Yoğurdun faydaları

Olmaya devlet Cihanda bir nefes sıhhat gibi.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
der-ya
Özel Üye
Özel Üye
Mesajlar: 853
Kayıt: 29 Eki 2011, 07:01

Yoğurdun faydaları

Mesaj gönderen der-ya »

Resim


Yoğurt, sabahtan akşama kadar günün her saatinde yenebilecek harika bir gıdadır. Yoğurt daima suyuyla birlikte yenmelidir. Süzme yoğurtta "B" vitamini kalmaz. Çünkü, vitaminler hep yoğurdun suyundadır.

Şeker hastaları için yararlı bir besindir.Şeker hastalarına verilecek yoğurt, ekşimiş olmamalı ve kaymağı alınmış olmalıdır.

Sabahleyin kahvaltıdan sonra yenen yoğurt, sindirimi kolaylaştırıp, bağırsakların çalışmasına yardım eder. Her yaşta hemen hemen herkes için uygundur. Ancak, midesi çok duyarlı olanlara, onikiparmak bağırsağı ülseri olanlara dokunur. Yoğurt, hastalar ve zayıf bünyeler için sütten daha besleyici sindirimi kolay bir gıdadır. Aynı zamanda bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların(Amiplerin) çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olan bir besindir. Bu sebepten tifo ve ishal zamanlarında yoğurt âdeta bir ilaç gibi tavsiye edilmektedir. Tüberkülozlu hastalar üzerinde de antibiyotik etki gösterir.

Yoğurt aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların tedavisinde de oldukça öneme sahiptir. Çocukların bulaşıcı karaciğer iltihâbı (hepatit) hastalıklarının dietik tedavilerinde kullanılır.

Ayrıca, yüze ve boyna sürülürse cildi canlandırır.Yirmi dakika kalsın cildinizde, sonra da gülsuyuyla siliverin. Rahat bir uyku için de yoğurt yiyebilirsiniz.



Tamamen sütten yapılmasına rağmen, sütten bile daha faydalı olmasıyla dikkat çeken yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılan yoğurt en iyi manda ve koyun sütlerinden yapılır. Yoğurdun ismi evrenseldir ve neredeyse her dilde yoğurttur.

Yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair elde yeterli ve kesin bilgi yoktur maalesef. Ancak Avrupaya yayılması ile ilgili olarak bazı bilgiler, Fıransız Tıp Tarihinde mevcuttur. 16. Asırda Fransa kralı 1. Fransuva ateşli ishal hastalığına yakalanması sonucu, kendisine Türkler tarafından tedavi amacıyla götürülen yoğurt ilk başlarda ilaç olarak kullanılmıştır. Amerika'ya yayılması ise 1950'li yıllara dayanmaktadır.

Yoğurdun yapımı sırasında, fermantasyon sebebi ile şekerin bir kısmı parçalanır ve şeker oranında bir azalma meydana gelir. Ancak bu parçalanma sonucunda süt asidi miktarı beş katına kadar artmaktadır.

Şimdi madde madde yoğurdun faydalarına geçelim

Yoğurt yapımı ve tarihçesi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, maddeler halinde yoğurdun yararlarını ve besin değerlerini inceleyelim. Vücudumuza pek çok yönden faydalı olduğu için bunları guruplara ayıralım.

100 gr yağsız yoğurdun besin değerleri


- 56 kalori
- 0.1 gr niasin
- 2 mg kolesterol
- 8 gr şeker
- 8 gr karbonhidrat
- 0.1 mg B6 vitamini
- 12 mcg folat
- 0.9 mg C vitamini
- 0.2 mg riboflavin
- 0.6 mg B12 vitamini
- 199 mg kalsiyum
- 0.1 mg demi
- 19 mg magnezyum
- 157 mg fosfor
- 255 mg potasyum
- 77 mg sodyum
- 1 mg çinko
- 1 mg omega 3 yağ asidi
- 4 mg omega 6 yağ asidi içerir.

