RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Peygamber Efendimizin (sav) mübarek sözleri ve Kudsi Hadisler.
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

HADİSLERLE KONULAR

Mesaj gönderen Hakan »

Ramuz-ul Ehadis'ten konularına göre Hadisler

61. Amellerinizi Allah için halis kılınız. Zira Alla Teala ancak kendisi için ihlasla yapılan ameli kabul eder.
Ravi: Hz. Dahhak ibni Kays (r.a.)

62. Ümmetim için korktuklarım arasında en çok korktuğum şey, saptırıcı önderlerdir.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

63. Allah telâlanın sana farz kıldığı şeyleri eda et ki, insanların en abidi olasın. Allah'ın sana haram kıldığı şeylerden kaçın ki, insanların en vera sahibi olasın. Allah'ın senin için yaptığı taksime razı ol ki, insanların en zengini olasın.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

64. Siz, kabul edileceğine yakınen inanarak, Allah'a dua ediniz. Ve biliniz ki Allahü Teala, kalbi gaflet ve boş şeylerle dolu olan bir kimsenin duasını asla kabul etmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

65. Allah'ı çok zikretmekle meclislerin hakkını verin. Doğru yolu gösterin ve gözlerinizi indirin. (Haramdan sakının).
Ravi: Hz. Sebi İbni Huneyf (r.a.)

66. Azimetleri yerine getirin ve ruhsatları da kabul edin. (Din kolaylıktır icabında faydalanın.) İnsanları bırakın (gizli hallerini ve ayıblarını araştırmayın). Onlara böyle yapmanız sizin için yeterlidir (şerlerinden emin olursunuz.)
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

67. Marufu (iyilik) istediğiniz zaman onu güzel yüzlülerden taleb ediniz.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Cerad (r.a.)

68. Sizlerden biri, müslümanlar hakkında hüküm vermek durumunda kaldığı zaman öfkeli iken hüküm vermesin. Onlara (davacı ve davalıya) bakışta, oturtma yerinde ve işaret etmede kendilerine eşit davranılmasını temin etsin.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)

69. Sizden biri bir meclise gelince selam versin. Oturma gözüküyorsa otursun. Kalkıp gitmek isterse yine selam versin. Zira birinci selam ikinci selamdan evla değildir. (İkinci selama da ihtiyaç vardır.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

70. Sizden birisi kardeşini Allah yolunda sevdiği zaman kendisine bildirsin. Zira bu, ülfette daha kalıcı, muhabbette sebat vericidir.
Ravi: Hz. Mücahid (r.a.)

71. Kul günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer tevbe ederse o leke kaldırılır. Tekrar günaha dönerse o leke büyür ve kalbini tamamı ile örter.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

72. Allah bir kula hayır murad ettiğinde, onun kalbinin kilidini açar. Ve onun kalbinde yakın ve sıdk hasıl eder. Onun kalbini, içine girenleri koruyan, bir mahfaza kılar ve o kimsenin kalbini selim, lisanını sadık, ahlakını müstakim, kulağını işitici ve gözünü de görücü kılar.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

73. Allah bir kavme hayır murat ettiğinde, onlara misafir hediyye eder. Misafir, rızkı ile gelir ve rızkı ile gider. Allah Teala da o ev halkına mağfiret eder.
Ravi: Hz. Ebû Kirsâfe (r.a.)

74. Bir işi yapmak istediğinde, sonunu iyice düşün. Eğer neticesi hayır ise onu yap, neticesi şer ise ondan vazgeç.
Ravi: Hz. Abdullah ibni Misver (r.a.)

75. Mü'min hasta olduğu zaman bu hastalık onu, tıpkı demirci körüğünün demirin pasını temizlemesi gibi günahlardan temizler.
Ravi: Hz. Âişe ( r.anha

76. Sizden birine bir musibet isabet ettiği zaman: "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râci'ûn." Ey Allahım, bu musibetimin sevabını sen muhafaza et, ondan bana ecir ver. Ve halimi o musibetten daha hayırlı olan şey'e tebdil et." desin.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)

77. Sizden biri iftar edeceği zaman hurma ile iftar etsin, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa su ile iftar etsin, çünkü o tertemizdir.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)

78. Sizden birisi yemeğe başlarken Allah'ın adını ansın. Eğer o zaman Allah'ın adını zikretmeyi unutmuşsa: "Bismillâhi alâ evvelihî ve ahirihî"desin.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

79. Oruçlu bir kimse unutarak bir şey yerse veya içerse, bunlar ancak Allah'ın ona gönderdiği bir rızıktır. Kaza gerekmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

80. Sizden birisi yemek yediğinde tabağın ortasından yemesin. Lakin onun kenarında yesin. Zira bereket üstten iner.
Ravi: Hz. İbni Abbas ( r.anhüma)
Kullanıcı avatarı
derunilale
Saygın Üye
Saygın Üye
Mesajlar: 268
Kayıt: 27 Tem 2007, 02:00

Mesaj gönderen derunilale »

Allah razı olsun abim..sağolasın..
[img]http://www.muhammedinur.com/photos/galleries/avatars/kjkjkjkop4.jpg[/img]
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Selamün Aleyküm

Mesaj gönderen Hakan »

Allah hepimizden razı olsun. Dua kardeşliği içerisinde birbirimize dua edelim inşallah...
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZZZELHADİSTEN

Resim---Benden bir hadis duyduğunuzda kalbleriniz onu kabul ediyor, tüy ve ciltlerinize yumuşak geliyor ve onu size yakın görüyorsanız bu takdirde Ben o hadise sizden daha yakınım. Ama siz gene, benden nakledilen bir hadis duyarsanız ki, kalbleriniz onu inkar eder, tüy ve cildiniz ondan nefret eder ve kendinizden uzak görürseniz , bilin ki ben o söze sizden en uzak olandan daha uzağım.
Ravi: Hz. Ebû Useyd (r.a.)


Resim---Siz "Muhammed" adını koyduğumuz kimseyi küçümsemeyin. Onu mahrum etmeyin, onu çirkin görmeyin. Muhammed isminde, Muhammed'in olduğu evde ve Muhammed'in bulunduğu mecliste bereket vardır.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)


Resim---Siz bir şey içtiğiniz zaman üç nefeste içiniz: Birincisi içmenin şükrüdür. İkincisi insanın içine şifadır. Üçüncüsü de şeytanın kovulmasıdır. Gene, içtiğinizde süzerek içiniz. Zira böyle içilmesi en iyi akışı sağlar ve ihtiyacı kolaylık ve afiyetle gidermiş olur.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)


Resim---Sizden biri farz namazı kıldıktan sonra nafile (veya sünnet) namaz kılmak isterse, ya biraz ileri veya biraz geri çekilsin, yahud da biraz sağa veya sola gitsin.
Ravi: Hz. Abdurrahman İbni Sabit (r.a.)



Resim---Sizden birisi insanlara namaz kıldırdığında namazı hafif tutsun. Zira, onların içinde zaif, hasta ve yaşlı kimseler olabilir. Sizden biri kendi başına kıldığı zaman ise dilediği kadar uzatsın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, namusunu korur ve zevcine de itaat ederse, ona: "Cennetin hangi kapısından istersen Cennete gir." denilir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim--- Cenaze üzerine namaz kıldığınızda onun için ihlasla dua ediniz.
Ravi: Hz. Ebû Husayne (r.a.)


Resim---Emanet zayi edildiğinde kıyameti bekle. Denildi ki: "Emanetin zayi edilmesi nasıl olur?" Buyurdu ki: "Vazife ehlinden başkasına verildiği zaman kıyameti bekleyin."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Arz üzerinde bir yerde kötülük yayıldığında, onların arasında salihler bulunsa da, Allah o yer halkına azabını indirir. İnsanlara gelen azab o salihlere de isabet eder. Lakin daha sonra onlar Allah'ın rahmetine ve Onun mağfiretine kavuştururlar.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anhüma)



Resim---Adam kardeşine hasta ziyaretinde bulunduğu veya onu sırf Allah rızası için ziyaret ettiğinde, Allah o kimse için şöyle buyurur: "Pek güzel ettin. Gidişin de güzel oldu. Cennette de kendine bir menzil hazırlamış oldun."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Bir beldede zina ve riba meydan alırsa, onlar (o belde halkı) Allah'ın azabına hak kazanmış olurlar.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma )



Resim---Bir kimse aksırdığında hamd etmemiş ise ona hatırlatmak için siz "Elhamdülillah" deyiniz. Zira aksıranın hamd etmesi her derde deva ve böğür ağrılarına da şifadır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Resim---Alim bilir de amel etmezse, insanlara ışık veren, fakat kendi kendini yakan bir kandil gibi olur.
Ravi: Hz. Süleyk el Gatafani ( r.a.)




Resim---Bir seyyie yaptığın zaman onun yanında hemen bir hasene yap; gizli ise gizli, açık ise açık.
Ravi: Hz. Muaz ( r.a.)



Resim---Sizden birisi ayakta iken öfkelenmişse hemen otursun. Ondan gazab giderse ne âlâ, Aksi takdirde uzansın.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)



Resim---Kul "Sübhanellah" dediğinde Allah: "Kulum Beni tesbihte ve Bana hamdde sadıktır ve Benden başkasına tesbih layık değildir" buyurur.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)


Resim---Müslüman bir kul "Lâ ilâhe İllallah" dediğinde, o tevhid gökleri yarıp geçer ve Allahın huzurunda durur. Cenabı Hak ona: "Sakin ol" diye buyurur. O tevhid der ki: "Nasıl sakin olayım? Beni söyleyen mağfiret olunmadıkça" Allah Teala buyurur ki: "Sen o kulumun dilinden çıktığın anda Ben onu bağışlamıştım."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



Resim---Sizden biri namazda "Amin" dediğinde, melekler de göklerde "Amin" derler. Bu Aminler birbirine tevafuk ettiğinde, o kimsenin geçmiş günahları mağfiret olunur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Sizden biri meclisten kalktığında selam versin. Zira böyle yaparsa onun için bin hasene yazılır, bin haceti yerine getirilir ve anasının onu doğurduğu gün gibi günahsız hale gelir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Allah bir kulun bir yerde ölmesini takdir etmiş ise, onun için o yerde bir ihtiyaç halkeder.
Ravi: Hz. Matar İbni Ukamis ( r.a.)
[/size]
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSDEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSDEN HADİSLER

Resim---Sizden biri oturup kardeşinden bir mesele sorduğunda, öğrenip anlamak için sorsun, onu taannüt (imtihan, meşakkat) için sormasın.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



Resim---"Sübhanellah" dediğinde sen Allah'ı zikretmiş olursun. Allah da seni anar. "Elhamdülillah" dediğinde, Allah'a şürketmiş olursun. O da sana ihsanını artırır. "Lâ ilâhe illallah" dediğinde, işte o öyle bir kelimei tevhiddir ki, kim bu kelimeyi şeksiz, tereddüdsüz, kibirsiz ve zulüm yapmaksızın söylerse, Allah onu ateşten azad eder.
Ravi: Hz. Hakem İbni Umeyr (r.a.)



