BARIŞ MANÇO VE 2023

İslamiyet'de yaşanan tartışmalara açıklamalar
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4962
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

BARIŞ MANÇO VE 2023

Mesaj gönderen Hakan »

BARIŞ MANÇO VE 2023

Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923'te kuruldu. Peki neden 1923? Kurtuluş Savaşı kronolojisine baktığımızda; Kurtuluş Savaşı'nın –genel kabule göre- 11 Ekim 1922 Mudanya Antlaşması ile sona erdiğini görüyoruz. O halde yeni Türk Devleti'nin kuruluş tarihi neden '1923' sorusunu bir kere daha soralım? Cumhuriyet'in ilanından yaklaşık 100 yıl evvel yaşamış olan Müştak Baba'nın, yeni Devletin Başkenti'nin Ankara olacağına olan işareti ve yine işaret ettiği 1923 tarihi ne manaya geliyor?

2023 yılında Cumhuriyetimizin ilanın 100. yılını kutlayacağız. Bu 2023 tarihi de acaba işaret edilmiş bir tarih midir? Bizim için özel anlamlar içermekte midir? Oktan Keleş'in yazmış olduğu 'Beyaz Piramitlerde Saklanan Gerçekler, Türk Tarihine Ait Yeni Sırlar-2' (http://www.netpano.com/makale/?makale=1307 ) makalesinde geçen 2023 tarihi bize neyi ifade etmektedir?

Bu kısa giriş ve sorulardan sonra gelelim Barış Manço'nun 1975 yılında çıkardığı LP'nde yer alan 2023 ( Kayaların Oğlu) parçasına. Bilindiği gibi 2023 parçası enstrümantal bir parça olup, Barış Manço burada sadece şiir okumaktadır. Şiire baktığımızda özellikle son mısralar bizim için oldukça dikkat çekicidir:

2023`ün ılık bir ekim sabahında / Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım / Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi / Kök salmaya başladım o sabah /Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır / Durmakta olan diğer çınarları fark ettim /Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi /Ve asırlık çınarlar beni de aralarına aldılar /Ve 2023`ün ılık bir ekim sabahında /Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu /Beraberce seyre koyulduk….

Şimdi, bu şiir Cumhuriyetin 100. yılına göndermeler yapmaktadır. İlk akla gelen düşünce bu. Peki bunun dışında 'başka' anlamlar da içermekte midir? Şiirdeki mısralara baktığımızda: Yeniden uyanan kim? Bunu yorumladığımızda, uyananın 'Türk Milleti' olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Asırlardır durmakta olan çınarlar kim? Bunu yorumladığımızda ise, neden bu çınarlar Türk Cumhuriyetleri ve diğer İslam Devletleri olmasınlar? Yorumlarımızı bu şekilde devam ettirebiliriz….

Şimdi burada uyananların Kehf Suresi'ndeki Ashab-Kehf ile acaba bir bağlantısı var mı? Ashab-ı Kehf, 'mağara arkadaşları' anlamına gelmektedir. 'Kayaların Oğlu' ya da Çin'deki Piramitler mağara olarak algılanabilir mi? Bunlar sadece 'şahsi' düşüncelerim.Bu böyledir diye bir iddiamız yoktur.Bir nevi beyin jimnastiği yapıyorum. (Bildiğim başka bilgilerde var ancak bazı şeylerin olgunlaşmasını beklemek gerek...)

Şimdi burada kritik bir soru daha soralım: Bu parça, bir güfte-beste ilişkisi taşımadığına göre, sadece şiir olarak okunduğuna göre, bu şiiri Barış Manço yazdı mı, yoksa Barış Manço'ya bu şiir yazdırıldı mı?Acaba Barış Manço'ya 2023 ile ilgili bir bilgi aktarılmış olabilir mi? Bu soruların cevabını Barış Manço yaşasaydı ona sorardık. Ancak vefat ettiği için ona sorma imkanımız yok.

Oktan Keleş'in yukarıdaki yazısında bahsettiği, Çin'deki piramitler içersinde bulunan Türklere ait deliller ve o bölgede Türklerle ilgili dillendirilen bilgiler ile bu şiiri birleştirdiğimizde; anlatıla gelen efsane sanki bize birtakım ip uçları veriyor gibi. Çinli'nin dedeleri, taşlarda yazılan bir efsaneden söz ederlermiş. O efsanede;

"Türklerin, Güneşin batmasına yakın bir zamanda, orduları ile buralara (Çin Bölgesine) tekrar geleceklerini, Türklerin Doğu'ya, Asya'ya ve Dünya'ya hakim olacakları" anlatırlarmış... "Mezar odasındaki kayanın üzerindeki yazılardan bir bölümünün, 2023 yılına işaret ettiği" söylenmektedir.

Acaba 2023 yılında Türkler tekrar Cihanın hakimi mi olacaklar?

Bu yazı bazı sorular sormak için hazırlanmıştır. Bu soruları da yukarıda sordum. Şunu tekrar etmekte fayda var: Bu yazı bir tefekkür yazısı olarak algılanmalı. Kesin hükümler içermemektedir.

Son bir soru ile bu bahse nokta koyalım:

Barış Manço son günlerde 'neden' tekrar gündeme geldi?

Şiirin tam metni aşağıdadır:

KAYALARIN OĞLU

1923`ün ılık bir ekim sabahında

Kayaların toprağa dikine saplandığı yerde doğdum

Toprak anayla kaya babanın oğluyum ben

Toprak anam sevgi dolu, bereket dolu

Toprak anam sessiz, ama toprak anam dopdolu

Toprak anam toprak anam Anadolu

Babamsa sağı solu belli olmaz

Bir gürledi mi yer yerinden oynar

Göğsünde çatırdamalar olurmuş

Onun için derdi, onun için sayısız irili ufaklı

Kaya parçaları vardır bu topraklarda

Ve sen benim oğlum

Ve sen kayaların oğlu

Bu taşı toprağı bir arada tutacaksın

Kolay değil kayaların oğlu olmak

Kuzeyden esen rüzgara

Güneyden gelen kavurucu sıcağa

Karşı koruyacaksın onları

Kolay değil, kolay değil

Kayaların oğlu olmak

2023`ün ılık bir ekim sabahında

Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım

Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi

Kök salmaya başladım o sabah

Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır

Durmakta olan diğer çınarları fark ettim

Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi

Ve asırlık çınarlar beni de aralarına aldılar

Ve 2023`ün ılık bir ekim sabahında

Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu

Beraberce seyre koyulduk...

alıntı

Resim--- Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Çin’de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslümana farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.” buyurmuştur.
(Câmiü’s-Sağîr, 1/310)
Resim
Cevapla

“►Tartışmalı Konular◄” sayfasına dön