Yabancı İSİM KOYMAK

Cevapla
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12888
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

Yabancı İSİM KOYMAK

Mesaj gönderen kulihvani »



Bir İslam toplumu ki kızlarına Melisa vs yabancı isimler koymakta..

Bir İslam toplumu ki kızlarına Keziban gibi çok yalancı demek olan isimler koymakta..
Allah İslam Âlemine merhamet etsin Muhammedi şuur ve nur versin..

Anlatmışlardı,
bir kişi ölmüş mezara konmuş, telkin verecek imam ana adını somuş Derya demişler,
Kendi adı Kaya deyiince:

"Kalk bakalım Deryadan doğma Kaya!" deyip,
"Sizin içiniz de İslam İsmi olan var mı acaba?" demiş sosyetik aileye...
Resim
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12888
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen kulihvani »

blues yazdı:Çocuk dünyaya geldikten sonra anne-babanın yerine getirmesi gereken bazı görevlerden biridir bu ismi verme bahsi.Yani hakikaten önemli bir mes’ele aslında.

İbni Hacer'de, İbn-i Abbas r.a.'dan gelen bir rivayette, çocuğun doğumunun yedinci gününe kadar yedi şeyin yapılmasının sünnet olduğu beyan edilir ve bunlardan birincisinin de çocuğa isim verilmesi olduğu belirtilir.

Çocuğa verilen isim konusunda her şeyden önce anne ve babanın, İslâm'ın evrenselliğini ve farklı kültür çevrelerinin mevcudiyetini dikkate almak mecburiyeti vardır. Hangi dilde olursa olsun, çocuğa verilen isim, onun içinde yetişeceği toplumda alay konusu yapılmayacak, onu küçük düşürmeyecek isimlerden olmalıdır. Yani çocuk taşıdığı isimden hiçbir zaman utanç duymamalıdır.

Allah Rasulü sallallahu Teala aleyhi vesellem Efendimiz'in bu konuda ısrarlı tavsiyeleri ve uygulamalarının olması da konunun önemine ışık tutacak mahiyettedir. O, çeşitli bakımlardan İslâm anlayışına uygun düşmeyen isimleri değiştirerek daha uygun gördüğü yeni isimler vermiştir.

Anlam bakımından güzel olan, Allah dostlarını hatırlatan isimlerdir.
Hz. Peygamber sallallahu Teala aleyhi vesellem Allah'a kulluğu ifade eden Abdullah (Allah'ın kulu) ve Abdurrahman (Rahman'ın kulu) gibi isimlerin Cenab-ı Hakk'ı hoşnut edeceğini söylemiş. Bunun yanı sıra çocuklara peygamber isimlerinin verilmesini tavsiye buyurmuştur.Ayrıca kendi isminin de -künyesiyle birlikte olmamak kaydıyla- alınabileceğini ifade etmiştir.

Gerçekten de "konulan isim" çocuğun bedeni gelişiminden tutun da, ahlakının oluşmasına kadar bir çok meselede dominant bir vaziyette... Kulihvani ağabeyin de buyurduğu gibi malesef bu konunun farkında olamayanlar, sırf etrafın beğenisini göz önüne alarak, çocuklarına isim koymaktalar...

Konu güzel Allah razı olsun…

Herkeslere Selamlar…
Resim
Cevapla

“Serbest Kürsü” sayfasına dön