Resim---Kıyamet günü olduğunda şehidlerin kanı alimlerin mürekkebi ile tartılır da alimlerin mürekkebi, şehidlerin kanından ağır basar.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



Resim---Bir adamın diğer bir adam üzerinde alacağı olduğunda, eğer onu tayin edilmiş müddetinden önce istemezse, o kimse bir sadaka sevabı alır. Şayet müddeti dolduktan sonra tehir ederse, her geçen gün için bir sadaka sevabı alır.
Ravi: Hz. İmran İbni Huzay (r.a.)



Resim---İki kişi gizli konuşurlarken aralarına girmeyin.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Resim---Sizden biri, fakr u zarurette iken önce nefsinden başlasın, artarsa aile efradına, daha artarsa akrabalarına, daha da artarsa şuna buna versin.(Kendi zarurette iken önce başkasına vermesin)
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)



Resim---Sizden biri oruçlu olduğu bir günde, sakın kötü bir söz söylemesin ve bir cahillik yapmasın. Şayet birisi kendisine kötü bir söz söyler veya mücadeleye kalkarsa o, sadece "Ben oruçluyum, ben oruçluyum" desin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Kul salih bir amel yapmakta iken, bir hastalık veya sefer hali kendisini bu amelden alıkoymuşsa, (defterine, yapamadığı o amel için) sıhhatli veya mukim olduğu zamanda yaptığı salih ameli gibi sevab yazılır.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)



Resim---İnsan ölünce ameli kesilir. Ancak kendisine ait şu üç şey müstesna: Sadaka-i Cariye, kendisinden faydalanılan ilim, kendisine dua eden salih evlâd.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Sizden biri öldüğünde onu fazla bekletmeyin, kabrine götürmekte acele edin. Kabrinde onun başucunda Fatihatülkitab ve ayak ucunda da Bakara'nın sonu okunsun.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Resim---Siz, Cennet bahçelerine uğradığınızda otlayınız. Dediler ki: "Cenet bahçeleri nedir?" Buyurdu ki: "Zikir halkaları" dır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



Resim---Siz Cennet bahçelerine rastaladığınızda faydalanınız. Dediler ki: "Ya Resulallah Cennet bahçeleri nedir?"Buyurdu ki: "İlim meclisleri" dir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



Resim---Gecenin yarısı veya üçte ikisi geçtiği zaman, Allah Tealâ dünya semasına nüzul eder de buyurur ki: "İsteyen yok mu verilsin, dua eden yok mu müstecab olsun, istiğfar eden yok mu mağfiret olunsun. "Bu hal tâ fecr açılıncaya kadar devam eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Sizden biri, mal ve yaratılış itibariyle kendinden üstün bir kimseyi gördüğünde, kendinden daha aşağı olana baksın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Bir işe azmedip de akibetini iyice düşündükten sonra iyi görürsen, o işi yap. Eğer zararlı görürsen o işten vazgeç.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)



Resim---Sizden biri, kendinde kardeşine verebileceği bir nasihat bulursa ona hemen söylesin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Salih bir kimse tabutuna konduğunda devamlı olarak: "Beni götürün, beni götürün" der. Kötü bir kimse ise tabutuna konduğunda: "Eyvah bana, beni nereye götürüyorsunuz?" der.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Sofra kurulduğunda, kişi önünden yesin. Arkadaşının önünden ve tabağın tepesinden yemesin. Zira bereket yukarıdan gelir. Sofra kaldırılmadan da kalkmasın. Bütün insanlar elini çekmedikçe, doysa bile elini yemekten çekmesin ve etrafını gözetsin. Zira olabilir ki henüz yemeğe ihtiyacı olan bir kimse utanır da, elini yemekten çeker.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Resim---Sizden birine güzel bir koku ikram edilirse, ondan sürünsün ve reddetmesin. Ve sizden birinin önüne tatlı konulduğunda, ondan yesin ve reddetmesin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



Resim---Bir kimse, niyetinde vadini yerine getirmek düşüncesi olduğu halde, kardeşine bir vaadde bulunup da onu yerine getiremez veya vaad olunan zaman ve yerde bulunamaz ise, kendisine bir günah yoktur.
Ravi: Hz. Zeyd İbni Erkam (r.a.)
Kullanıcı avatarı
derunilale
Saygın Üye
Saygın Üye
Mesajlar: 268
Kayıt: 27 Tem 2007, 02:00

Mesaj gönderen derunilale »

sağolasın abi..Allah razı olsun..
[img]http://www.muhammedinur.com/photos/galleries/avatars/kjkjkjkop4.jpg[/img]
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİS'TEN

Resim--- Ameller Pazartesi, Perşembe geceleri Allah'a arzolunur. Bu günlerde oruçlu olmaktan hoşlanırım.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Akraba yoklamak, iyilik yapmak memleketleri mamur eder, ömürleri uzatır, malları artırır. Şayet facir de olsalar.
Ravi: Hz. Abussamet İbni Abdullah (r.a.)


Resim--- Emri bil'marufu ve nehyi anil münkeri bırakmış olan insan, Kur'ana ve Bana inanmış olmaz.
Ravi: Hz. Zeyd bin Erkan (r.a.)


Resim--- Haya, iffet, dile hakim olma ve akıl, imandandır. Bunlar bir insanda bulunursa ahiretliği çoğalır, dünyalığı azalır. Hasislik, fuhuş, çirkin sözlü olmak ise hayasızlıktan, nifaktan ileri gelir. Böylelerinin dünyalığı çoğalır, ahiretliği azalır. (Rabbini tanıyan haya eder.)
Ravi: Hz. İlyas bin Muaviye (r.a.)


Resim--- Fena ahlâk, sirkenin balı bozduğu gibi, ameli bozar.
Ravi: Hz. Ali ( r.a.)


Resim--- Duanın, nazil olan ve olmayan belâya da faidesi vardır. Ey Allah'ın kulları! Duaya sarılın. (Allah'a çok yalvarın.)
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Resim--- Din nasihattir, din nasihattir, din nasihattir. Soruldu: "Kimin için Ya Resulallah?" Buyurdu ki: "Allah için, Kitabı için, Resulü için, ümera için ve bütün müslümanlar için.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Bir adam uzun zaman Cennet ehlinin amelini yapar. Sonra Allah onun amelini Cehennem ehlinin ameliyle neticelendirir ve onu Cehennem ehli kılar. Diğer bir adam da uzun zaman Cehennem ehlinin amelini yapar durur. Sonra Allah onun amelini Cennet ehlinin ameliyle neticelendirir ve Allah onu Cennet ehlinden kılar. Ve böylece Cennete dahil eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Adam, yaptığı günah karşılığı rızkından mahrum olabilir. Kaderi ancak dua karşılar. Ömrü de "ihsan" dan başka şey artırmaz.
Ravi: Hz. Sevban (r.a.)


Resim--- Adam ailesine, kadın da ona baktıklarında Allah ( z.c.hz.) onlara Rahmet nazarı ile bakar ve ellerini ellerine aldıklarında, günahları parmakları arasından dökülür.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)


Resim--- Adamın lâyıkıyla müslüman olması için, dili kalbiyle, kalbi diliyle bir olmalı, ameliyle sözü aynı olmalı, komşusu da onun şer ve gailesinden emin olmalıdır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim--- Adam ahlâkının güzelliği ile, geceleri kaim, gündüzleri saim olanların mertebesine erişir.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)


Resim--- Cennette insanın bir temaşası yetmiş yıl sürer. Bir kadın gelir, omuzunu dürter. Adam bakar, onda kendini görür. Kadının boynundaki incilerin bir tanesi garbla şark arasını aydınlatır. Kadın ona "selâm" verir. Erkek de selâmını alır ve ona sorar; "Sen kimsin?" "Ben Meziddenim" der. Üzerinde yetmiş kat elbisesi olur. En aşağısı Tuba ağacından yapılmış, gelincik çiçeği gibi. Böyle olduğu halde, bakınca ayağının iliği görülür. Başında bulunan taçların en küçük incisi de yine şarkla garb arasını aydınlatır.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

.
Resim--- Adamın Cennette derecesi yükseltilir. Sorar: "Yarabbi nerden bu?" "Çocuğun senin için istiğfar etti de onun için" diye cevab verilir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Adam, bir adamın gidişini ve amelini hoş gördümü o da onun gibi sayılır.
Ravi: Hz. Ukbe İbni Amir (r.a.)


Resim--- Mes'ud kimse, Fitnelerden uzaklaştırılmış kimsedir. Fitneye düşmüşte sabretmiş, ne güzel şey, ne güzel şey, ne güzel şey. Fitneyi yayanların ise, vay haline, vay haline, vay haline.
Ravi: Hz. Mikdad İbni Esved (r.a.)


