RAMUZ EL-EHADİS

Peygamber Efendimizin (sav) mübarek sözleri ve Kudsi Hadisler.
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Allah bir emire hayır murad ettiğinde, ona sadık bir vezir ihsan eder. Unuttuğu zaman ona hatırlatır, hatırladığı zaman ona yardım eder. Allah bir emire de hayırdan başkasını murad ederse, ona kötü bir vezir verir. Unuttuğu zaman ona hatırlatmaz, hatırladığı zaman da yardım etmez.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

2. Allah bir kavme bereket murad ettiğinde, onları semahat ve afiflikle rızıklandırır. Bir kavim için de bereketin kesilmesini dilerse, onların üzerine hıyanet kapısını açar.
Ravi: Hz. Ubâde (r.a.)

3. Allah, bir kavme hayır murad ettiğinde, onların fakihlerini çoğaltır ve cahillerini azaltır. Fakih konuştuğu zaman yardımcılar bulur, cahil konuştuğunda ise yalnız kalır. Bir kavme de şer dilediğinde, cahillerini çoğaltır ve fakihlerini azaltır. Cahil konuştuğunda yardımcılar bulur, fakih konuştuğunda ise yalnız kalır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

4. Allah bir kavme hayır murad ettiğinde, onların başına hilim sahiblerini geçirir, aralarında alimleri hüküm verir, serveti de en cömert olanlarına ihsan eder. Allah bir kavme de şer murad ederse, akılsızları onların başına amir olarak geçirir, aralarında cahiller hüküm verir ve serveti de en cimri olanlara verir.
Ravi: Hz. Mihran (r.a.)

5. Allah bir kavme hayır murat ettiğinde, onlara misafir hediyye eder. Misafir, rızkı ile gelir ve rızkı ile gider. Allah Teala da o ev halkına mağfiret eder.
Ravi: Hz. Ebû Kirsâfe (r.a.)

6. Allah bir kavme kıtlık murad ettiğinde, gökten bir melek şöyle nida eder: "Ey mide genişle! Ey göz sakın doyma ve ey bereket ortadan kalk!"
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

7. Allah bir kavme bir afet vermek murad ettiğinde, mescidlerin ehline nazar eder de onlardan o belayı önler.
Ravi: Hz Enes (r.a.)

8. Allah bir karyeyi (beldeyi) helak etmek murad ettiğinde, orada zinayı izhar eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Allah Teala hilafet için bir kul yaratmak murad ettiğinde, kudret eliyle onun nasiyesini mesh eder.
Ravi: Hz Ebu Hureyye

10. Allah bir kulu (haktan) meylettirmek isterse, tedbir almakta basiretini kapalı kılar. (Doğruya yol bulamaz)
Ravi: Hz. Osman (r.a.)

11. Allah kaza ve kaderini infaz etmek murad ettiğinde, kaza ve kaderinin hükmünü infaz edinceye kadar, akıl sahiplerinin akıllarını alır. Emrinin hükmü yerine geldikten sonra ise, onların akıllarını iade eder de onlarda nedamet vuku bulur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

12. Allah bir kulun ruhunu bir yerde kabz etmek murad ettiğinde, o kimse için o yerde bir ihtiyaç halkeder.
Ravi: Hz. Ebû Ğarre el Huzeli (r.a.)

13. Sizden biriniz helaya gitmek isterse, namaza da kamet getirilmiş olsa bile, o kimse (önce) helaya gitsin.
Ravi: Hz Abdullah İbni Erkam (r.a.)

14. Sizden biriniz sefere çıkmak murad ettiğinde, kardeşlerine (veda edip) selam versin. Zira Allah onların duaları sebebiyle o kimsenin hayrını artırır.
Ravi: Hz. Zeyd ibni Erkam (r.a.)

15. Sizden biriniz bir yeri mü'min kardeşine ziraat için vermek isterse, atiyye olarak versin. Üçte bir veya dörtte bir (kira ile) vermesin.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

16. Gazaya gitmek istediğinde yağız olan, sağ ön ayağı müstesna ayakları ve alnı beyaz bir at satın al. Böyle yaparsan ganimete erişir ve selamette olursun.
Ravi: Hz. Ukbe ibni Amir (r.a.)


Sayfa-28
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Bir işi yapmak istediğinde, sonunu iyice düşün. Eğer neticesi hayır ise onu yap, neticesi şer ise ondan vazgeç.
Ravi: Hz. Abdullah ibni Misver (r.a.)