Yoğurdun genel faydaları


1- İnsan vücudunu dengede tutar.
2- Günün her saatinde yenebilecek bir besindir.
3- Kas yapımını artırır.
4- Yeterince yoğurt tüketen insanların daha uzun ve sağlıklı yaşadıkları sık bir gözlemdir.
5- İçeriğindeki iyod sayesinde vücut hücrelerinin çalışma ahengine de yardımcı olur.
6- İçeriğindeki iyod sayesinde Tiroid bezlerinin çalışmasını sağlar.
7- Kemikleri güçlendirir.
8- İçeriğindeki protein sayesinde tırnakları kuvvetlendirir.
9- İçeriğinde ki keratin sayeseinde saçları parlaklaştırır ve gürleştirir.
11- Bağırsakları rahatlatır.
12- Rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
13- Çocukların zihinsel gelişimini olumlu etkiler.
14- İçeriğinde ki D vitamini sayesinde kalsiyumun yeterinde emilmesini sağlar.
15- Potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, kalsiyom, protein, çinko, B12 ve B6 vitaminleri, A vitamini ve E vitamini bakımından zengindir.

Yoğurdun zayıflama konusunda ki faydaları


16- İçeriğindeki Coenzym J enzimi sayesinde yağ yakımını hızlandırır.
17- Kas yapımını artırıcı özelliği olduğundan ve daha kaslı insanlar daha fazla enerji tüketeceğinden, bu yönüyle de yağ yakıcı özelliği vardır.
18- Açlık hissinden koruyup, tokluk hissi verdiği için de yine zayıflatıcı etkisi vardır. Böylece diyet yapmayı kolaylaştırır.

Yoğurdun güzellik konusunda ki faydaları


19- Cildin kendini yenilemesini ve daha geç yaşlanmasını sağlar.
20- Cildi pürüzsüz hal getirir.
21- Cilt güzellik maskelerinin ana maddesidir.
22- İçeriğinde ki A vitamini sayesinde cildi yumuşatır.

Yoğurdun ağız ve diş sağlığı ile ilgili faydaları


23- Ağız kokusunu önler.
24- Diş taşı oluşumunu önler.
25- Diş eti iltihaplanmalarını önler.

Yoğurdun hastalıklara karşı faydaları


26- İçeriğindeki iyod sayesinde Guatr hastalığını önler.
27- Hastalık ve enfeksiyonla savaşta rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getirir.
28- Hipertansiyon gelişme riskinin düşürür.
29- İshalden korur.
30- Kabızlığı giderir.
31- Sindirim sistemi kanserlerinden korur.
32- Kötü kolesterolu düşürür.
33- İyi kolesterolu yükseltir.
34- Çocuk felcinden korur.
35- Kalp damar hastalıklarından korur.
36- Süt şekerini yani laktozu laktik asite dönüştürür, böylece bağırsak problemlerinden korur.
37- Tüberküloz, paratifo, dizanteri, kolera ile çeşitli kan hastalıklara sebep olan mikropların çoğunu kısa zamanda öldürdüğü belirlenmiştir
38- Yoğurdun oluşumunu sağlayan bakteriler, antitümör maddeler üreterek vücudu kanserden korur.
39- Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalık etmeni olan birçok zararlı mikropların faaliyetlerini durdurur.
40- Antibiyotik tedavisi gören hastaların, bağırsaklarında doğal dengenin bozulduğu bilinmektedir. Bu bozulan denge, yoğurt tüketimi ile düzene girer.
41- Yemeklerde kullanılan kızartma yağlarının kanserojen maddelerden korur.
42- Yoğurt kandaki immünoglobülin oranını artırır, kolondaki toksinleri azaltır.
43- Sinir sistemi için uyarıcı ve dinlendirici özelliğe sahiptir.
44- İçindeki dost bakteriler de mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
45- Göz hastalıklarına iyi gelir
46- Mide asidini dengeler.
47- Yüksek kan basıncı riskini yüzde 50 azaltır



Sinir sistemini uyarıcı ve rahatlatıcı etkiye bir sahip olan yoğurdun her yaşta tüketimi tavsiye edilmektedir.

Tabi ki yoğurdun yukarıda sıraladığımız tüm faydaları ev yapımı yoğurt için geçerli. Uzmanlar şu öneride bulunuyor: “İşlenmiş hazır yoğurtlarda sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle, doğrudan üreticiden alınan işlenmemiş ve kaynatılmış sütle evde yapılan yoğurdu tüketmek daha faydalıdır. Yoğurdunuzu kendiniz yapın.”
Eğer göğün yedi kat üstüne çıkmaksa niyetin, Aşktan güzel merdiven bulamazsın.
Eğer aşkı bulmaksa niyetin, Aramadan duramazsın. -
Yunus Emre.k.s
Cevapla

“►Beden ve Ruh Sağlığı◄” sayfasına dön