Resim--- Selâm, Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Arza konulmuştur. Aranızda selâmı ifşa ediniz.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim---Tam manasıyla kavi o kimsedir ki, öfkesinde kendine malik olur.
Ravi: Hz. Hafsa (r.anha)

Resim--- Güneş ve ay, birisinin doğması ile ve ölmesi ile, tutulmaz. Bu, Cenab-ı Hakkın bir burhanıdır. Bununla kullarını korkutur. Böyle bir hadise olduğunda, açılana kadar, namaz kılın, dua edin.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud ( r.anhüma)


Resim--- Doğruluk insanı iyiliğe, iyilik ise Cennete sevkeder. İnsan doğru söyleye söyleye Allah'ın indinde "Sıddîk" yazılır. Yalancılık insanı fücura, fücur da Cehenneme düşürür. İnsan yalan söyleye söyleye Allah'ın indinde "Yalancı" yazılır.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)
Kullanıcı avatarı
Seleme
Dost Üye
Dost Üye
Mesajlar: 94
Kayıt: 01 Ağu 2007, 02:00

Mesaj gönderen Seleme »

Allah(cc)razı olsun hocam.emeğinize sağlık.
wesselam
[img][/img]
Kullanıcı avatarı
Sufican
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 163
Kayıt: 14 Şub 2007, 02:00

Mesaj gönderen Sufican »

seleme yazdı:Allah(cc)razı olsun hocam.emeğinize sağlık.
wesselam
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen Hakan »

Rasulullah sav. in has hizmetçileri... Hepimizin yüreğine sağlık.
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİS'TEN

Resim---Amellerinizi Allah için halis kılınız. Zira Alla Teala ancak kendisi için ihlasla yapılan ameli kabul eder.
Ravi: Hz. Dahhak ibni Kays (r.a.)


Resim--- Ümmetim için korktuklarım arasında en çok korktuğum şey, saptırıcı önderlerdir.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)


Resim--- Allah telâlanın sana farz kıldığı şeyleri eda et ki, insanların en abidi olasın. Allah'ın sana haram kıldığı şeylerden kaçın ki, insanların en vera sahibi olasın. Allah'ın senin için yaptığı taksime razı ol ki, insanların en zengini olasın.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)


Resim--- Siz, kabul edileceğine yakınen inanarak, Allah'a dua ediniz. Ve biliniz ki Allahü Teala, kalbi gaflet ve boş şeylerle dolu olan bir kimsenin duasını asla kabul etmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Allah'ı çok zikretmekle meclislerin hakkını verin. Doğru yolu gösterin ve gözlerinizi indirin. (Haramdan sakının).
Ravi: Hz. Sebi İbni Huneyf (r.a.)

.
Resim--- Azimetleri yerine getirin ve ruhsatları da kabul edin. (Din kolaylıktır icabında faydalanın.) İnsanları bırakın (gizli hallerini ve ayıblarını araştırmayın). Onlara böyle yapmanız sizin için yeterlidir (şerlerinden emin olursunuz.)
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Resim--- Marufu (iyilik) istediğiniz zaman onu güzel yüzlülerden taleb ediniz.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Cerad (r.a.)

.
Resim--- Sizlerden biri, müslümanlar hakkında hüküm vermek durumunda kaldığı zaman öfkeli iken hüküm vermesin. Onlara (davacı ve davalıya) bakışta, oturtma yerinde ve işaret etmede kendilerine eşit davranılmasını temin etsin.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)


Resim--- Sizden biri bir meclise gelince selam versin. Oturma gözüküyorsa otursun. Kalkıp gitmek isterse yine selam versin. Zira birinci selam ikinci selamdan evla değildir. (İkinci selama da ihtiyaç vardır.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Sizden birisi kardeşini Allah yolunda sevdiği zaman kendisine bildirsin. Zira bu, ülfette daha kalıcı, muhabbette sebat vericidir.
Ravi: Hz. Mücahid (r.a.)


Resim--- Kul günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer tevbe ederse o leke kaldırılır. Tekrar günaha dönerse o leke büyür ve kalbini tamamı ile örter.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Allah bir kula hayır murad ettiğinde, onun kalbinin kilidini açar. Ve onun kalbinde yakın ve sıdk hasıl eder. Onun kalbini, içine girenleri koruyan, bir mahfaza kılar ve o kimsenin kalbini selim, lisanını sadık, ahlakını müstakim, kulağını işitici ve gözünü de görücü kılar.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)


Resim--- Allah bir kavme hayır murat ettiğinde, onlara misafir hediyye eder. Misafir, rızkı ile gelir ve rızkı ile gider. Allah Teala da o ev halkına mağfiret eder.
Ravi: Hz. Ebû Kirsâfe (r.a.)


Resim--- Bir işi yapmak istediğinde, sonunu iyice düşün. Eğer neticesi hayır ise onu yap, neticesi şer ise ondan vazgeç.
Ravi: Hz. Abdullah ibni Misver (r.a.)


Resim--- Mü'min hasta olduğu zaman bu hastalık onu, tıpkı demirci körüğünün demirin pasını temizlemesi gibi günahlardan temizler.
Ravi: Hz. Âişe ( r.anha)

.
Resim--- Sizden birine bir musibet isabet ettiği zaman: "İnnâ lillâhi ve innâileyhi râci'ûn." Ey Allahım, bu musibetimin sevabını sen muhafaza et, ondan bana ecir ver. Ve halimi o musibetten daha hayırlı olan şey'e tebdil et." desin.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)


Resim--- Sizden biri iftar edeceği zaman hurma ile iftar etsin, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa su ile iftar etsin, çünkü o tertemizdir.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)


Resim--- Sizden birisi yemeğe başlarken Allah'ın adını ansın. Eğer o zaman Allah'ın adını zikretmeyi unutmuşsa: "Bismillâhi alâ evvelihî ve ahirihî"desin.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)


Resim--- Oruçlu bir kimse unutarak bir şey yerse veya içerse, bunlar ancak Allah'ın ona gönderdiği bir rızıktır. Kaza gerekmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Sizden birisi yemek yediğinde tabağın ortasından yemesin. Lakin onun kenarında yesin. Zira bereket üstten iner.
Ravi: Hz. İbni Abbas ( r.anhüma)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSTEN

Resim--- Kur'an'ı hüzün ile okuyun. Nazil olurken de öyle oldu.
Ravi: Hz. İbni Büreyde (r.a.)


Resim--- Kuran okuyun ve ağlayın. Veya ağlar gibi yapın. Kur'an'ı kendi edası ile okumayan Bizden değildir.
Ravi: Hz. Saad İbni Ebi Vakkas (r.a.)


Resim---Yasini okuyunuz. Onda on bereket vardır: Aç okursa, doyar. Çıplak okursa giyinir. Bekâr okursa, evlenir. Korkan okursa, emin olur. Mahzun okursa, ferahlar. Misafir okursa, seferde yardım görür. Kayıb bulunur ve Hasta okursa, şifa bulur. Ölü üzerine okunursa azabı hafifler. Susayan okursa, suya kavuşur. (Yani hangi hacet için okunursa o hasıl olur. )
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

.
Resim--- Peygamberlik derecesine en yakın olan ehli Cihad ile ehli ilimdir. Zira cihad ehli ve ehli ilim Peygamberlerin getirdiği esas üzerine cihad eder ve insanlara yol gösterirler.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

.
Resim--- Kulun, Allah'a en yakın olduğu sıra secdede olduğu sıradır.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)


Resim--- Kıyamette bana mevkice en yakın olacak kimse, ahlâkça en iyi olanınızdır.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)


Resim--- Hükmünde isabet edersen on sevap, içtihat edip hata yaparsan (hüsnüniyetle hareket edip) bir sevap vardır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Resim--- İnsan oğlunun hatalarının çoğu dilindedir.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud ( r.anhüma)


Resim--- Evlerinizde Kur'an'ı çok okuyun. Kur'an okunmayan evde hayır az, şer çok olur ve ehlini sıkar.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim--- Cuma günü bana çok salâtü selâm getirin. Kim salâvat getirirse onu bana arz ederler.
Ravi: Hz. İbni Me'sud ( r.anhüma)


Resim--- Sübhanallahi Velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh'ı çoğaltınız. Zira onlar salih amellerdendir. Ağaçların yapraklarını döktükleri gibi bunlar da hataları dökerler. Bunlar cennet hazinelerindendir.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)

.
Resim--- Elhamdülillâh'ı çok söyleyiniz. Zira o iki gözü ve kanadı havi olarak kıyamete kadar cennette uçar ve sahibine istiğfar eder.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

.
Resim--- Ölümü çok yad edin. Kim ki ölümü çok yad ederse Allah onun kalbini ihya eder ve ölümünü âsan eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Ulemaya hürmet edin. Zira onlar Peygamber varisleridir. Kim ki onlara hürmet ederse, Allah ve Peygamberine hürmet etmiş olur.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)


Resim--- Müminlerin imanca en kâmili, ahlâkça yüksek olanıdır. Vasıfları: Yanları basık ( yani herkes sokulabiliyor) geleni gideni çok olması ve başkalarıyla ülfet etmeleri, hem de kendileri ile ülfet olunmasıdır. Kim etrafı ile ülfet edemiyorsa, onda hayır yoktur.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)


Resim--- Kur'an yedi vecih üzere nazil oldu. Kur'an'la cidal küfürdür. Bildiğinizde amel ediniz. Bilmediğinizi ehline bırakınız.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Kendinizden aşağı olana bakın, yukarı bakmayın. Bu, Allah'ın size verdiği nimeti küçümsememek için daha uygundur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Allah (z.c.hz.) bir şeyi bir kula takdir ettiğinde, onu çevirecek hiçbir şey yoktur.
Ravi: Hz. Muhallet ibni Ukbe ( r.a.)


Resim--- Allah (z.c.hz.) kuluna bir nimet verdiğinde, o nimetin eserinin o kul üzerinde zahir olmasını sever.
Ravi: Hz. İmran ibni Hasin (r.a.)


Resim--- Allah (z.c.hz.) bu dini kendisi için halis etti. Bu din için önde gelen cömertlik ve güzel ahlâktır. Bununla dininizi bezeyin.
Ravi: Hz. İmran ibni Hasin (r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİS'TEN

Resim--- Sadaka, sahibinin kabir hararetini (azabını) söndürür. Ve mü'min kıyamette ancak sadakasının gölgesinde gölgelenecektir.
Ravi: Hz. Ukbe İbni Amir (r.a.)


Resim--- Kul namaza durunca, günahları başına ve omuzuna konur. Rükû ve secdeye kapandıkça dökülür.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Resim--- Bir müslüman, lâyıkı ile abdest aldığında ve namazını da lâyıkı ile kıldığında, namazdan çıkarken annesinden yeni doğmuş gibi çıkar. (Bütün günahları dökülür.)
Ravi: Hz. Osman (r.a.)


