MÂNÂSI.: Bir farz namazını huşû ile edâ eden kimsenin o namazın akabinde vâkî olacak bir DUÂsı mestecâb olur.” buyurdu.
(Buhârî, Cihâd, 180; Müslim, İman, 39; Ebû Dâvud, Zekât, 5; Tirmizî, Zekât, 6; Dârimî, Zekât, 1; Muvatta, Da’vetü’l-mazlûm, 1; İbn Hanbel, Müsned, I, 333))
---Büreyde ibni’l-Husayb el-Eslemi radiyallahu anhu.:"Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem bana.: “Sana bir takım kelimeler öğreteyim ki, ALLAHu TEeLÂ kimin hakkında hayır dilerse bu DUÂları kendisine öğretir, sonra da bu DUÂları ebediyyen ona unutturmaz.Bu DUÂyı okumak istiyorsan Sen.:
MÂNÂSI.: Bir farz namazını huşû ile edâ eden kimsenin o namazın akabinde vâkî olacak bir DUÂsı mestecâb/istediği kabul edilen, icâbet olunmuş olur.. buyurdu.
(Buhârî, Cihâd, 180; Müslim, İman, 39; Ebû Dâvud, Zekât, 5; Tirmizî, Zekât, 6; Dârimî, Zekât, 1; Muvatta, Da’vetü’l-mazlûm, 1; İbn Hanbel, Müsned, I, 333)
TÜRKÇESİ.: Lâ HaVLe Ve Lâ KuVVete İLLâ BiLLAHi’L-ALîYyu’L-AZîM..
MÂNÂSI.: Güc ve Kuvvet =>Sâdece Yüce ve Büyük olan ALLAH TEALÂ’nın yardımıyladır.
وَاتَّقُواْ فِتْنَةً لاَّ تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمْ خَآصَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ “Vettekû fitneten lâ tusîbennellezîne zalemû minkum hâssah (hâssaten), va'lemû ennallâhe şedîdu’l- ıkâb (ıkâbi).: Ve sizden (içinizden), sadece zâlim kimselere isabet etmeyen, onlara has (özel) olmayan (diğerlerine de isâbet eden) fitneden sakının (takvâ sâhibi olun). ALLAH'ın Azâbının çok şiddetli olduğunu BİLiniz!.”(Enfâl 8/25)
* ZÂHiR-AFÂk-MUHİT-DıŞ-DÜZeN.. FİİLî KUVVEt.. AZAMEtULLAH ÂLEMi.. * BÂTıN-ENFÜs-MERKEZ-İÇ-DENGE.. HAVL/POTANSİYEL GÜC.. KUDREtULLAH ÂLEMi.. * ALiYyu’L-AZîM ALLAH celle celâlihu..
=>ZÂHİRî->AKLın ANLAyıp ALGILAyaBİLdiği AZAMEtULLAH’ın FİİLî KUVVEti, =>BÂTıNî-> AKLın ANLAyıp ALGILAyamadığı KUDREtULLAH’ın HAVL/POTANSİYEL GÜCünün MutLak SâHiBi, =>ANCAk ve ANCAk ÂLiYyu’L-AZîM OLaN ALLAH celle celâlihu’dur..
وَلَوْلَا إِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَكَ قُلْتَ مَا شَاء اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ إِن تُرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنكَ مَالًا وَوَلَدًا “Ve lev lâ iz dehalte cenneteke kulte mâ ŞÂALLÂHU LÂ KUVVETE İLLÂ BİLLÂH(billâhi), in tereni ene ekalle minke mâlen ve veledâ (veleden).: “(Sana bahşedilen o güzel) Bağına girdiğin zaman, ’Maşaallah, Allah’tan başka kuvvet (ve kudret sahibi) yoktur’ demen gerekmez miydi? Eğer beni mal ve çocuk bakımından senden daha az (güçte) görüyorsan (ne bileceksin;)”(Kehf 18/39)
DUÂ’nın asıl söyleniş şekli.: “Lâ Havle Ve lâ Kuvvete İllâ Billâh”tır. (Buharî, Ezan, 7; Müslim, Salât, 12).
Lafzen kısa fakat anlam itibâriyle çok kapsamlı olan bu ZİKİR ve DUÂ cümlesi için; Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: "CeNNet'in hazinelerinden bir hazinedir"buyurmuştur. (Tirmizî, Daavât, 57, 119).
