KUL İHVÂNİ 4. SALÂVÂT-I ŞERÎFE ŞERHi

Cevapla
Kullanıcı avatarı
nur-ye
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 9089
Kayıt: 08 Eyl 2007, 02:00

KUL İHVÂNİ 4. SALÂVÂT-I ŞERÎFE ŞERHi

Mesaj gönderen nur-ye »

Resim KUL İHVÂNİ 4. SALÂVÂT-I ŞERÎFE ŞERHi

Es-Selâmu aleykum ve Rahmetullâhi ve Berekâtuhu.

EÛZU BİLLÂHİ MİNE'Ş-ŞEYTÂNİ'R-RACÎM
Bİ'SMİ'LLÂHİ'R-RAHMÂNİ'R-RAHÎM

istiğfar antivirüsüMüz: subhaneke allahümme ve bi hamdike, eşhedu en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerike leke estağfiruke ve’etubileyke

VelHaMduliLLÂhiraBBu’l-ÂleMîNN

Ya Rabbulâlemin, ya Rasullallah sallallahu aleyhi ve sellem istecertu.

Es salâtu ve’s- selâmu aleyke Yâ Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem!

Allahümme ve sellim ve bârik alâ seydina Muhammedin nuru zâtı sırrı sarii fil cemil esmayı vel sıfat. Bi adedike ilmiken daimen kesiren mubâreken tayiben fihi Ya Rabbu’l- Âlemin!.

Esselatu ve’s- selâmu aleyke Ya Habiballah SALLallahu aleyhi ve SELLem.

Allahümme salli ve sellim ve bârik ala seyyidina muhammedin nuru’z- zâtı’s- sırrı sarii’ fî cemii’l- esmai ve sıfati ve adedi dâimen ebeden kesiran mubâreken tayyiben fîh.

Es selatu ve’s- selâmu aleyke Ya seyyidi’l- evveline ve’l- âhirin elhamdülillahirabbülâlemin.

“Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammedin bi adedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesîran kesîra.”
Salaten tekunu leke rıdâen Yâ Rabbülâlemin!
Salaten tekunu li hakkıke edâen Yâ Rahmetenlilâlemîn!.

Subhâneke Allahümme ve bi hamdike eşhedu en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerike leke! Estağfirruke veetevbileyke!

El hamdü lillâhi rabbi’l-âlemîn!

Allahümme inne esseluke’l- affe ve’l- afiyeh fi’d- dini ve’d- dünyayı ve’l- âhireh allahümmesturnâ bi setrike’l- Cemîl!.

“Yâ Hayyu Yâ Kayyûm Yâ Ze'l-celâlî ve'l-ikrâm Yâ ALLAHu bike tâhassentü ve bi abdike ve Resûlîke Seyyidinâ ve Mevlânâ Muhammedin Sallalâhu Allahümme innî eselûke Yâ RAHMÂNu Yâ RAHÎMu bi esmâike'l-izâmi ve melâiketike'l-kirâmi ve Resûlîke aleyhim eftalü's-salavâti ve etemmü's-selâmi Ente'l-mahnî bilemhati ehl-i Bedrin velâ mâhatihim ve tenfahni bi nefâhatihim bi hakkihim aleyke YÂ RABB!”


ALLAH ALLAH ALLAH RaBBi la işreke bi işreke veLa Havle Vela Kuvvete İlla Billlahil’Aliyyil’Azıym. Es salâtu ve’s- selâmu aleyke Yâ Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Tealâ aleyhi ve sellime istecertü.



Elhamdu lilllâhi rabbi'l-âlemin ve çok şükür Yâ Rabbi'l-âlemin. Hamdu senâ olsun RaBB'ımıza, bizi bu anlara getirdiği için ve kendisinden haberdâr kıldığı için!.

Resûllullah SALLallahi ve SELLem Efendimiz, fahri kâinat, kâinatın anası, kaynağı, ilk noktamız, varoluş sebebimiz, ALLAHın nuruna ulaşan prizimiz Efendimize, yüce peygamberimize sonsuz Selât-ı Selâm olsun!