Resim--- Kula, duadan üç şeyden biri şaşmaz; Ya günahı affolunur, ya hayrı çoğaltılır. Veyahutta işlenmiş amel ecri alır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim--- Kul zulme uğradığında, intikam alamamış, yardımcı da bulamamış olduğu halde, ellerini göğe kaldırmış dua ederse, Allah ona; "Lebbeyk kulum: Ben sana dünyada ve ahirette yardım edeceğim." buyurur.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)


Resim--- Gazab şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateşi de ancak su söndürür. Sizden biriniz gazaba gelince abdest alsın.
Ravi: Hz. Atiyyetüssadi (r.a.)


Resim--- Fuhuş (her şeyde haddi aşmak) ve tefahuşun (lâfta hududu aşmak fena konuşmak) İslamda yeri yoktur. Kimin ki, ahlâkı güzeldir, o İslâm tarafından da güzeldir.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)


Resim--- Cemaat, toplulukla namaz kıldığında, Allah onlardan hoşlanır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Resim--- Kafir, bir iş hususunda Allah'a dua eder, hemen yerine getirilir. Mü'min dua eder, hemen yerine getirilmez. Melâike bundan endişeye düşer. Allah buyurur ki: "Ben kâfire icabet ettim. Şunun için ki, Ben kâfire ve sesine gazab ederim. Benden duasını kessin ve Beni anmasın diye veririm. Mü'mine gelince, ağır davranırım. Benden ve Beni zikretmesinden kesilmesin diye. Çünkü Ben onu ve onun tazarruunu severim."
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)


Resim--- Derdi veren Allah, devayı da verir. O devası olmayan dert vermemiştir. Ancak devasız bir dert vardır, o da kocamaktır.
Ravi: Hz. Numan İbni Beşir (r.a.)


Resim--- Allah'ın Celâlini zikredenlerin ve tesbihle meşgul olan kimselerin zikirleri arı uğultusu gibi bir uğultu şeklinde arşı bulur. Orada dolanır ve sahibini Arşı Alâda anar. İstemez misiniz, orada sizin de, bir hatıranız olsun.
Ravi: Hz. Saffan İbni Asral (r.a.)


Resim--- Mü'min her yaptığından sevap alır: Yoldan bir şey kaldırır, yol tarif eder, lâfını anlatamayana yardım eder, birine keçisini sağıverir, sevab alır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim--- Mü'min necis(pis) olmaz.
Ravi: Hz. Huzeyfe (r.a.)


Resim--- Allah'dan ötürü birbirlerine sevgisi olanlar, kırmızı yakuttan bir kule üzerinde bulunurlar. O kulenin üzerinde 70,000 köşk mevcuttur. Onlar yukarıdan Cennete baktıklarında yüzlerinin ışığı, güneşin dünyaya verdiği ışık gibi olur. Cennet ehli "Haydi onları seyredelim" diye seyre çıkarlar. Onların üzerlerinde yeşil sündüsten elbiseler ve alınlarında da: "bunlar Allah uğrunda birbirini sevenlerdir" diye yazılır.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)


Resim--- Kadın, dini, malı ve güzelliği için nikâhlanır. Bak din sahibine, elin toprak olası.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)


Resim--- Kadın kaburgadan yaratılmıştır. "Doğrultayım" dersen kırarsın. (Müdâra et ki geçinesin, uyarına git.)
Ravi: Hz. Semure (r.a.)


Resim--- Allah yolunda gözcülük eden kimse, bir ay gündüzlerini oruçlu, gecelerini ibadetle geçirmeye hazırlanmış kimseden daha sevaplı bir iş yapmış olur.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)


Resim---İstişare eden yardıma mazhardır. İstişare edilen de emindir. (Yani bildiğini doğru söylemelidir, doğru söylemez ise emanete hıyanet etmiş olur)
Ravi: Hz Aişe (r.a.)


Resim--- Mescit kapılarında (cuma namazında) melekler insanları geliş saatine göre yazarlar. "Falan adam şu saatle geldi, filân da şu saatte geldi, filân, hutbe okunurken geldi, filân da namaza yetişti, fakat hutbeye yetişemedi."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

.
Resim--- Melekler, sizlerden birine namaz kıldığı yerden ayrılıncaya kadar istiğfar eder; bir uygunsuzluk yapmadıkça. Ve "Allah'ım ona mağfiret et, rahmet et." diye dua ederler.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİS'TEN

Resim--- Ben öyle bir kelime bilirim ki, musibete uğrıyan adam söylerse, Allah ondan o musibeti kaldırır. Bu kardeşim (Yunus ( a.s.)'ın sözüdür ki, (Balığın içinde) karanlıklarda şöyle nida etmişti: "Lâ ilâhe illâ ente, sübhâneke innî küntü minezzâlimîn." (Çok kimse selamete çıkmış. Ayeti kerimenin sonunda da "Böylece mü'minleri kurtarırız" buruyuruluyor.)
Ravi: Hz. Saad (r.a.)


Resim--- Bir kelime biliyorum. Bir mü'minin onu yürekten söylerse ona Cehennem haram olur. (Bu kelime-i şehadettir.)
Ravi: Hz. Osman (r.a.)


Resim--- Ümmetim hıyanet etmezse düşman onun karşısında ebediyen duramaz.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)


Resim--- Eğer üzerinize, Allah'ın kitabile idare eden, siyah bir köle de emir olsa, onu dinleyin ve ona itaat edin.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Resim--- Kalbinin yumuşamasını istersen yetimin başını okşa ve miskini doyur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Allah ve Resulunun sizi sevmesini istiyorsanız, size bir emanet bırakılırsa onu yerine verin. Konuştuğunuzda doğru konuşun, komşunuza eza verecek şeyleri kaldırın ve onlara iyi muamele edin.
Ravi: Hz. Abdurrahman (r.a.)


Resim---Ben, Nizar oğlu, Mudar oğlu, İlyas oğlu, Mudrike oğlu, Huzeyme oğlu, Kinane oğlu, Nadr oğlu, Malik oğlu, Fahir oğlu, Galib oğlu, Luey oğlu, Kaab oğlu, Mürve oğlu, Kusey oğlu, Abdi Menaf oğlu, Haşim oğlu Abdülmuttalib oğlu, Abdullah oğlu Muhammed ( s.a.v)'ım. İnsanlar ikiye ayrılırsa Allah beni onların en hayırlısından kılmıştır. Bana cahiliyet devrinin kötülüğü isabet etmedi. Ve ben Adem (a.s.) dan beri nikahla oldum. Ve Ben sizin ecdad ve nefis (soy, sop) olarak en hayırlınızım.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim--- Ben ve ashabım hayırlıdır. Müslümanlar da hayırlıdır. Mekke'nin fethinden sonra hicret yoktur. Lakin cihad ve niyet vardır.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)


Resim--- Ben Allah üzerine şehaded ederim ki, hiç bir akıllı kimse yoktur ki, ayağı sürçsün de (Bir günah işlesinde) tövbe ettiğinde Allah onu afvetmesin. Tekrar işler, tekrar afvolunur. Tekrar işler tekrar afv olunur. Taki Cennete gidene kadar. (Akıldır insanı günahtan kurtaran. Akıldır insanı tövbe ettiren, Akılsız ise yaptığına hiç aldırış etmez. )
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


Resim--- Ben Bana iman eden ve müslüman olan ve hicret eden bir kimseye, Cennet bahçelerinde, Cennetin ortasında (Firdevs'te) ve Cennetin alasında (Adn)de bir meskene sahib olmasına kefil olurum. Ben gene Bana iman eden, müslüman olan ve Allah yolunda cihad eden bir kimseye, Cennet bahçelerinde, Cenneti Firdevs'te ve Cenneti And'da bir köşk sahibi olmasına kefilim. Kim böyle yaparsa, Hayırdan taleb edeceği bir şey ve şerden de kaçacağı bir şey bırakmamış olur. Bu kimse nerede isterse orada olsun.
Ravi: Hz. Fudale İbni Abid (r.a.)


Resim--- Ben Peygamberlerin sonuncusuyum. Benim mescidim, bütün Enbiyanın mescidlerinin sonuncusudur. Ve mescidlerin ziyarete en layık olanıdır. Yolculuk için hazırlanmıya en layık mescidler Mescid-i Haram ve Benim mescidimdir. Benim mescidimdeki bir namaz, başka mescidlerde kılınan bin namazdan daha faziletlidir. Ancak Mescid-i Haram müstesna
Ravi: Hz. Âişe (r. anha)


Resim--- Ben, Cennet bahçelerinde, Cennetin üstünde ve Cennetin alt tarafında birer köşke şu kimse için kefilim ki o: Haklı olduğu halde mücadeleyi terkeder, şaka için de olsa, yalanı söylemez ve insanlar için ahlakını güzelleştirir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


Resim--- Ben, kıyamet günü secdeye izin verilecek ilk kimseyim. Sonra başımı kaldırmaya izin verilir. Ben de başımı kaldırırım ve sağımda ve solumda duran ümmetimi tanırım. Denildi ki: "Onları nasıl tanırsınız ya Resulallah?" Buyurdu ki, Abdest azalarının ve alınlarının parlaklığından Ve yine önlerinde nur gibi parlıyan çocuklarından.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)


Resim--- Ben Meryem oğlu İsa (a.s.)'a dünya ve ahirette insanların en yakınıyım. Benimle onun arasında hiç bir Peygamber yoktur. Peygamberler babaları bir, anneleri ayrı ve dinleri bir (kardeşler)dir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Resim--- Ben Muhammed ve Ahmed (s.av)'im. Ben Rahmet Peygamberiyim. Ben cihad Peygamberiyim. Ben artçıyım ve toplayanım (Kıyamette). Ben cihad için gönderildim, ziraat için değil.
Ravi: Hz. Mücahid (r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

--- Hangi delikanlı ki, genç yaşında evlenirse, onun şeytanı şöyle bağırır: "Eyvah, dinini benden korudu."
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)



--- Hangi kadın ki, üç çocuğu (kendisinden önce) ölmüşse, bu üçü ona Cehenneme perde olur. Bir kadın sordu. "Ya Resulallah, iki de olsa?" O da olur.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)



--- Bir müslüman, diğer bir müslüman kardeşine "Kafir" derse, İkisinden biri oradan bu küfürle ayrılır. Eğer dediği kimse kafirse, bu küfür ona gider. Değilse kendisine döner.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



--- Hangi müslüman ki bir din kardeşiyle musafaha eder ve içlerinde de birbirlerine bir kin olmaz ise, elleri henüz ayrılmadan, Cenabı Hak, her ikisinin de geçmiş günahlarını mağfiret eder. Gene bir kimse, içlerinde bir kin olmadan, müslüman kardeşine sevgi nazarı ile bakarsa, Allah onların geçmiş günallarını bağışlamadan hiç biri evine dönmez.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



--- Hangi adam ki, ödememek niyetiyle borç ederse, bu adam Allah'ın huzuruna hırsız olarak çıkar.
Ravi: Hz. Suheyb ( r.a.)



