" Makyajla Namaz kılınırmı ? "

Sorularınızı Ayet ve Hadisler ışığında cevaplamaya çalışacağız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ceylin
Saygın Üye
Saygın Üye
Mesajlar: 213
Kayıt: 15 Eki 2007, 02:00

" Makyajla Namaz kılınırmı ? "

Mesaj gönderen ceylin »



Namazın kılınışında esas olan şartlardan birisi necasetten teharettir. İnsanın vücudu üzerinde bulunan necasetten temizlenmesi gerektiği husunda kat'i emir vardır. Aksi takdirde necaset ile kılınan namazlar fasid olur. Bu konuda hassas olmak ibadetlerimizin sıhhati açısından daha iyi olacaktır.

Makyaj malzemeleri ile namaz kılmak, o maddenin içeriği ile de ilgilidir. Mesela sarhoşluk verici maddelerden müteşekkil bir karışımla yapılan makyaj malzemesi ile namaz kılmak caiz olmaz. Fakat bir hususa işaret etmekte fayda vardır: Bütün alkollerin hepsi sarhoş edici değildir. Yani Kur’ân’da “hamr” olarak geçen ve “sarhoş edici” özelliği bulunan alkol türleri necistir ve haramdır. Bunun dışında, meselâ, etil alkol cinsinin sarhoş edici bir yapısı olmadığından haram sınıfına girmemekte ve necis sayılmamaktadır. Bakara Sûresinin “hamr” ile ilgili âyetlerinin tefsirinde bu konuda şu hususlara temas edilmekte ve şöyle denmektedir:

“Üzüm şarabından yapılmayan ispirto, bira vesaire müskirat içilemezse de elbiseye veya bedene sürülmesi de namaza mâni olur diye iddia edilemez.” Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümler ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz. Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre necis sayıldığı için sürülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir.

Makyaj malzemesi adı altında kullandığımız maddelerin suyu geçirip geçirmeyeceği önemlidir. Abdest ve gusülde yıkanması gereken yerlerimizin ıslanması namazın sıhhatli olması için farzdır. Eğer kullandığımız malzeme suyu geçirmeyecek kadar katı ise bu durumda abdest ve guslümüze zarar verir. Ancak su geçiriyorsa her hangi bir zararı yoktur. Eğer çok gerekli değilse ibadetlerimizi ifa ederken ve normal hayatımızda şüpheli şeylerden kaçınmamız imanımızın gereğidir. Lakin, makyaj malzemesi su geçiriyor ve içinde domuz yağı gibi haram madde içermiyorsa onu kullanmamızda bir beis yoktur ve kullanmamız caizdir. Ayrıca, Abdest ve gusüle engel değildir.

Göz'e sürme çekmek konusunda ise şunları söylemek mümkündür. Eski çağlara kadar giden bir süslenme vasıtası olan sürmeyi, arap kadınları "mikhale" denilen şişeler içerisinde koruyarak kendi çocuklarının gözlerine çekerlerdi. Kirpiklerin iç kısmına çekilen sürmenin göze şifa verdiği ve kirpikleri güçlendirdiğine dair rivayetler vardır. Hz. Peygamber (s.a.s) yatmadan önce "Artimnan" adı verilen sürmeyi tavsiye etmiştir

Müslim'in rivayet ettiği bir hadis de Ümmü Atıyye şöyle demektedir: "Biz ölüye üç günden fazla yas tutmaktan nehyolunuyorduk, yalnız koca için dört ay on gün müstesna idi: O esnada sürme çekinmez; koku sürünmez ve boyalı elbise giymezdiler".

Allah Rasulü (a.s)'ın gözlerine sürme çektiği hadis rivayetlerinde yer aldığı gibi, gözlere sürme çekmenin faydalı olacağına dair beyanları da vardır. Bu bakımdan erkek veya kadının gözlerine sürme çekmesinin hiçbir mahzuru yoktur. Ancak kadınların sürme çekip yabancı erkeklere göstermesi uygun değildir. Çünkü sürme kadının süsüdür. Yabancılara karşı makyajlı görünmek doğru olmaz. Kadın sadece kocasına karşı süslenmelidir. Sürme eğer muhteviyatı bakımından necis bir madde içermiyorsa, gözlerde sürme olarak namaz kılmakta bir sakınca yoktur.
Selam ve dua ile..
[img]http://www.muhammedinur.com/resimler/ucankuslar.gif[/img]
[img]http://www.muhammedinur.com/resimler/soyres/colyuru_1.gif[/img]
Cevapla

“►Soru - Cevap◄” sayfasına dön