Siirtli Hafız Muhammed Sıddık Hekim (ks) Nakşî Tarikatı Şeyhi idi.
İzlediği Tarikat Zinciri:
Şeyh Alâaddin Aydın(ks)
Pîr Ali Hüsameddin(ks)
Şeyhül- Hazîn (ks)
Şeyh Osman et-Tavilî (ks)
Hayatı boyunca dilinden düşürmediği Mübarekleri ile sonsuza kada Rahmetler dileriz Aziz CANHOCAma
Kendisine bağlı olanlara: Şeyh Alâddinin Güvercinleri! derdi..
Bu Güvercinlik Dünyasında SIDDIK Hocamın Neşesini Hizmete sunarız İnşâallah..

Şeyh Muhammed Hazîn'in (ks) Türbesi)
ŞEYH-ÜL-HAZÎN LAKABIYLA MEŞHUR ŞEYH MUHAMMED FERSÂFÎ
(H. 1235-1308 / M. 1819-1890)
Sâlih Sıbkî Hazretlerinden dersler almıştır.
Sâlih Sıbkî Hazretleri Bitlis velîlerinden. Aslen Bitlislidir.
Doğum târihi bilinmemektedir.
1852 (H.1269) senesinde Cizrenin Buhtan Dağı köylerinden Basrette vefât etti. Türbesi bu köydedir.
Şeyh Muhammed El Hazin" Hz : ŞeyhMuhammed El-Hazin Miladi 1820 yıllarında Siirt ten 10 Km. Aydınlara 8 Km mesafedeki Dereyamaç (Fersaf) Köyünde dünyaya gelmiştir.
Dereyamaça Aydınlar İlçesine giden yol ayrımından gidilmektedir.
Şeyh Muhamme d El-Hazin Hz. genç yaşta Iraka Şeyh Osmanın yanına ilim tahsiline gider.
Siirte döndü ğünde Ulu Camide vaaz ve nasihatlara başlar Hicri 1308, Miladi 1891 yılında vefât eder.
Fersafta (Dereyamaç Köyü) bulunan türbesi halk tarafından ziyaret edilmektedir.
Şey l-ül Hazil Hz. hayatta iken, türbesinin yerini göstererek Halid Bin Velidin (R.A.) savaş sırasında çadırını buraya kurduğunu söylediği rivayet edilir.
Türbenin yapımı sırasında toprağın altında birkaç ok ve kıvırcık saçlı bir şehit bulunmuştur.
Torunu Şeyh Muhammed Kâzım bin Şeyh Şerâfeddin (Hicrî: 1296-1378 / Milâdi: 1878-1958)
Anlatır kİ:
Dedem Şeyh Muhammed el Hâzinin Arapça bir münâcatı vardır.
Münâcâtında, Allah tan visali istemiş, Allahü teâlâ ise ilhamla Ona şöyle cevap vermiştir:
Yâ Hâzinu kad karrabtüke ileyye bil visâli
Ve refetü lekennikâbe an vechi Cemâli
Ey Hâzin, seni visalim ile kendime yaklaştırdım.
Ve perdeyi cemalimin yüzünden sana kaldırdım.
Bazı kasidelerinde; Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, Zülcenaheyn, yedi yaşımda iken bana hırka giydiridi demiştir.
Mevlânâ Hâlid, vefât ettiğinde Şeyh-ul Hazin yedi yaşındaydı. Şeyh Muhammed el Hâzinin bazısı Arapça, bazıları Kürtçe olmak üzere kasideleri vardır. Şeyh, bu kasidelerin bazılarıda Allahın kendisine
ihsân ettiği nîmetlerden bahsetmiştir Ceddim Muhammed el Hâzin
Mmütevatir kerâmetlerinden biri de, vefatından hemen önce:
Gök ve yer onların ardından (helâkine) ağlamadı, onlara mühlet de verilmedi (Duhan Sûresi:29)
Meâlindeki âyet-i kerîmeyi okuyup, tefsir ettikten sonra şöyle der:
Melekler kuş sûretine bürünüp Allahın bazı velîlerinin cenâzeleri ile birlikte giderler.
Cenâzesi ile birlikte hazır olanlar, bu yabancı kuşları görmüşlerdir. Cenâzede hazır olanlardan Molla Abdülmecid ve Hacı Abdişten bu kuşların cinsini sordum. Şimdiye kadar benzerlerini görmediklerini söylediler. Allah (celle celâlühü) bizi bereketlerinden faydalandırsın, Âmin.
Şeyh Muhammed el Hâzin tarikatı, Şeyh Osman et-Tavilîden (H. 1195-1283/ M. 1780-1866) almıştır.
Şeyh Osman da Mevlânâ Hâlid Zülcenehayndan almıştır.
Mevlânâ Hâlid, Hicrî 1193te Süleymâniyeye bağlı Karadağ nahiyesinde doğmuştur.
Kendisi 3. halife hazret-i Osman (radiyallahü anh)ın zürriyetinden Pir Mikailoğullarından Hüseyin oğlu Ahmedin oğludur. Hicri 1242 yılında veba hastalığından Şamda vefat etmiştir.
Şeyh Osman Tavîlî, kendisi ve çocukları seyyidliği iddia etmedikleri halde, baba tarafından Hüseyni, ana tarafından Hasenî idi
Şeyh Muhammed el Hâzin (ks) Hazretlerinin meşhur salavatı anlamı ve geniş hayatı için sitemizde link:
http://www.muhammedinur.com/modules.php ... ge&pid=921