2. Eğitilmiş av köpeğini, Allah'ın adını anarak avın üzerine gönderdiğinde, o köpeğin senin için avladığını ölü olsa da ye. Eğitilmemiş olan köpeğini av üzerine gönderdiğinde, yakaladığını kendin yetişip boğazlarsan onu da ye. "Bismillah" diyerek attığın okunun vurduğu avın ölmüş olsa da onu da ye.
Ravi: Hz. Ebû Salebe (r.a.)

3. Talim görmüş av köpeklerini, Allah'ın adını anarak av üzerine gönderdiğin zaman, senin için tuttukları avı öldürmüş olsalar bile onu ye. Ancak köpek yakaladığı avı yemiş ise (onu yeme.) Korkarım yakaladığı avı kendi nefsi için tutmuş olur. Onlara başka köpekler karışmış ise sakın yeme. Zira onu hangisinin öldürdüğünü bilemezsin. Ava attığında, onu bir yahut iki gün sonra bulsan da üzerinde senin okunun izinden başka yara izi yoksa onu da yiyebilirsin. Av suya düşmüşse sakın yeme.
Ravi: Hz. Adiyy İbni Hatem (r.a.)

4. Sizden biriniz üç defa izin istediğinde, kendisine izin verilmezse geri dönsün.
Ravi: Hz Cündüb (r.a.)

5. Sizden birisi, kardeşinden kendi kirişini onun duvarına koymak için izin isterse mani olmasın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6. Sizden birisi, hanımı mescide gitmek için izin isterse ona mani olmasın.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

7. Sizden birisi (taharet için) taş kullandığında tek sayıda kullansın. Zira allah Teala tektir ve teki sever. Görmez misin gökler yedidir, arzlar yedidir, günler yedidir, tavaf ve cemreler de yedidir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

8. Bu ümmet şarabı üzüm suyu, faizi alış veriş, rüşveti hediye gibi kabul eder ve zekatı (öşrü) ticaret vesilesi yaparsa, işte bu, günahı artırdıklarından dolayı helaklerine sebep olur.
Ravi: Hz. Huzeyfe (r.a.)

9. Ümmetim şu beş şeyi helal saydığı zaman, helak onların üzerine hemen gelir. Aralarında lanetleşmenin ortaya çıkmasını, ipekli giyilmesini, şarkıcı kadınlar ittihaz edilmesini, şarab içilmesini, erkeğin erkekle, kanının kadınla iktifa etmesini.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

10. Sultan öfkelendiği zaman şeytan ona musallat olur.
Ravi: Hz. Urve Bin Muhammed (r.a.)

11. Kadınlar kadınlarla, erkekler de erkeklerle yetinirlerse, onlara doğu tarafından çıkacak kızıl bir rüzgarı haber ver. O rüzgar, onların bir kısmının suretlerini değiştirir, bir kısmını da yere batırır. "Bu ise onların isyanları ve aşırı gitmeleri sebebiledir."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

12. Ehli Cennet, Cennette karar kıldıklarında, kardeşlerden bazıları bazılarını görmek isterler. Birinin sediri diğerinin sedirine, berikinin sediri ötekinin sedirinin yanına gider. Onlar buluşunca her ikisi de yaslanır ve dünyada aralarında olan şeyleri karşılıklı konuşmaya başlarlar. Birisi şöyle der: "Ey kardeşim, hatırlar mısın biz dünyada falan mescitte iken Allah'a dua etmiştik. İşte Allah da bizi bağışladı."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

13. Sabi (yeni doğan çocuk) hayat belirtisi gösterdikten sonra ölürse, üzerine cenaze namazı kılınır, kendisine varis olunur ve kendisi de varis olur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


Sayfa-29
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Adam gece uyanır, ailesini de uyandırır, kalkarlar ve ikişer rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden zâkirîn ve zâkirât zümresinden yazılmış olurlar.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Sizden birisi uykusundan uyandığında, elini üç kere yıkamadıkça bir kaba sokmasın. Zira o kimse elinin nerede gecelediğini bilmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

3. Sizden biriniz uykudan uyandığı zaman şöyle desin: "Hamd olsun O Allah'a ki, ruhumu bana iade buyurdu, bedenime afiyet verdi ve Kendisini zikretmeme izin verdi."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

4. İnsan uykusundan uyandığı zaman, ona sür'atle bir melek ve bir şeytan yaklaşır. Melek kendisine: "Hayırla başla", şeytan ise: "Şerle başla" der. Eğer o kimse: "Hamd olsun O Allah'a ki, ölümümden sonra nefsime hayat verdi. Hamd olsun O Allah'a ki, göğü arz üzerine düşmekten alıkoydu. Hamd olsun O Allah'a ki, üzerine ölüm hüküm olunanı tutar, diğerlerini belirli bir müddete kadar bırakır" der ise, melek şeytanı kovar ve o kimseyi muhafaza eder.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

5. Allah Teala Cennet ehlini Cennette iskan ettiğinde, geriye geniş bir mekan kalır. Allah Teala oraya herbiri, yaratıldığından sona ereceği güne kadar ki dünyadan daha büyük olan, üç yüz altmış alemi iskan eder.
Ravi: Hz. Ebû Saidil Hudri (r.a.)