ALLAH –Celle Celâlihu-, konuşan dillerimizi beden yani, düşünen akıllarımızı, zikreden kalblerimizi ve ruhumuzun çıkış kapısı olan fuadlarımızı, lübbü’l- lübümüzü, özümüzü ta içimizi, ruhumuzu Resûllulah SALLallahu aleyhi ve SELLem.
Efendimizin ruhuna sıla ettirsin.
Sıla-yı Rahim kıldırsın!
Böylece her şeyi, varından var eden ALLAH –Celle Celâlihu- ile BİZ, BİR olalım inşae ALLAH!.

Bu salâvât-ı şerîfeyi uykuya yatacağı zaman okuyan kimseye cümle peygamberlerin ona şefâatçı olacağına dair hadis-i şerîfe vardır ve önemli bir salâvât olup 3 defa okunması tavsiye edilmiştir.


Resim
TÜRKÇESİ: Allahümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammedin Ve Âdeme ve Nûhin ve İbrâhîme ve Mûsâ ve İsâ Ve mâ beynehum minennebîyyîne ve'l-mürselin Salâvâtullahi ve Selâmuhu Tealâ aleyhim ecmaîn.

MÂNÂSI: “ALLAH’ım! Efendimiz Muhammed (salallahu aleyhi ve sellem)’e salât-ü selâm et! Ve Âdem (aleyhisselâm)’a ve Nûh (aleyhisselâm)’a ve İbrâhim (aleyhisselâm)’a ve Musa (aleyhisselâm)’a ve İsa (aleyhisselâm)’a ve aralarında gelen tüm nebîlere ve mürsellere de! ALLAH Tealâ’nın salât ve selâmı cümlesinin üzerine olsun!”

''Allahumme salli ve sellim ala seyyidina muhammedin.''
Dört numaralı salâvat salâvatların içinde.
''Allahumme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammedin Ve Âdeme ve Nûhin ve İbrâhîme ve Mûsâ ve İsâ Ve mâ beynehum minennebîyyîne ve'l-mürselin Salâvâtullahi ve Selâmuhu Tealâ aleyhim ecmaîn. ''

''Allahümme'' Allahım,
''salli'' sall et, ulaştır.
''Ve sellim'' silim ver, selâmet ver..
ALLAHa ve Resûlüne teslim olmak nasib et.
''Alâ'' ona ki,
''Seyyidina Muhammedin '' Sallallahu Aleyhi Vesellem. Dinin getircisi, uygulayıcısı, sebebi, sahibi, Muhammed Aleyhissalatu Ve selleme sall ve teslimimizi sağla. Bu salâvat meşhurdur. Ve çok önemli bir salâvattır. Rasûlullah SALLallahu aleyhi ve SELLem efendimize sall ve silm ile başlamıştır.

''Ve Âdeme ve Nûhin ve İbrâhîme ve Mûsâ ve İsâ Ve mâ beynehum minennebîyyîne ve'l-mürselin''- Ve bunların arasındaki nebîlere, murselinlere sall olsun ve sellim olsun.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemle başlamasının salâvatımızın ana sebebi tüm kâinâtın Nurullahtan, NÛR-u MÎM den kâinâtın halk edilişi.
ilk nokta ilk öz, ilk ana ilk ÜMMü, ilk hasıl oluşundan.
Burda sistemin halk edilişi ALLAHu Zü'l-Celâlin, ''KÛN fe yeKÛN'' şe’en edişi, Şeenullah edilişi salâvatı şerifeye işlenmiş gibi.
Bu âlemde temelde Rasûlullah SALLallahu aleyhi ve SELLem var. MuhaMMed Aleyhisselatı vesselâm var.
Ve arkasından bir insan olarak Efendimiz ABDlığını düşündüğümüz Efendimizi düşündüğümüz zaman “Ve Âdeme” Âdem var ilk yaratılan beden var toprak var.
Âdem, A başharfini çekmediğimiz takdirde “adem” okunur ki, yokluk demektir. Yokluktan kasıt ortada olmayış değildir. Akıl olmadığı zamanki aklın olmadığı zaman ki yokluktur.
Ve bir anlama Nurullah tan ve NÛR-u MÎMden halk edilen bir toprak testi. Âdemi topraktan yarattık içi boş. Bir boşluk içinde Âdem halinde boşluk halinde ruhumuzdan nefha ettik dendiği anda ve ''Nûhen'', Nuh akıl demektir Nuh aleyhi's-selâm ismi mânâsı Nuh akıl demektir.
Ne zaman ki âdem testisine akıl girdi âdem oldu artık. İnsan oldu. Mükellef oldu.

وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِي آدَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَلَسْتَ بِرَبِّكُمْ قَالُواْ بَلَى شَهِدْنَا أَن تَقُولُواْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِينَ
Resim---Ve iz ehaze rabbuke min benî âdeme min zuhûrihim zurriyyetehum ve eşhedehum alâ enfusihim, e lestu birabbikum, kâlû belâ, şehidnâ, en tekûlû yevmel kıyâmeti innâ kunnâ an hâzâ gâfilîn(gâfilîne):Ve kıyâmet günü, gerçekten biz bundan gâfildik (gâfilleriz) dersiniz diye (dememeniz için), senin Rabbin, Âdemoğullarının sırtlarından onların zürriyetlerini aldığı zaman onları, nefsleri üzerine şahit tuttu. (Allahû Tealâ şöyle buyurdu): “Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?” Dediler ki: “Evet, (Sen, bizim Rabbimizsin), biz şahit olduk.” (A’raf 7/172)

Ondan sonra başlayacak artık. Âdem'e bütün esmayı yükledik ana kart gibi. Bilgisayar kartı gibi bütün esmayı yükledik. Bu ona emaneti teklif ettik. “Elesti bi rabbukum?. kalu bela” derki “belâ: bilakis Rabbimizsin!” Dağların ve diğerlerinin diğer varlıkların yüklenmekten çekindiği bu emaneti insan yüklendi. zalûmen cehûlen, zalimce ve cahilce yaptı bu işi.

إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا
Resim---İnnâ aradnel emânete ales semâvâti vel ardı vel cibâli fe ebeyne en yahmilnehâ ve eşfakne minhâ ve hamelehal insân(insânu), innehu kâne zalûmen cehûlâ(cehûlen): Gerçek şu ki, biz emanetleri göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar; onu insan yüklendi. Çünkü o, çok zalim, çok cahildir.(Ahzâb 33/72)

''Ve Âdeme ve Nûhin âdeme ve Nuha.'' Beden aklı buldu.
''ve İbrâhîme'' bakın buraya kadar hiç dini bir kural, dini bir kural gelmedi. Dini bir kural gelmedi Kur'ân-ı Kerim seyrimizde.. Yani bir şeriat ahkamı gelmedi henüz Ne Âdem aleyhi’s-selâm Ne Nuh aleyhi’s-selâm Ne olduğunu bilmiyoruz.
Bilmiyoruzdan kastım bir dini kural gelmiş değil. Nakil gelmiş değil. Yani henüz dini bir nakil gelmiş değil.
''Ve İbrahime'', İbrahime de salat ü selâm olsun dediğimiz anda İbrahime suhuflar verdik. İbrahime ve Musa, suhuf sahifeler verdik yani. Nakil indirdik. Hüküm indirdik. Uyulması gereken kurallar indirdik. Şeriat kuralları indirdik.
“Ve âdeme ve nuhin ve ibrahime ve musa”
Âdem aleyhi’s-selâm Nuh aleyhi’s-selâm Ve İbrahim aleyhi’s-selâm ve Musa aleyhi’s-selâma da selâm olsun..
Dördüne baktığımız zaman Âdem aleyhi’s-selâm Beden olarak görüyoruz. Yani görebiliriz diye söylüyorum. Nuh Aleyhi’s-selâmı Bedene girmiş akıl olarak, İbrahim aleyhi’s-selâm Akla inmiş bir nakil olarak görürüz.
Ve Musa aleyhi’s-selâm Dediğimiz zaman nefis çıkar ortaya nefis insan nefsi çıkar.
Çünkü Musa aleyhi’s-selâm Tasavvuftaki yerine bakıyoruz hep nefis gibidir.
Kur'ân-ı Kerim'de Musa aleyhi's-selâm Tûr Dağında ağaçtan çıkan yangın ateş vs. ateş egemendir.
Peki Âdem aleyhi’s-selâm toprak gibi idi..
Musa aleyhi's-selâm ateş gibi.. ateş aranmıştır, ateş bulunmuştur. Ateş bulunmuştu. Ateş görülmüştür. Eğitim görmüştür yani birkaç kez.
Hızır aleyhi’s-selâmla konuşmaları, Şuayib aleyhi’s-selâm için Medyene Gitmiştir.
Anlatılanlar masal değil, Musa aleyhi’s-selâmın Şahsı değil bir insan nefsinin tasavvuftaki öğretim ve eğitim mertebeleri anlatılmıştır.

