HIZKIL (A.S)

Cevapla
Kullanıcı avatarı
HAYY-DOST
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 1856
Kayıt: 16 May 2009, 02:00

HIZKIL (A.S)

Mesaj gönderen HAYY-DOST »

HIZKIL (a.s.)


Hızkıl (a.s.) Bûzi veya Bûri veya Nûri isimli bir zatın oğludur. Annesi iyice yaşlanıp çocuk doğuramaz bir duruma geldiğinde ellerine Rabbine doğru açarak:
-Ya Rabbi! Her ne kadar çocuk doğurma yaşını çoktan geçtimse de Sen bana bir oğul ihsan buyur. Şüphesiz ki Sen her şeye kâdirsin diye dua etti.
Bu dua üzerine Şanı Yüce Allah (c.c.) Ona bir oğul ihsan etti. Adını Hızkıl koydular. Bu nedenle Hızkıl’ın (a.s.) künyesi İbnül’-acûz=Kocakarının oğludur.
Hızkıl (a.s.) İsrail oğullarındandır. Kaleb b. Yufenna (a.s.) vefat edince yerine oğlu Yusakus geçmişti. Yusakus’un ölümünden sonra Yüce Allah Hızkıl’ı (a.s.) İsrail oğullarının başına peygamber olarak gönderdi.
Hızkıl (a.s.) peygamber olduğunda İsrail oğulları büyük bir belâya uğramışlar, mihnet ve meşakkat üzerindeydiler. İçlerinden bazıları:
-Ah! Ne olurdu keşke bizler ölmüş olaydık da şu içinde bulunduğumuz mihnet ve meşakkâtlerden uzak olsaydık, onlardan kurtulsaydık demişlerdi.
Bunun üzerine Yüce Allah (c.c.) Hızkıl’a (a.s.):
“-Ey Hızkıl! Kavmin mihnet ve meşakkatler yüzünden çığlıklar koparıyor, ölümü özlüyorlar. Ölünce rahata kavuşacaklarını sanıyorlar. Sen onlara ölmekle hangi rahatlık var? Diye sor. Ölüm, bitmeyen rahat bir uyku mudur? Öldükten sonra onları diriltemeyeceğimi mi sanıyorlar?
Sen kavmini topla da onları filân yere götür. Orada eski kabirlerin içinde dört bin ölü vardır. Onların cesetlerini nice kuşlar, yırtıcı hayvanlar yemişler, kemikleri çürümüş, darmadağın olmuştur.
Oraya vardığında kavminin içinden ayağa kalk. Kabirde yatanlara seslen” diye vahiy etti.
Hızkıl (a.s.) vahyedileni yaptı. Kavmini toplayıp emredilen yere götürdü. Vardıkları yer eski bir mezarlıktı.
Hızkıl (a.s.) ayağa kalkarak:
-Ey yer altında kalmış, çürüyüp toprak olmuş kemikler! Yüce Allah (c.c.) adına toplanınız. Bunu Rabbim emrediyor dedi.
Kemikler mezarlardan çıkarak iskeletler halinde toplandılar.
Hızkıl (a.s.) onlara:
-Rabbim ete, kemiğe bürünmenizi de emrediyor diye seslendi.
Hepsi de ete, kemiğe bürünmüş cesetler hâline geldiler.
Hızkıl (a.s.) üçüncü defa:
-Ey şu cesetlerin ruhları! Yüce Allah (c.c.) bedenlerinize dönmenizi emrediyor dedi.
Cesetler Allah’ın (c.c.) izniyle canlanıp ayağa kalktılar ve tekbir getirdiler.
Hızkıl (a.s.) onları kavmine gösterip:
-Şüphesiz ki Rabbim canlıyı öldürür, sonra da öleni diriltir. Şu kişiler sağlıklarında Allah (c.c.) yolunda ölmekten kaçmışlardı. Ölümden kim kaçabilmiş ki? Ey kavmim! Bu sizin için büyük bir imtihandır dedi.
Hızkıl (a.s.) yirmi yedi sene İsrail oğulları içinde kaldı. Bu süre içinde İsrail oğulları Onu bazen dinlediler, bazen dinlemediler. Sonunda kendilerine doğru yola iletmeye çalışan peygamberlerini incittiler. Hızkıl (a.s.) onları terk ederek Babil’e gelip yerleşti. Vefat edinceye kadar orada yaşadı. Kabri Bağdat’tan üç fersah uzaklıkta olan Halle ile Kufe arasındadır.
Hızkıl (a.s.) ayrıldıktan sonra her şey eski haline döndü. İsrail oğulları gösterilen ibretli dersi unuttu. Bir kere daha gafletin ve dalâletin derin bataklığına düştüler.

ALINTI
Resim
Kullanıcı avatarı
MINA
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 2740
Kayıt: 25 Eki 2008, 02:00

Re: HIZKIL (A.S)

Mesaj gönderen MINA »

Ona ve gönderilen bütün Peygamberlere selâm olsun
''Ve Allah'a Sımsıkı Sarılın...''

Hacc / 78
Cevapla

“Ehl-i Beyt (A.S.)” sayfasına dön