--- Hangi bir kul ki başına, Allah'ın kendisini ondan men ettiği bir şey (günah) geldi ve sonra da cezası (haddi) kendisine verildi ise, bu had o adama bu günah için kefaret olur.
Ravi: Hz. Huzeyme İbni Sabit (r.a.)



--- Hangi vali ki valiliğini rıfk ve yumuşaklıkla yaptı ise, Allah ona ahirette rıfk ile muamele eder.
Ravi: Hz. Âişe (r. anha)



--- Ey insanlar! İlim ancak çalışmakla öğrenilir. Fıkıh da öyle, gayretle elde edilir. Kime ki Allah hayır murad ederse onu dininde "fakih" kılar. Kulları içinde, Allah'dan, ancak alimler haşyet duyarlar.
Ravi: Hz. Muviye (r.a.)



--- Ey insanlar! Kadınlar sizin yanınızda yardımcıdırlar. Siz onları, Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onlara yaklaşmanız da Allah'ın kelimesi ile helal kılındı. Sizin için onların üzerinde hak vardır. Ve onlar içinde sizin üzerinizde hak vardır. Yatağınızı kimseye çiğnetmemeleri ve maruf olan hususlarda size baş kaldırmamaları onlar üzerindeki haklarınızdandır. Onlar, bu haklarınıza riayet ederlerse, maruf üzere rızıklandırılıp giydirilmeleri onların hakkıdır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



--- Ey insanlar! Dünya, peşin verilen bir metadır. İyi de kötü de ondan nasibini alır. Ahiret ise sadık (değişmez) bir vaaddır. Orada Kadir olan Melik hükmeder. Hak yerini bulur. Batıl ise zail olur. Ey insanlar! Ahiret evladı olun, dünya uşağı olmayın. Zira evlat anaya tabidir. (Yani dünya çocuğu olursanız., dünya gibi mahvolmaya layık olursunuz) Allah'tan korku üzerine amel ediniz Biliniz ki, amelleriniz sizinle yüzleştirilecektir. Ve yine sizler, mutlaka Allah'a mülaki olacaksınız. Kim, zerre miktarı hayır yaparsa onu görecek ve kim de zerre miktarı şer yaparsa onu görecek.
Ravi: Hz. Şeddad İbni Uveys (r.a.)



--- Ey insanlar! Şirkten sakının. Zira bu, karıncanın ayak tıpırtısından daha gizlidir. "Nasıl sakınalım Ya Resulallah?" diye sordular. Buyurdu ki: "Allahümme inna ne'ûzu bike en nüşrike bike şey'en na'lemuhû ve nestağfirüke lima la na'lem." (Yarabbi! Bilerek şirk yapmaktan sana sığınır ve bilmiyerek yaptıklarımızdan da mağfiretini isteriz.)
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)



--- Allah'dan korkun, ashabım hakkında Allah'dan korkun. Kim ki onlara buğz ederse Bana buğz etmiş demektir. Kim de onları severse, Bana olan muhabbetinden sever. "Ey Allahım! Onları seveni sev. Ve onlara buğz edene buğz et."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



--- İhsan, Allah'a, Onu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Her ne kadar sen onu görmezsen de O seni görür.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a .)



--- İslam, Allah'a şirk etmeksizin, Ona ibadet etmekliğin, namazı kılmaklığın, zekatı vermekliğin, orucu tutmaklığın, hacca gitmekliğin, emri bil- maruf ve nehy-i anilmünkerle emretmekliğin ve ehline selam vermekliğindir. Bunlardan birini terketmek, İslamiyet sehiminden birini terketmek demektir. Kim ki hepsini bırakırsa, müslümanlığa arkasını çevirmiş bir adam olur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



--- İslam, ahlak güzelliğidir. (İslamın emrettikleri şeyler yapılırsa ahlak güzelleşir.)
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

--- Hediye, Allah tarafından güzel bir rızıktır. Sizden birisine hediye verildiğinde onu kabul etsin ve kendisi daha güzelini versin.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.anhüma)



--- Yalnızlık, fena arkadaştan hayırlı, iyi arkadaş ise yalnızlıktan hayırlıdır. İyi şey yazılması sükuttan hayırlı, sükut da şer yazılmasından hayırlıdır.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)



--- Verâ (şüpheden kaçma) amelin seyyididir. Bir kimse de, masiyetle yalnız kaldığı zaman (kötülüğe fırsat bulduğu vakit) Allah'a isyandan onu alıkoyan bir verâ' yoksa, Allah o kimsenin amellerinden hiç bir şeye kıymet vermez. İnsanda Allah korkusu gizli ve aşikarede, iktisad fakirlik ve zenginlikte, adalet ise hoşnudluk ve gadapta olmalıdır. Agah olun ki, "mümin" nefsine hakim olan kimsedir. Ve kendisine hoş gördüğünü başkalarına da hoş görmelidir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



--- Veyl o beni İsraile ki, kendilerine iç yağı haram edildiğini halde onu alıp, satıp bedelini yiyorlar. İşte bunun gibi size de içki bedeli haramdır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



--- Yukarı el aşağıdaki elden hayırlıdır. Efradı ailenden vermeye başla. Sadakanın yarısı varlıktan verilendir. (Sebebi gözü kalmış olmamak ve gözünde büyümemek). Kim ki (dünyevi hususta) istiğna ederse, Allah onu müstağni (ihtiyaçsız) kılar. Kim ki elini gözünü ötekinden berikinden çekerse Allah da ona iffet ihsan eder.(Gönül zenginliği ve afıflık nefisle mücadeleden olur)
Ravi: Hz. Hakim İbni Hizam (r.a.)



--- Yed-i ülya (veren el) yed-i süfla (alan elden) hayırlıdır. Anana, babana kız kardeşine, erkek kardeşine sonra yakından yakına.
Ravi: Hz. Ebû Rimse (r.a.)



--- Tövbe kapısı açıktır. Güneş garbden doğuncaya kadar kapanmaz.
Ravi: Hz. Safvan (r.a.)



--- Ne kötü yemektir o düğün yemeği ki, zenginler çağırılıp fıkaralar unutulur (men edilir). Düğüne (yemeğe) kim icabet etmezse Allah ve Resulune isyan etmiştir.
Ravi: Hz Ebu Hureyre (r.a.)



--- Ne kötü kavimdir o kavim ki, mümin onların arasında gizlenerek ve sakınarak dolaşır.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)



--- Ne kötü kavimdir o kavim ki, allah için adaletle hareket etmez ve aralarında işlenen masiyete mani olmazlar.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)



--- Meşayiha (ihtiyarlara) tazim ediniz. Zira bu, Allah'a tazimden maduttur. Kim ki ihtiyarlara tazim ve onları tebcil etmezse Benden değildir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


--- Kişiye; değiştirmeye gücü yetmiyen bir münkeri gördüğü zaman, hiç değilse Allah'ın o münkeri sevmediğini bilmesi yeter. (Kalb ile buğz)
Ravi: Hz. İbni Mes'ud ( r.anhüma)



---Benden evvelki bütün Peygamberlere şunlar emrolunmuştur: "Helaldan başka bir şey yeme, iyiklikten başka bir şey yapma."
Ravi: Hz. Ümmü Abdullah (r.a.)



---Ben kıyametin önü sıra kılıçla baas olundum. Taki şeriki olmayan Allah'ın yalnız kendisine ibadet edile. Rızkım, mızrağımın gölgesinde takdir kılınmıştır. Emrime muhalefet edene zillet ve aşağılık takdir edilmiştir. Kim ki, bir kavme benzemeye gayret ederse, o onlardandır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



--- Ben iyi ahlakı tamamlamak için baas olundum.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre ( r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

---Temizlik imanın yarısıdır. "Elhamdülillah" mizanı doldurur. "Subhanellahi velhamdülillahi" yerle gök arasını doldururlar. Namaz nur, sadaka burhan, sabır ışık, Kur'an ise senin lehine veya aleyhine hüccettir. Herkes bir yola gider ve kendini satar. Bu ya azad ediş veya mahvediş olur.
Ravi: Hz. Ebû malikül eşari (r.a.)



--- Alim, yeryüzünde Allah'ın eminidir.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)



--- Amelsiz alim, kandil gibidir. Kendini yakar, insanları aydınlatır.
Ravi: Hz. Cünüb (r.a.)



--- Alim iki türlüdür: Bir alim vardır ki ilmi ile Allah'ı kasdeder. Onu paraya değişmez. Tamaan almaz. Bir alim de vardır ki, ilmi ile dünyayı kasteder. Onu paraya değişir, Tamaan alır. İlmini Allah'ın kullarından esirger. Böylesine, Allah, kıyamet gününde ateşten gömlek giydirir. Ve meleklerden bir melek onun hakkında şöyle nida eder: "Haberiniz olsun. İşte şu filan oğlu filandır ki, Allah ona dünyada ilim verdi de, oda onu paraya karşılık sattı. Tamah etti." İnsanların hepsi oradan ayrılıncaya kadar bu nida devam eder gider. Sonra da Allah ona dilediğini yapar.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



--- Ödünç alınan şey ödenir. Hediyeye karışılık verilir. Borç, ödenmesi icap eden şeydir. Ve kefil de borçlu gibidir.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



--- Ulema yeryüzünün kandilleri, Peygamberlerin halifeleri, Benim ve diğer Peygamberlerin vârisleridir.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



--- Cuma günü gusül, her bâliğ erkek ve kadına lazımdır. (Sünnettir)
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



--- Gadab şeytandandır. Sizden birine gadap ayakta iken gelirse, otursun. Eğer otururken gelirse uzansın.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)



--- Suda boğulan şehiddir, yangında ölen şehiddir. Garib ölen şehiddir. Zehirli hayvanla zehirlenen şehiddir. İç illeti ile ölen şehiddir. Yıkık altında kalan şehiddir. Kocasını kıskandığını saklayan, Allah yolunda mücahid gibidir ve o kadına şehid ecri vardır. Malı uğrunda öldürülen şehiddir. Nefsini müdafaa için ölen şehiddir. Kardeşi için öldürülen şehiddir. Komşusu için ölen de şehiddir. Marufla emreder ve mürkerden nehyederken ölen de şehiddir.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



--- Hile ve hased, ateşin odunu yemesi gibi, hasenatı yer.
Ravi: Hz. Hasan İbni Ali ( r.anhüma)



--- Gıybet, bir adamın kusurunu arkasından söylemendir.
Ravi: Hz. Muttalib İbni Abdullah (r.a.)