“Ve âdeme ve nuhin ve ibrahime ve musa ve İsa.”
İsa aleyhi’s-selâm, Meryem aleyhi’s-selâmın Oğlu İsa aleyhi’s-selâm Mârifet makamı anlaşılması gibi..

İbrahim aleyhi’s-selâm olarak görndüğümüz Şeriat Makamı, Beden Makamı..
Musa aleyhi’s-selâm Gördüğümüz Tarikat Makamı, Nefs Makamı..
İsa aleyhi’s-selâm Gördüğümüz Mârifet Makamı Kalb Makamı.
Ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem tümünü cem ettiği Hakikat Makamı...

''Ve mâ beynehum minennebîyyîne ve'l-mürselin''-
Ve bunların arasında Nebî olarak bize haber getirenler olarak ve irsal edilenler gönderilenler.
''Salâvâtullahi ve Selâmuhu Tealâ aleyhim ecmaîn.'' Hepsine salımız, ulaşımımız, kavuşumumuz olsun. Selâmımız olsun. Cümlesine ecmainine.

Bu bağlantılar bir insanın hayatında kurduğu, sistem oluşturduğunda, alması gereken “Eşhedu en lâ ilâhe illâ ALLAH” ve varması gereken “Eşhedu en lâ ilâhe illâ ALLAH ve eşhedu enne Muhammede'r abduhu ve rasuluhu” noktası için gereklidir.
Böylesine güzel bir SALLâvat…

Yâ Latîf Celle Celâlihu!
Yâ Kerîm Celle Celâlihu!
Yâ Rahîm Celle Celâlihu!
Yâ Rahmân Celle Celâlihu!
Yâ Hannân Celle Celâlihu!
Yâ Mennân Celle Celâlihu!
Yâ Deyyân Celle Celâlihu!
Yâ Furkân Celle Celâlihu!
Yâ Sultân Celle Celâlihu!

Yâ Allah Celle Celâlihu!..

Mübârek Zâtı HAKK Olan ve BİZler ÜMMeti olarak HAKKI DUYmak Ve HAYRa uymakta İmam-ı Mutlakımız ve Mürşid-i Mutlakımız, MuhaMMed Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selleme sonsuz sınırsız ve İlmullahça Es Salat ve Es Selâm OLsun!

ResimResim'' Allâhumme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin
Abdike (Muhammediyyeti) ve
Nebiyyike (Mahmudiyyeti) , ve
Rasûlike (Ahmediyyeti) ve
Nebiyyi’l-Ummiyyi (Habîbiyyeti) ve alâ âlihi, ehl-i beytihi ve sahbihi ve ummetihi... ''Resim İnşâe ALLAHürrahmân.

Sübhaneke Allahümme ve bihamdike eşhedu enLâ İlâhe İllâ ente vahdeke la şerike leke estağfirke ve etubu ileyk.

ElhamdulillahiRABBilâlemin!
Es-selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu.


Resim Latif YILDIZ
Resim
Cevapla

“►Salavat Şerhleri◄” sayfasına dön