6. Bir kul (yeni) müslüman olduğu ve islamı da güzel olduğu zaman, Allah o kimsenin evvelce yapmış olduğu her hasenesini yazar, evvelce yaptığı bütün seyyielerini ise silip atar. Bundan sonra yeni hesap başlar, her hasenesi on mislinden yedi yüz misline kadar yazılır. Günahı (Seyyiesi) ise misliyle kaydolur. Ancak Allah Teala'nın vazgeçtiği seyyie hariç.
Ravi: Hz. Ebû Said el Hudri (r.a.)

7. Müslüman, müslüman kardeşine silahla işaret ederse, her ikisi de Cehennemin kenarında olurlar. Biri diğerini katlederse, her ikisi de ona düşerler.
Ravi: Hz. Ebû Bekre (r.a.)

8. Sıcak şiddetlendiği zaman, namazı daha serin zamana bırakınız (Öğle namazını). Zira hararetin şiddeti, Cehennem ateşinin şiddetindendir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Açlık şiddetlendiği zaman, sana düşen bir parça ekmek ve bir kırba su ile yetinmen ve "Dünya ve ehli için helak" demendir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

10. Sizden biriniz et aldığında, onun suyunu çoğaltsın. Zira sizden birine et isabet etmese bile tiridi isabet eder ki, o da iki etten biridir.
Ravi: Hz. Abdullah el Müzeni (r.a.)

11. Ayakkabı satın aldığında sağlamını al, elbise satın aldığında da iyisini al, bir binek satın aldığın zaman ise, alnı beyaz olanını tercih et. Bir kavmin şerefli bir hanımı yanında olduğu zaman ona ikramda bulun.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

12. Satılacak bir şeyi satın aldığında, onu kabz ve teslim almadıkça satma.
Ravi: Hz. Hakim ibni Hizam (r.a.)

13. Sizden biri hastalıktan şikayet edince, elini elem duyduğu yere koysun ve sonra yedi defa şöyle desin: "Eûzü bi 'izzetillâhi ve kudretihî min şerri mâ ecidu ve uhâzirü." (Elem duyduğum ve çekindiğimin şerrinden Allah'ın izzetine ve onun kudretine sığınırım.)
Ravi: Hz. Osman İbni Ebil As (r.a.)


Sayfa-30
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Mü'min hasta olduğu zaman bu hastalık onu, tıpkı demirci körüğünün demirin pasını temizlemesi gibi günahlardan temizler.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

2. Mümin kul hasta olduğu zaman, Allah Teala kiramen katibine şöyle buyurur: "Bu kulum için, hastalığını devam ettirdiğim müddetçe, sıhhatte olduğu zaman yapmakta olduğu şeyin mislini yazın. Eğer ruhunu kabzedersem, hayra kabzetmiş olurum. Eğer afiyet verirsem, etini kendi etinden daha hayırlısı ile ve kanını da kendi kanından daha hayırlı bir kanla değiştiririm."
Ravi: Hz. Ata İbni Yesar (r.a.)

3. Müslim bir kul hastalandığı zaman, yazıcı meleklere Allah Teala şöyle buyurur: "Onu, hastalığından kurtaracağım zamana kadar, kendisine sıhhatte iken yaptığından daha faziletlisini yazınız.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)

4. Sizden birinin hastası, canı bir şeyi çektiği zaman, onu yedirsin.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

5. Sizden biri bir düşmana mızrağı ile hamle eder de, mızrağın ucu o kimsenin tam gırtlağına geldiği sırada da olsa o adam: "Lâ ilâhe illallah" derse, mızrağı ondan derhal kaldırsın.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

6. Sizden birine gam veya keder isabet ettiğinde şöyle desin: "Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en. Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en. (Allah, Allah Rabbimdir. Ona hiçbir şeyi ortak koşmam.)
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

7. Sizden birine bir gam veya hüzün isabet ederse yedi defa: "Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en" desin.
Ravi: Hz. Abdulaziz (r.a.)