--- Asıl deva Kur'an'dır
Ravi: Hz. Ali ( r.a.)



--- Kur'an okuyanlar, ehli Cennetin arifleridir.
Ravi: Hz. Enes ( r.a.)



--- Kadılar üçtür: İkisi Cehennemde, biri Cennettedir. Hakkı bildi ve onunla hükmetti ise, o Cennettedir. Bilmeksizin hükmeden ateştedir. Ve Hakkı bilip te hükmünde zulmeden de ateştedir.
Ravi: Hz. Büreyde (r.a.)



---Kebair (büyük günahlar): Allah'a şirk koşmak, (na-hak yere) insan öldürmek, ana-babaya isyan ve size en büyüğünü haber vereyim mi: Yalan söz söylemek ve yalan yere şahidlik etmektir.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Bekir İbni Enes (r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

---Yemek yedirmek ve tanıdığına da tanımadığına da selam vermektir. (Bir kimse Peygamberimize islamiyetin ne türlüsü iyi? diye sormuştu)
Ravi: Hz. İbni Amr (r.anhüma)



---Halka vaazı devam ettirin ve vaizi dinleyin. Bu, Allah'ın sevdiği dini en ziyade kuvvetlendiren bir husustur. Allah yolunda kınanmaktan da korkmayın. Ve ancak, divanına toplanacağınız Cenabı Haktan korkun.
Ravi: Hz. Ubeyd İbni Sahr (r.a.)



--- Kur'an'a dikkat edin. Nefsim yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki, Kur'an'ın insanların kalbinden çekilmesi o kadar çabuktur ki, bu, devenin ipinden kurtulmasından da daha kolay olur.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)



---Mekke'ye (hacca) gitmekte acele ediniz. Zira hiç biriniz başına ne hastalık veya ne iş gelecek önceden bilemez. (Ne mani çıkacağı bilinmez.)
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



---Ameller Pazartesi ve Perşembe günleri arzolunur. O günlerde Ben oruçlu iken amelimin arzedilmesini severim.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Adem oğlunun amelleri her Pazartesi ve Perşembe günü arzolunur. Allah, merhamet edenlere merhamet, mağfiret dileyenlere de mağfiret eder. Yalnız, dargın olanları, kinleri ile başbaşa bırakır.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)



---İlimden istediğiniz kadar öğrenin. Öğrendiğinizle amel edemezseniz, Allah, o ilimle sizi asla faydalandırmaz.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)



---İlim öğrenin. Onunla sekînet ve vakarı da öğrenin. İlim öğrendiğiniz zata karşı da saygılı olun.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Kur'an-ı öğrenin, okuyun ve kolayınıza gelen yerleri okuyun. Muhammed'in ( s.a.v) nefsi yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki, onun unutulup gitmesi, bağlı devenin ipinden kurtulmasından daha çabuk olur. Öğrenin, bilin ki, kim bir gecede elli ayet okursa, o, gafiller listesine yazılmaz. Kim gecede yüz ayet okursa, abidler arasına yazılır. Kim gecede ikiyüz ayet okursa, ondan Kur'an davacı olmaz. Gecede beşyüz ila bin ayet okuyanlar ise, kendilerine cennette büyük makamlar ihsan edilmiş olarak sabahlar.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Kur'an-ı öğrenin ve ğarâibini taleb edin. Onun ğarâibi, feraizdir (Miras ilmi). Feraiz onun hududlarıdır. Hududu da helal, haram, muhkem, müteşabih ve kıssalarıdır. Helalini helal, haramını haram kabul edin. Muhkemiyle amel edin. Müteşabihine inanın, kıssalardan da ibret alın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



--- İlim öğrenin. Zira Allah için öğrenmek insana haşyet verir. Onu taleb etmek ibadettir. Onu müzakere tesbihtir. Ve ondan bahsetmek te cihaddır.(Deylemi'de ilaveten: Bilmiyene onu öğretmek sadakadır. Ehline bezletmek yakınlıktır. Zira o helalin ve haramın alamet yeridir. Cennet yolunun nurlanmış işaretleridir. Yalnızlık arkadaşı, vahşette enisi, halvetle konuşanı, darda ve genişlikte delili, düşmanlara karşı silahı, dostlar yanında zineti, gariplikte yakınıdır. Allah, onunla bir kısım kavmi yükseltir de Cennette önder kılar.)
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)



---Allah'a sığının: Belanın zorlamasından, şekavetin erişmesinden, kaderin fena olmasından ve düşmanın sevinmesinden.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre ( r.a.)



---Fakirlikten, yoksulluğa düşmekten, zilletten, hor olmaktan, zulmetmekten, zulme uğramaktan Allah'a sığının.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre ( r.a.)



---Okumuşların öğünmesinden Allah'a sığının. Onlarınki zalimlerin övünmesinden daha fenadır. Ve, öğünen alimden, Allah'a daha sevimsiz bir kimse yoktur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Cehennemden, kabir azabından, deccal fitnesinden ve ölüm ve hayatın fitnesinden Allah'a sığının.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

HADİS ALİMLERİ

Mesaj gönderen Hakan »

HADİS ALİMLERİ


Doğru oldukları, bütün İslam âlimleri tarafından tasdik edilmiş olan hadis kitaplarından altı tanesi, bütün dünyada şöhret bulmuştur. Bu altı kitaba Kütüb-i Sitte denir. Kütüb-i Sitte’yi yazan altı büyük âlim şunlardır:

1- İmam-ı Buhari: İsmi, Muhammed bin İsmail’dir. Hadis kitaplarında kısaca “H” harfi ile gösterilir.
Her hadisi yazacağı zaman gusül abdesti alıp, iki rekat namaz kılar, istihare ederdi. Buhari-yi Şerifi 16 senede yazmıştır. Yüzlerce şerhi yapılmıştır. Bunlardan imam-ı Kastalâni’nin, Ayni’nin ve İbni Hacer’in şerhleri meşhurdur.

2- İmam-ı Müslim: Kısaca “M” harfi ile gösterilir. Câmi’üs-Sahih ismindeki kitabının birçok şerhleri bulunup en meşhuru imam-ı Nevevi’nin şerhidir.

3- İmam-ı Malik bin Enes: “M┠harfi ile gösterilir. Muvatta ismindeki kitabı, ilk yazılan hadis kitabıdır. Bazı âlimler Kütüb-i Sitte’yi sayarken, Muvatta yerine, İbni Mace’nin Sünen kitabını söylemişlerdir. Kısaca “MC” harfleri ile gösterilir.

4- İmam-ı Tirmizi: İmam-ı Muhammed bin İsa’dır. “T” ile gösterilir. Câmi’üs-Sahih ismindeki hadis kitabı çok kıymetlidir. Mearif-üs-Sünen adındaki şerhi en kıymetli şerhdir.

5- İmam-ı Ebu Davud: “D” harfi ile gösterilir. Sünen ismindeki kitabının birçok şerhi vardır.

6- İmam-ı Nesai: Adı, Ebu Abdurrahman Ahmed bin Ali’dir. “S” harfi ile gösterilir.
Sünen-i Sagir Kütüb-i sittedendir.

İbni Esir, kütüb-i sittedeki tekrarları çıkararak hepsini Câmi-ül-Usûl adı altında tek bir eserde toplamıştır. Meşhur ve çok kıymetli hadis kitaplarından, İmam-ı Ahmed bin Hanbel’in Müsned’i “H”, Ebu Yâ’lâ'nın Müsned'i "Ya'lâ" ve Abdullah Darimi’nin Müsned’i “DR”, Ahmed Bezzar’ın Müsned’i “Z” harfi ile gösterilir. Bu kitaplara Mesânid denir.

Ayrıca İmam-ı Suyuti’nin Câmi-us-Sagir ve Kebir’i, Beyheki’nin Müsned’i ve Delâil’i, Hakim’in Müstedrek’i, Taberani’nin Mu’cem-ul-Kebir, Sagir ve Evsat’ları, Heysemi’nin Mecma-uz-Zevâid’i meşhurdur. Usûl-i hadis ilmini bildiren İmam-ı Nevevi’nin Takrib’i ve bunun Suyuti tarafından yapılan Tedrib-ur-Râvi Şerhi çok meşhurdur. Günümüzde hadis kitaplarının yeni yeni fihristleri yapılmaktadır
Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZEL HADİSTEN HADİSLER


---Arkadaşların hayırlısı, Allah'ı zikrettiğinde sana yardım eden, unuttuğunda hatırlatan ve onların da en iyisi, gördüklerinde Allah Tealanın hatırlanmasına vesile olan kimsedir.
Ravi: Hz. Hasan (r.a.)



---Kadınlarınızın hayırlısı iffetli ve kocasına karşı da hevesli olanıdır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Duanın hayırlısı istiğfardır. İbadetin hayırlısı "Lâ ilâhe illallah" sözüdür.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



---Ümmetimin kadınlarının hayırlısı yüzü güzel (güzel yüzle karşılayan) ve mehri az olanıdır.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)



---Zikrin hayırlısı hafi olanı, rızkın hayırlısı ise kifayet miktarı olanıdır.
Ravi: Hz. Saad İbni Ebi Vakkas (r.a.)



