Beyi Ali Paşa, kardeşi Ahi Ahmet ve yakınları medfundur. Türbe Selçuklu devrinden kalma 13.yüzyıl yapısıdır. Sekizgen köşeli olan kümbet, taş ve tuğladan imal edilmiştir. Kitâbesi günümüze kadar ulaşmamıştır. Bu türbe hayır duâsı için ziyâret edilmektedir. Türbede medfun bulunan Ali Paşa ve efradının başlarının savaş zamanı türbeden ayrıldığı ve savaştan sonra türbeye geri döndüğüne inanılmaktadır..


MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Kullanıcı avatarı
Hacer
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 505
Kayıt: 03 Nis 2007, 02:00

Re: AKSARAY ZİYÂRETGÂHLARI..

Mesaj gönderen Hacer »

Resim
ResimResim
ResimResimResimAKSARAY İLİ =>ORTAKÖY İLÇE TÜRBELERİ.:

61-) İSHAK DEDE TÜRBESI/AKSARAY-Ortaköy-HıdırLı-YıLdırımLar Köyü.:
AKSARAY İli Ortaköy İlçesi Hıdırlık Köyü ile Yıldırımlar Köyü arasında türbesi vardır. İshak Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe yerel taşlardan inşa edilmiştir. Kubbesi bulunan türbede herhangi bir yazıtın olup olmadığını bilmiyoruz..


62-) KARTULUK DAĞI ZIYÂRETI/AKSARAY-Ortaköy-NamLıkışLa Köyü.:.:
AKSARAY İli Ortaköy İlçesi Namlıkışla Köyü yakınında bulunan Kartuluk Dağının en yüksek yerinde Dede olarak anılan ziyâret vardır. Kartuluk Dağında kimin medfun bulunduğu bilinmemektedir. Bu yatır Türklerin dağ inancı kültüne göre ziyâret edilmektedir. Türbenin üzeri açıktır. Halk tarafından çocuğunun yaşamasını isteyenler ve malının çoğalmasını isteyenler tarafından ziyâret edilmektedir. Ziyârete gidenler türbe başında üç Fâtiha okur, dileklerini dilerler ve yanında götürdükleri hediyeleri türbede bırakırlar..

63-) PÎR KOCA YATIRI/AKSARAY-Ortaköy-PirLi Köyü.:
AKSARAY İli Ortaköy İlçesi Pirli Köyü mezârlığında türbesi vardır. Hacı Bektaş-ı Velî müridlerinden biri olan Pir Koca dinlenmek için bu köyde mola verir ve köyü beğenerek buraya yerleşir. Pirli Köyü Bektaşî Tarikatındandır. Pîr Koca’nın Cem Sultan ve II. Beyazıt’ın taht mücadelesinde Cem Sultan tarafında yer aldığı söylenmektedir. Türbenin üzeri açıktır. Halk tarafından değişik dilekler için ziyâret edilmektedir. PÎr Koca’nın mezârında sürekli olarak bir mum yanarmış. Köye gelen bir Rum’un ardından bir daha mum yanmamış..


60-) YÛNUS EMRE TÜRBESI/AKSARAY-Ortaköy-Reşadiye Köyü.:.:

Resim
YUNUS EMRE TÜRBESİ..

AKSARAY İli Ortaköy İlçesi Sarıkaraman Kasabasının 4 km. yakınında bulunan Ziyâret Tepesinde Türbesi vardır. Türbenin yeri bugün Reşadiye Köyü sınırlarındadır. Anadolu’nun ve Türklerin en önemli tasavvuf ulularından olan Yûnus Emre’nin birçok kasabamızda mezârı ve makamı bulunmaktadır. AKSARAY’daki Yunus Emre Türbesinden hemen hemen hiçbir araştırmacı hiç bahsetmemiştir. Oysa Hacı Bektaş-ı Velî Velâyetnâmesinde anılan Yunus Emre menâkıbında doğum yeri olarak geçen Sivrihisar Sarıköy yalnız Eskişehir’de yoktur. AKSARAY’da da Sivrihisar ve onun kuzeyinde Sarıköy bugünkü adıyla Sarıkaman Köyü (Kasabası) yer almaktadır. Türbede yatan şahsın kemikleri toplanmış ve yapılan incelemelerde bu şahısta Çömelme Hastalığı tespit edilmiştir. Türbe bugün yenileştirilmiştir. Eski türbenin önü açık 12 m2 civarındadır. Bu türbe yıkılmışve günümüzdeki türbe yapılmıştır. Türbeye yakın yerde
Çile Damı denilen Yunus Emre Çilehânesi bulunmaktadır. Halk tarafından hayır duâsı ve değişik dilekler için yoğun olarak ziyâret edilmektedir. Eskiden türbe yanında bulunan çitlenbik ağacına çaput bağlanırmış. Türbe yağmur duâsı için de ziyâret edilmektedir. Türbeyi ziyârete gelenlere veya çevrede çalışanlara Yûnus Emre isim vererek bir çok örnekte görünmüştür..


KAYNAK LİSTESİ.:

BASILI YAYINLAR.:
1-) Şahin Başer =>AKSARAY’da Metfun Bulunan Zâtların Kabri Şerifleri ve Türbeleri-Kendi Basımı -1995..
2-) AKSARAY Kültür Envanteri -2009..
3-) Evliyâlar Ansiklopedisi =>Türkiye Gazetesi -1993..


MAKALELER:
1-) Yrd.Doç.Dr. Selçuk Peker =>Türk Ad Verme Geleneği Çerçevesinde AKSARAY’dan Bir İsim: Çapan..
2-) Yrd. DoçDr. Doğan Kaya =>Yunus Emre’nin AKSARAY Ortaköy’deki Mezârı Üzerine Düşünceler ..
3-) Yrd.Doç.Dr. Doğan Kaya =>Ortaköy ve Çevre Folkloru Araştırması..
4-) Yrd.Doç.Dr.Ali Boran-Zekai Erdal =>AKSARAY’da Üç Câmi..
5-) Yaşar Kalafat =>Anadolu’da Ulu Kadın Kişiler ve Halk İnançları..
6-) Boran Elkıran =>Gençosman Köyü Rehber Öğretmeni..


MuhaMMedî MuhaBBetLerimLe...

Resim HACER
Resim
Cevapla

“Divanında Muhammedi Tasavvuf” sayfasına dön