Hayır İçin Şer Yollar Tercih Edilir mi? "

Sorularınızı Ayet ve Hadisler ışığında cevaplamaya çalışacağız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ceylin
Saygın Üye
Saygın Üye
Mesajlar: 213
Kayıt: 15 Eki 2007, 02:00

Hayır İçin Şer Yollar Tercih Edilir mi? "

Mesaj gönderen ceylin »

Hayır işlemek için kötü yola başvurmak caiz değildir. Yapılacak işin helal olması meşru yollardan yapılmalıdır. Bir günah ile yapılan iyilik meşru'iyet kazanmaz. Şu misal ile açıklarsak, hırsızlık yolu veya gayrimeşru yollardan kazanılan para ile cami imar etmenin caiz olmadığı olayına benzetirsek, aynı şekilde de Allah'ın kesin bir şekilde yapılmamasını emrettiği bir vaziyete girmeyi kendimizin eğitimi veya iş hayatı için meşrulaştırmasına benzetebiliriz.

Edeb mahalli, insanın kadın ya da erkek oluşuna, karşısında yeralan insanın niteliğine göre değişir. İslâm hukukçularına göre erkeğin edeb mahalli, göbek ile dizkapağı arasıdır. Müslüman kadının müslüman kadına karşı edeb mahalli de yine göbek ile dizkapağı arasıdır. Kadının erkeğe karşı edeb mahalli, Hanefi, Mâlikî ekollerine göre yüz ve elleri dışında bütün vücududur. Şafii ve Hanbeli ekollerine göre ise kadının bütün vücudu istisnasız edeb mahallidir.

Hal böyle iken, Hanefi ve Maliki mezheplerinde kadının eğitim için olsun, farklı bir amaç için yabancı erkekler tarafından görülebileceği bir yerde, avreti elleri ve yüzü haricinde bütün vücudundan müteşekkildir. Eller ve yüz haricinde saçından bir tek kıl bile görülmesi kendisinin günaha girmesine neden olacaktır.

Şafii ve Hanbeli mezheplerinde ise kadının hangi amaçla olursa olsun yabancı erkeklerin (namahremi olanların) bulunduğu ortamlarda elleri ve yüzü de dahil olmak üzere avreti tüm vücudundan müteşekkildir. Vücudundan bir parça görüşmesi halinde kadının büyük günah işlemesine neden olacaktır.

Allah Zülcelal kat'i şekilde namahrem bölgelerinin görünmesini istemediği bir kimsenin avretini eğitimi veya başka amacı için açmasını kabul etmemiştir. Ve aykırı davranan kimseleri de cehennem azabı ile uyarmıştır.

Kaynak; İslam Ansiklopedisi
[img]http://www.muhammedinur.com/resimler/ucankuslar.gif[/img]
[img]http://www.muhammedinur.com/resimler/soyres/colyuru_1.gif[/img]
Cevapla

“►Soru - Cevap◄” sayfasına dön