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: "Evinden çıkarken,şu DUÂyı okuyan kişiye bu DUÂ kâfidir. O Adam muhafaza altına alınır. Şeytân da o Adamdan uzaklaşıp bir kenara çekilir.
O DUÂ.: Bismillâhi tevekeltü alallâhi lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh'tır" buyurmuştur. (Tirmizî, Daavât, 34).
İbn Zübeyr radiyallahu anhu.:"Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem, her namazın sonunda bunlarla tehlil/tevhidi tekrar yapardı" demiştir. (Müslim, Mesacid, 139).
"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" DUÂsının okunduğu bir başka yer de Hacerül-Esved'in karşısıdır.. (İbn Mâce, Hacc, 32).
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: "Her kim günde yüz defâ.: “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l- Aliyyi’l- Azîm” derse, günahları denizin köpükleri kadar da olsa bağışlanır."buyurmuştur. (Tirmizî, Daavât, 82).
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: "Her kim sabahleyin üç defa.: “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l- Aliyyi’l- Azîm” derse, o gün ona hiçbir şey zarar vermez."buyurmuştur. (Tirmizî, Daavât, 82). buyurmuştur.
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: "Her kim geceleyin üç defâ.: “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l- Aliyyi’l- Azîm” derse, o gece ona hiçbir şey zarar vermez."buyurmuştur. (Tirmizî, Daavât, 82).
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.:“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah” okumak, 99 derde devâdır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.”buyurmuştur.
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: Bir sıkıntıya düşünce.: “Bismillâhirahmanirrahim ve lâ havle velâ kuvvete illa billâhil Aliyyi’l- Azîm” diyeni ALLAHu TeALÂ, sıkıntı ve belâlardan muhafaza eder.”buyurmuştur. (Deylemî, İbni Sünnî).
Ebû Mûsâ el-Eş’arî radıyallahu anh’dan rivâyete göre Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem Efendimiz, Hayber Gazâsı’na giderken mâiyyetinde bulunan Ashâb-ı Kiram bir vâdiye vardıkta yüksek sesle Tekbîr ve Tehlîl ederek bağıra bağıra ZİKRULLAH etmeye başladılar. Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: “Kendinize rıfk u merhamet ediniz. Zîra siz ne sağıra, ne de gâibe DUÂ ediyorsunuz. Ancak her şeyi hakkıyle işiten ve size sizden yakîn olan ALLAH’a DUÂ ediyorsunuz. Ve ALLAHu TeALÂ siz nerede olursanız berâberinizdedir!.”buyurmuştur. (Buhârî, Cihâd, 131; Müslim, Zikir, 44).
Ebû Mûsâ el-Eş’arî radıyallahu anhdiyor ki.: “O esnâda ben, Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem’in hayvanının arkasında birlikte beraberdim.
Ve lisânımla.: “لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ اِلَّا بِااللّٰهِ” diyordum. Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem bana hitâben.: “Ey Abdullah bin Kays!” buyurdu.
Ben de.: “Lebbeyk yâ Rasûllallah” dedim. Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.:“Ben sana CeNNet-i A’lâ’nın hazînelerinden bir hazîneye delâlet edeyim mi?” buyurunca,
Ben hemen.: “Babam ve Anam sana fedâ olsun yâ Rasûlallah!. Evet irşâd ediniz!.” dedim. Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem.: “لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ اِلَّا بِااللّٰهِ”
“Ma’sıyetten/İtaatsizlik, günah, isyan’dan sakınmak ve tâat ve ibâdetlerde Kuvvet ve Kudret ancak Ve ALLAHu TeALÂ’nın Tevfık-i Rabbâniyyesi ve İrâde-i Sübhâniyyesiyledir.” buyurdu. (Buhârî, Megazi, 38)
Tarihimizde Çanakkale Savaşlarında kan gövdeyi götürürken Gazi Kahraman Seyit Onbaşı =>Yaklaşık 276 kiloluk top mermisini kaldıracakken bir müddet.: “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” diyerek ALLAHu TeALÂ’dan yardım isteyip bu sürede devamlı.: “ALLAH’ım! Benden Kuvvetini esirgeme!.” diyerek DUÂ ediyordu..