Bakara Suresi 2/286- Takat Getirilemeyen Yuk

Sorularınızı Ayet ve Hadisler ışığında cevaplamaya çalışacağız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Gariban
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 2834
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:00

Bakara Suresi 2/286- Takat Getirilemeyen Yuk

Mesaj gönderen Gariban »

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

"La yükellifüllahü nefsen illa vüs'aha, leha ma kesebet ve aleyha mektesebet, rabbena la tüahizna in nesina ev ahta'na, rabbena ve la tahmil aleyna isran kema hameltehu alellezine min kablina, rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih, va'fü anna, vağfir lena, verhamna ente mevlane fensurna alel kavmil kafirin :

Allah kimseye vüs'unden öte teklif yapmaz, herkesin kazandığı lehine yüklendiği aleyhinedir, ya rabbena! eğer unuttuk veya kasdımız bize bizden evvelkilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme, ya rabbena! hem de bize takatımız olmayanı yükletme, ve bizden günahlarımız afiv buyur ve bizlere mağfiretini reva, rahmetini atâ kıl, sensin mevlâmız, bizi mansur buyur artık seni tanımıyanlara karşı, kahrolsun kâfirler"(BAKARA-2/286)

Soru: Allah kimseye taşıyamayacağı yük yüklemez ise, neden bizden öncekilere yüklediğin ağır yükü bize de yükleme diye dua ederiz?

garibAN: Sevgili kardeşim, acizâne anladığım kadarıyla bu ifade de biz isteriz diye yüklersin, bizi nefsimize bırakma manası var sanki. Kul kendisi kendisini taşıya bileceğinden fazlasına zorlar, bunu adeta arzular ve kendi tahammül hududunu örselemeye başlar, kendine ve aklına zulmeder, kulun bu fiili hareketini de ALLAH yaratır fakat kul tercih etmiştir, kendisi için uygun olanı bilmediğinden bunu diler kul, "hayr dersiniz şerr dir şerr dersiniz hayrdır", "İnsan da şerri öyle da'vet ediyor ki hayra duâ eder gibi, ve insan pek aceleci olmuştur" gibi âyetler vardır, kulların bu şekilde duaları, istekleri olur ve Allah'da yaratırsa ve bu dilekleri kabul ederse, kul bu yük altında ezilir. Bu yüzden kul bu dua ile, gerek sözlü olsun gerek ameli olsun diğer istek, dileme ve dualarındaki hatalardan ve kendisinin kendisini zorda bırakacak nefsani isteklerinden Allah'a sığınır, böyle yükleri davet ederiz biz, sen bize hidayet et ve bir vesile ile bize bu isteklerimizin hatalı olduğunu bize göster, bu yüklerin altına girmememizi sağlayacak hadiseler çıkar karşımıza ve bizleri kendi cehalet ve yersiz isteklerimizden muhafaza eyle gibi terennümler saklı bu duada. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Ehl-i Kitabın üzerindeki bazı yükleri de kaldırmak istiyordu lakin onlar onun davetine icabet etmeyerek bu yükleri taşımakta israr ediyorlardı.

Bununla birlikte çevresindeki insanlar, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i soru yağmuruna tutuyorlardı, ve her sorulan şeyin açıklanması ise kullara sorumluluklar getirecek ve kullar kendi kendilerini ağır yükümlülükler altına sokacaklardı. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem kullara tasiyamayacaklari mukellefiyetler getirecek suallere karşılık vermez susar idi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem optimum ne ise onu bildirmekte idi zaten. Bazı âyetlerde ve hadislerde bu görülecektir. Yine bugün yeni bidatler oluşturulmakta ve kulların taşıyamayacağı yükleri ümmete yükleme yarısı devam etmektedir. Dinin içine katılanlar ise toplum için uygulamada ve amelde zorluk çıkarıp, güç yetiremiyecek durumda insanları zor durumda bırakmaktadır. Aşırıya kaçmak, ise dinde yasaktır. Bu topluluk ifade eden "bize taşıtma" diyerek ümmet için topluca bir dua da edilip bu bidat ve yanlışlıkların temizlenmesi içinde bu dua bir vesile olabilir. Her asırda böyle müctehid âlimlerin gelip dinin cağa uyğun tekamülüne ve bidatlarin temizlenmesine calışmasında da kanımca bü duanın bir ceşit etkisi vardir. Allah en doğrusunu bilir. O Âlim'dir Hakim'dir.
Resim
Cevapla

“►Soru - Cevap◄” sayfasına dön