---Sizin hem meclis olduklarınızın en hayırlısı: görmekliğiniz Allah'ı hatırlatan, sözü ilminizi arttıran ve ameli de ahireti hatırlatan kimsedir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



---Sizin hayırlınız, ehline hayırlı olanınızdır. Ben, sizin ehline en hayırlınızım. Arkadaşınız öldüğünde kusurunu söylemeyin.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)



---Sizin hayırlınız, dünyası için ahiretini terketmiyen, ahireti için dünyasını bırakmıyan ve halka da yük olmayandır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



--- Süleyman (a.s.) mal, mülk ve ilim arasında muhayyer bırakıldı. O İlmi aldı. Ve ilmi seçtiğinden dolayı da mal, mülk kendisine tabi kılındı.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



---Dinin direği ve esası: Allahı tanımak, yakın (iman gürlüğü) ve faydalı akıldır. Denildi ki: "Faydalı akıl nedir?" Buyurdu ki: "Allah'a isyandan elini çekmek ve Aziz ve Celil olan Allah'a taata harîs olmaktır.
Ravi: Hz. Âişe ra



---Balık sahibinin (Yunus a.s) balığın karnında ettiği dua; "Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn." dir. Hangi (bir derdli) müslüman adam bu duayı söylerse Allah onu derdinden mutlaka kurtarır.
Ravi: Hz. Saad İbni Ebu Vakkas (r.a.)



---Bir adamın, kardeşine gıyabında ettiği dua geri çevrilmez.
Ravi: Hz. Ebud Derda ( r.a.)



---İki dua vardır ki, onlarla Allah teala arasında hicap yoktur. Mazlumun duası ve kişinin kardeşine gıyabında ettiği dua.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

---Kîl-u kâli çok suali ve mal telefini terkedin.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)



---Allah yolunda harcadığın para vardır. Köle azadı için kullandığın para vardır. Miskinlere tasadduk ettiğin para vardır. Ailene infak ettiğin para vardır. Bunların ecir bakımından en büyüğü, ailene infak ettiğindir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

Mesaj gönderen Hakan »

RAMUZELHADİSTEN HADİSLER

---Para vardır, nefsine infak etmişsindir. Para vardır, ana babana harcamışsındır. Para vardır, oğlun için sarfetmişsindir. Para vardır, zevcene harcamışsındır. Para vardır, Allah yolunda harcamışsındır. İşte bu sonuncusu sevab bakımından en güzeldir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Rabbı Allah, dini İslam, Resulü Muhammed (s.a.s.) olduğuna razı olan kimse, imanın tadını tatmış olur.
Ravi: Hz. Abbas (r.a.)



---Dinin başı nasihattır. Allah için, dini için, Resulu için, kitabı için ve bütün müslümanların umerası için "Hayırhah" bulunmaktır.
Ravi: Hz. Sevban (r.a.)

---Allah'a imandan sonra, aklın başı, insanlarla muhabbetli bulunmaktır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



--- Bu islamiyet işinin başı müslümanlıktır. Kim müslüman olursa selameti bulur. Onun direği namaz, zirvesinin başı da cihaddır. Ki, buna ancak onların efdal olanı nail olur.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)



--- Miraca götürüldüğüm gece, Cennette bir seviyeden yüksek yapılmış köşkler gördüm. Dedim ki: "Ya Cebrail bunlar kimin içindir? Buyurdu ki: "Öfkesini yutanlar ve insanları affedenler içindir. Ve Allah muhsinleri sever.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Müminin rüyası Peygamberliğin kırk altı cüzünden biridir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Safları sıklaştırın. Aralarını yakın tutun ve omuzdan hiza alın.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



--- Receb Allah'ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.
Ravi: Hz. Hasan (r.a.)



---(Sizden biri hasta olursa kendisi veya din kardeşi şu duayı okusun): "Semada ismi takdis edilen, emri yerde gökte dinlenen Rabbimiz! Rahmetini gökte olduğu gibi yerde de kıl. Günahlarımızı ve hatalarımızı affeyle. Muhakkak ki Sen temizlerin, tabiblerin Rabbısın, Bize Rahmetinden Rahmet, bu ağrı üzerine şifa hazinenden şifa buyur." derse Allah'ın izni ile iyileşir.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)



---Allah (z.c.hz)'leri Ebu Bekir (r.a)'e rahmet eyliye. Bana kızını verdi. Beni hicret yeri Medine'ye getirdi. Bilal'i malından azad etti. Bana İslamda faydalı olan mal, Ebubekir'in ( r.a) Bana fayda veren malı oldu. Allah Ömer'e (r.a)'de Rahmet eyliye. Acı olsa da Hakkı söyler ve Hakkı söylemesi ona dost bırakmaz. Allah Osman'a (r.a) da Rahmet eyliye. Melekler ondan haya ederler. Tebük gazasında askeri techiz etti ve mescidimizi genişletti ki şimdi bizi alıyor. Allah Ali ( r.a)'ye de Rahmet eyliye. Hak da onunladır. "Yarabbi nerede olursa olsun Hakkı ona döndür."
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



---Allah o erkeğe rahmet eylesin ki, gece (teheccüde) kalkar, namaz kılar. Sonar ailesini de uyandırır da onlar da namaz kılarlar. Allah o kadına da Rahmet eyliye ki, teheccüde kalkar, namaz kılar, sonra kocasını da uyandırır. O da namaz kılar.
Ravi: Hz. Hasan (r.a.)



---Allah o kula rahmet eylesin ki, helalinden kazandı, itidalli harcadı ve fazlasını fakirlik ve ihtiyaç günü olan kıyamet günü için önceden gönderdi.
Ravi: Hz. Âişe ra



--- Allah o kimseye rahmet eyleye ki, bir veya iki farz öğrendi ve onunla amel etti. Veya o ikisi ile amel edeceklere onları öğretti.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



--- Allah o kimseye rahmet eyleye ki, lisanını muhafaza etti, zamanını tanıdı ve gidişatında müstakim oldu.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.a.)
Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen Hakan »

"Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk, Lebbeyke Lâ Şerike leke Lebbeyk, İnnel hamde venni'mete leke vel Mülk, Lâ şerike lek."
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Kıyamet gününde haklar ehline o derece ödenecektir ki, boynuzlu koyun, süstüğü boynuzsuz koyunla kısas olunacaktır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

Ya ma'ruf ile emredip münkerden nehyedersiniz veya Allah hayırlılarınızın başına şerlilerinizi musallat eder de, hayırlılarınız bunun üzerine dua ederler ama duaları kabul olunmaz.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
(içtimai hayatımızın neden hoş bir gidişata sahip olmadığını bu hadis özetlemiyor mu?)


Ümmetimi Benden sonra öyle fitneler kaplayacak ki, o fitnelerde insanın vücudu gibi kalbide ölür.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Mümine lanet etmek onu öldürmek gibidir. Kim bir mü'mine veya mü'mineye haksız olarak mahkumiyetini müstelzim isnadda bulunursa onu öldürmüş gibi olur.
Ravi: Hz. Sabit İbni Dahhak (r.a.)



Allah lanet etsin ashabıma sövene.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



Öyle kasd ediyorum ki, birine emredeyim de namazı kıldırsın da, Ben Cuma'ya gitmeyenleri evleri ile beraber yakayım.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)



Ölüm haline gelenlerinize "Lâ ilâhe illallah" şehadetini telkin edin. Kim bunu ölürken söylese Cennet ona vacip olur. Dediler ki: "Ya Resulallah sağlığında söylerse? " Buyurdu ki: "Bu kelime daha iyi hak ettirir. Nefsim yed'i kudretinde olana yemin ederim ki semavat, arz ve onlarda olanlar, arasındakiler ve altındakiler getirilseler, mizanın bir kefesine konulsalar, "Lâ ilâhe illallah" şehadeti ise diğer kefeye konulsa, muhakkak onlara ağır basardı.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



Onlardan her birinin o günde kendine mahsus işi ve derdi vardır. Adamlar, kadınlara, kadınlar da adamlara bakamaz. Herkes kendi derdi ile meşguldür.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)



İbrahim Halilullah (a.s.) "Menâsike" (Hacda) gelince şeytan ona Cemre-i Akabe yanında zahir oldu. O da ona yedi tane taş attı. Şeytan orada battı gibi oldu. Sonra ikinci cemre yanında göründü. O da ona yedi taş daha attı. Öyle ki o, yere battı gibi oldu. Sonra üçüncü cemre yanında ona gene göründü. Ona yedi taş daha attı. O da yine battı gibi oldu. (Ve bu, hac menasikinden oldu.)
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



Hz. Ömer (r.a) müslüman olunca Cebrail (a.s.) Bana geldi ve dedi ki: "Gök ehli Ömer'in ( r.a) müslüman olmasından şenlik ediyor."
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)



Sakınmak, kaderden kurtulmaya fayda vermez. Lakin dua fayda eder. Başa gelene de henüz gelmiyene de. Şu halde ey Allah'ın kulları, duaya sarılın.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)



Eğer Benim bildiğimi bilseydiniz, az güler çok ağlardınız.
Ravi: Hz. Enes ( r.a.)



İnsanlar üzerine bir zaman gelececek ki, adam malı nereden aldığına ehemmiyet vermiyecek. Helal den mi haramdan mı?
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



İnsanlar üzerine bir zaman gelecek ki, onlardan riba yemiyen hiç kimse kalmayacak. Yemese bile hiç olmazsa kendisine tozu isabet edecek.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

HADİS-İ ŞERİFLER

Mesaj gönderen Hakan »


Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hac, suyun kirleri temizlediği gibi, günahları yok eder.) [Taberani]

Kabul olan hac, kılınmamış namazların, tutulmamış oruçların, verilmemiş zekatların günahlarının affına sebep olmaz. Bunları geciktirme günahlarının affına sebep olur. Kul borçları verilmedikçe veya helalleşilmedikçe ödenmiş olmaz. Kul ve hak borçlarından başka günahlar affedilir. Hadis-i şerifte (Arafatta vakfeye durupta günahlarının affedilmediğini zanneden, büyük günaha girmiş olur) buyuruldu. (Hatib)

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Bid'at işleyenin, orucu, haccı, cihadı kabul olmaz.) [Deylemi]

Hadis-i şeriflerde, (Hac edin ki muhtaç olmayasınız. Yolculuk edin ki sıhhate kavuşasınız) ve (Hac zenginliğe, zina fakirliğe sebep olur) buyuruldu. (Taberani-Şir'a)

Hadis-i Şerifte buyuruldu ki:

(Hacca giderken veya gelirken ölenin geçmiş günahları af olur. O kimse hesaba çekilmeden azap görmeden cennete girer.) [İsfehani]

Hacca giden, başkalarına sıkıntı vermediği gibi onlardan gelecek sıkıntılara da katlanmalı, yumuşak davranmalıdır. Hadis-i şerifte (Yumuşak davranmayan hayır yapmamış olur) buyuruldu. Sert, kırıcı olmaktan da kaçmalıdır. Hadis-i şerifte, (Sertlikten ve çirkin şeyden sakının. Yumuşaklık insanı süsler, çirkinliği giderir) buyuruldu. (Müslim)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kabul olan bir hac, geçmiş günahları yok eder.) [Beyheki]

(Haccedip, kötü söz söylemeyen ve doğruluktan ayrılmayan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Buhari]

(Hacca giderken yolda ölene, kıyamete kadar hac, cihâda giderken de ölene, kıyamete kadar cihâd sevabı yazılır.) [Ebu Ya'la]

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Hac için harcanan mala, Allah yolunda harcanan mala verildiği gibi yediyüz misli sevap verilir.) [Beyheki]

(Hacı, fakirleşmez.) [Bezzar]

(Hacceden zenginleşir.) [Hakim]
Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen Hakan »

---Hiç bir kul yoktur ki, sabah veya akşam evinden mescide çıksın da, onun iki adımından bir adımı günahına kefaret, bir adımı da kendisine hasene kazandırmasın.
Ravi: Hz. Ukbe İbni Abd (r.a.)



