KANAATLA İLGİLİ HADİSLER

Peygamber Efendimizin (sav) mübarek sözleri ve Kudsi Hadisler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4962
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

KANAATLA İLGİLİ HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

KANAATLA İLGİLİ HADİSLER

Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Ademoğlunun iki nehir yatağı dolusu altını olsa üçüncüsünü ister, onun karnını ancak toprak doldurur. allah, tevbe edenlerin tevbesini kabul eder."
(Müttefekun Aleyh, Buharî,6072; Müslim,1047; İbn Hibban, Sahih 3236)


Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "İki aç gözlü vardır ki, doymazlar birisi ilim doyumsuzluğu diğeri mal doyumsuzluğudur."
(Taberânî, Evsat 5670, Kbir 5388; Deylemî, Müsned 6514; Kuzâî, Müsnedü'ş-Şihâb 235)


Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Ademoğlu yaşlandıkça iki şey onda gençleşir. Uzak vadeli ihtiraslar ile mal sevgisi."
(Buharî, 6058)


Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "İslam dinini kabul eden ve asgarî geçim şartları içinde yaşadığı hâlde bu duruma kanaat eden kimselere müjdeler olsun!"
(Ahmed b. Hanbel, Müsned 5/255(22251); Taberânî, Kebir 786; Kuzâî, Müsnedü'ş-Şihâb 616)


Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Zengin fakir herkes kıyamet günü; "Keşke dünyada bana sadece zarurî geçimimi sağlayacak kadar mal verilseydi" diye temenni edecektir."
(İbn Mâce, Zühd 4140;Münzirî, Tergib ve't-Terhib 4886)


Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Rûh'ul Kudüs (Cebrail) bana rızkını tüketmeden hiç kimsenin ölmeyeceğini bildirdi. O hâlde Allah'tan korkun ve meşru şekilde kazan peşinde koşun"
(Kuzâî, Müsnedü'ş-Şihâb 1151; Bezzâr, 2914)


Resim--- Ebu Hureyre (r.a) der ki; Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Allah'tan kork ki, insanların en ibadet edeni olasın. Kanaatkâr ol ki, herkesin en sevdiği ve en çok şükreden insan olasın. Kendi hesabına istediğini başkaları için de dile ki, gerçek mümin olasın."
(Tirmizî,2305; İbn Mâce, Zühd 4217; Ahmed b. Hanbel 2/310)


Resim--- Ebu Eyyub el-Ensarî (r.a)'nin divâyet ettiği şu hadiste de peygamberimiz (s.a.v.) tamahkârlığı yasaklamıştır. Bir gün taşralı bir Arap, Peygamberimize gelerek; "Ya Resulullah, bana kısa ve öz bir nasihat ver!" dedi. Bunun üzerine Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem adama şunları söyledi: "Her namazın sonuncu namazınmış gibi kıl. Ertesi gün özür dileyeceğin hiç bir söz ağzından çıkarma. Başkalarının elindeki mala aç gözle bakma."
(İbn Mâce, Zühd 4171; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/412 (23545); Taberânî, Kebir 3987)


Resim--- Avf İbn-iMalik-ül Eşcaî (r.a); Bir gün peygamberimizin (s.a.v) huzurunda ya dokuz ya sekiz veya yedi kişi idik. Peygamberimiz (s.a.v) bize "Allah'ın Resûl'üne biât edemez misiniz?" dedi. "Biz daha önce sana biat etmedik mi? Ya Resulullah! diye cevap verdik. O yine; " Allah'ın Resûl'üne biat etmez misiniz?" diye ısrar edince hepimiz sıra ile O'na ellerimizi uzatarak biat etmeye başladık.
İçimizden birinin sırası gelince Peygamberimize; "Sana daha önce biat etmiştik. Şimdi niçin sana yeniden biat ediyoruz? diye sordu. Bunun üzerine "Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Allah'a hiç bir şeyi ortak koşmadan kulluk edeceğinize, beş vakit namazı kılacağınıza, aldığınız emirleri dinleyip onlara uyacağınıza (sesini fısıldar gibi alçaltarak) ve kimseden bir şey istemeyeceğinize (dilenmeyeceğinize) dair bana biat etmenizi istiyorum."

(Müslim,1043; İbn Hibban, Sahih 3385)
Resim
Cevapla

“►Hadis-i Şerifeler◄” sayfasına dön