---Allah'ın rızasını kast ederek sadaka veren bir kula Allah kıyamette: "Ey kulum, madem ki benden ümid ettin. Ben seni hakir etmem ve cesedini Cehenneme haram kıldım. Cennetin istediğin kapısından gir" buyurur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Bütün mü'min ve mü'minata dua eden hiç bir kul yoktur ki, Allah geçmiş veya kıyamete kadar gelecek bütün mü'min ve mü'mineler namına ona duasının misli ile mukabelede bulunmasın.
Ravi: Hz. Ebân (r.a.)



---Oruçlu olarak sabahlayan bir kul yoktur ki, kendisine gök kapıları açılmasın, azaları tesbih etmesin, dünya göğünün ehli ona mağfiret istemesin. Akşama kadar eğer bir de namaz kılarsa, o gökleri nurlandırır ve Cennetteki hurilerden zevceleri "onu görmeye iştiyakımız arttı, tez kavuştur" derler. Eğer tehlil, tesbih veya tekbir getirirse onu yetmiş bin melek karşılar ve onların sevabı gün hitama erinceye kadar yazılır.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)



---Hiç bir kul yoktur ki, onun semada bir ünü olmasın. Eğer semadaki ünü güzel ise, arzda da güzel ün yazılır. Eğer semadaki ünü fena ise, arzda da fena yazılır. (İşin mihveri Allah'ın muhabbetidir)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Bir din kardeşini musibette taziye eden bir mü'min yoktur ki, Aziz ve Celil olan Allah ona kıyamette Cennet hullelerinden giydirmesin.
Ravi: Hz. İbni Ebu Bekir (r.a.)



---Hiç bir müslüman yoktur ki, ölür ve yakın komşularından dört ev halkı "hayrından başka bir şey bilmiyoruz" derlerse, Allah ( z.c.hz.): "Ben de onun hakkındaki bildiğinizi kabul ettim ve bilmediklerinizi de mağfiret ettim" demesin, olmaz.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Zikir üzerine temiz olarak yatan bir müslüman yoktur ki, gece uyanarak Allah'dan dünya ve ahirete ait hacetinden bir hayır isterse, Allah onu kendisine muhakkak verir.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)



---Müslümanlardan iki kişi yoktur ki, karşılaştıklarında musafaha yapsınlar da, ayrılmadan evvel mafiret olmasınlar.
Ravi: Hz. Bera (r.a .)



---Hiç bir hükümdar yoktur ki akrabaya sıla-i rahim yapsın ve tebaasına adalet icra etsin de, Allah ona hükümdarlığını sağlamlaştırmasın, sevabını bol bol vermesin, mahşerde ikramda bulunmasın ve hesabını hafifletmesin, bu olmaz.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



---Hiç bir sadaka malı eksiltir olmadı. Allah affeden kulun ancak izzetini artırır. Bir kimse Allah için tevazu gösterirse, Allah da onu yükseldir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Sizden biri bir din kardeşinin nefsinde veya malında hoşuna giden bir şeyi görünce onu tebrik etsin ve "Bârekallah" desin. Zira nazar haktır.
Ravi: Hz. Sehl (r.a.)



---Ne vakit kavuşacağım ihvanıma? Denildi ki: "Ya Resulallah biz senin ihvanın değil miyiz?" Buyurdu ki: "Siz benim ashabımsınız. Benim ihvanım şu kimselerdir ki, Beni görmeden iman edecekler. İşte Ben onları iştiyakla bekliyorum.
Ravi: Hz Enes (r.a.)



---Mü'minin misali, koku satan kimsenin misalidir. Yanında otursan için açılır, gezsen fayda verir, ortak olsan fayda verir. (Ne yapsan hayır göreceksin.)
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.a.)



---İyi arkadaşın misali aktar misalidir. İyi koku vermese de havasından sana da isabet eder. Kötü arkadaş ta demirci misalidir. Ateşi elbiseni yakmasada kötü kokusu bulaşır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Resim
Kullanıcı avatarı
Hakan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 4965
Kayıt: 08 Eki 2006, 02:00

Mesaj gönderen Hakan »

--- Bir insan, kurban bayramı gününde, Allah'a kan akıtmaktan (kurban kesmekten) daha sevgili bir amel yapmamış olur. Muhakkak ki, o kurban boynuzları ile, tüyleri ile, tırnakları ile, gübresi ile (her şeyi ile) kıyamet günü mahşere gelir (hesaba girer). Kurban kesildiğinde kanı daha yere değmeden, Allah ( z.c.hz.)'nin rıza mevkiine düşer. Şu halde kurbanınızı nefsinizi tayyib ederek seve seve kesiniz.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)



---Allah (z.c.hz.) bu ümmetten bir alimi alırsa, bu İslamda açılan bir gedik olur ve kıyamete kadar onun boşluğu kapanmaz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)



---Bir kimse bir borcu yüklenir ve Allah da bilir ki onu ödemek niyetindedir. Muhakkak ki Allah, dünyada o borcu eda etmekte kendisine yardım eder.
Ravi: Hz. Meymune (r.anha)



8---Bir imam (sultan) veya vali, kapısını ihtiyaç sahiplerine, fakirlere ve miskinlere kapatırsa, Allah da gök kapılarını, onun fakirliği, haceti ve meskeneti anında kendisinin üzerine kapatır.
Ravi: Hz. Amr İbni Mürre (r.a.)



---Evinden ilim talebi için çıkan kimseye melekler, hoşnudlukları sebebiyle, kanadlarını gererler.
Ravi: Hz. Safvan İbni Assal ( r.a.)



---Hiç bir dua yoktur ki, Peygamber (s.a.s.) ve aline salat-ü selam getirilinceye kadar kendisi ile gök arasında bir perde olmasın. Bunu yapınca (Salat-ü Selam getirilince) bu perde yırtılır ve dua yükselir. Bunu yapmazsa dua geri döner.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)



---Bir adamın Allah yolunda yüzü tozlanırsa, Allah Teala onun yüzünü kıyamet gününde emin kılar. Ayakları Allah yolunda tozlanan adamın da, kıyamet gününde ayaklarını, Allah Cehennemden emin kılar.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



---Bir adam akrabasının, yakınının kabrine gider, selam verir ve onun yanında oturursa, selamını alır ve onunla yanındaki kalkıncaya kadar ünsiyet eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



---Zikirde "Lâ ilâhe illallah" dan, dualarda "istiğfar" dan efdali yoktur.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)



---Mü'mine isabet eden hiç bir hastalık ve ağrı yoktur ki, o müminin günahına kefaret olmasın. Hatta ayağına batan diken ve ayağının yaralanması bile.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

---Bir adam yoktur ki anasının, babasının yüzüne merhamet nazarı ile baksında kendisine makbul ve mebrur bir hac sevabı yazılmasın.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma )

---Bir adam yoktur ki, çocuğuna Kur'an öğretsin de, kıyamette kendisine insanların mislini görmediği taçlar ve hulleler giydirilmiş olmasın.
Ravi: Hz. Eban (r.a.)



---Mizana giren şeyler içinde güzel ahlak kadar ağır çeken bir şey yoktur. Muhakkak ki, güzel ahlak sahibi, bununla oruç ve namaz sahibinin derecesine ulaşır.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)



---Allah (z.c.hz.)'ne senin din kardeşini sevindirmen kadar sevgili bir şey yoktur.
Ravi: Hz. İbni Ömer ( r.anhüma)



--- Hak söz kadar efdal sadaka yoktur.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)



---Bir kimsenin din kardeşine, kendisine öğreteceği ilimden daha efdal sadakası olamaz.
Ravi: Hz. Raşid İbni Saad (r.a.)



---Allah (z.c.hz.)'ne şu kulun sesinden güzel ses yoktur ki, vaktiyle yaptığı bir günahdan dolayı içi yanmış, günahını her hatırladıkça kalbi korku dolarak teessürle feryad edip "Ya Rabbah" diyor. (Ya Rabbi demek)
Ravi: Hz. Enes (r.a.)



---Hiç bir kul yoktur ki, din kardeşini Allah için ziyarete gelsin de, semadan bir melek: "Hoş ettin ve Cennet sana helal oldu" demesin. Aziz ve Celil olan Allah arşının melekutunda şöyle buyurur: "Kulum Beni ziyarete geldi. Bana onu ağırlamak düşer ve onun mükafatı da Cennetten başka ziyafetlik olamaz."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)




---Bir müslüman yoktur ki, bir mü'min kardeşine gıyaben dua etsin de, bir melek, sana da bir o kadar" demesin.
Ravi: Hz. Ebud Derda ( r.a.)



---Bir kul yoktur ki, bir günah yapsın ve kalkıp güzelce abdest alıp iki rek'at namaz kılarak bu günahdan mağfiret dilesinde, Allah da onu affetmesin.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)
Resim
Cevapla

“►Hadis-i Şerifeler◄” sayfasına dön