8. Sizden birine bir musibet isabet ettiği zaman: "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râci'ûn." Ey Allahım, bu musibetimin sevabını sen muhafaza et, ondan bana ecir ver. Ve halimi o musibetten daha hayırlı olan şey'e tebdil et." desin.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)

9. Bir "Mukatebe" köleye "had" tatbik edilecekse veya bir mirasa varis oluyorsa, kölelikten kurtulduğu nisbette mirasa hak kazanır. Ve kendisine aynı ölçüde had (ceza) tatbik olunur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

10. Adem oğlu sabaha erişince azalarının hepsi hal lisanı ile ona şöyle der: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana aidiz. Sen müstakim olursan, biz de doğru oluruz. Sen müstakim olmazsan, biz de öyle oluruz."
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

11. Sizden birisi sabaha eriştiğinde şöyle desin: "Ey Allahım, ancak senin yardımınla sabaha eriştik. Ve Senin lütfunla akşama ulaştık. Senin emrinle hayat bulur ve Senin emrinle ölürüz. Ve gidiş de yalnız Sanadır..." Akşama ulaştığında da şöyle desin: "Ey Allahım, Senin yardımınla akşamı bulduk. Senin lütfunla sabaha ulaştık. Senin nimetlerinle yaşar ve Senin takdirinle ölürüz. Ve dönüş de ancak Sanadır."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

12. Şeytan sabaha eriştiğinde askerlerini etrafa gönderirken onlara şöyle der: "Kim bir müslümanı haktan saptırırsa, ona taç giydiririm." Sonra askerlerinden biri ona gelir ve şöyle der: "Ben, birisinin karısını boşayıncaya kadar yanından ayrılmadan çalıştım." Bunun üzerine şeytan: "Mümkündür ki, o tekrar evlensin." Diğer biri gelir ve şöyle der: "Bu gün birisini ana ve babasına isyan ettirinceye kadar başından ayrılmadan uğraştım." Bunun üzerine şeytan: "Umulur ki, o kimse onlara iyilik yapsında iyilerden olsun" der. Başka birisi gelir ve şöyle der: "Ben, bir insanı Allah'a şirk koşuncaya kadar saptırmaya devam ettim." Bunun üzerine şeytan: " İşte aradığım sensin, sen" der ve tacı ona giydirir.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)


Sayfa-31
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sabaha eriştiğin zaman üç kere şöyle de: "Allahümme ente Rabbî Lâ şerîke leh. Esbahnâ ve esbahal mülkü Lillahi Lâ şerîke leh." Akşama eriştiğinde yine bunun benzerini söyle. Zira bu sözler iki vaktin arasındakilere (hata ve günahlara) kefaret olur.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)

2. İki müslüman beraber giderken aralarına bir ağaç, toprak veya bir kaya girerse, biri diğerine selam versin ve selamı çoğaltsınlar.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)

3. Bir erkek çocuk üç gün arka arkaya oruç tutmaya muktedir oluyorsa, Ramazan orucu onun üzerine vacip olur.
Ravi: Hz. Lebibe (r.a.)

4. Bir adam birine eman verdikten sonra onu katlederse, kıyamet gününde kendisi için "gadr sancağı" dikilir.
Ravi: Hz. Amr İbni el Hamık (r.a.)

5. Sizden biri sağ yanı üzerine yatar da sonra: "Ya Rabbi ben nefsimi Sana teslim ettim ve yüzümü Sana tevcih ettim ve sırtımı Sana dayadım (Sana tevekkül ettim.) ve işimi Sana havale ettim. Senden başka, Senden sığınacak yer yoktur. Senin kitabına ve Resulüne iman ederim" derse ve o kimse o gece ölürse Cennete girer.
Ravi: Hz. Rafi (r.a.)

6. Mecbur kaldığınız zaman onları (mecusilere ait kabları) su ile yıkayınız ve onlarda yemek pişiriniz.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)

7. Sizden birisi hiçbir kimsenin olmadığı bir yerde, bir şeyini kaybeder veya bir yardıma ihtiyacı olursa şöyle desin: "Ey Allahın kulları bana imdat ediniz. Ey Allahın kulları bana yardım ediniz." Muhakkak ki her yerde Allah'ın görünmiyen bir kısım kulları bulunur.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)

8. Allah birinize mal ihsan ettiğinde ikrama, önce kendisinden ve ehli beytinden başlasın.
Ravi: Hz. Câbir ibni Semure (r.a.)

9. Bir adam cariyesini azad ettikten sonra onunla yeniden bir mehirle nikahlanırsa, o kimse için iki ecir vardır.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)

10. Adam bir köleyi azad ederse, köleye aid mal da o köleye tabi olur. Ancak azad edenin bir şartı varsa o müstesna.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

11. (Efendisinin izni ile birisine nikahlanmış olan) Bir cariye azad edilirse, henüz zifaf olmamışsa muhayyerdir. Dilerse o adamdan ayrılabilir. Eğer zifaf olmuşsa kadın için ihtiyar yoktur, ayrılamaz.
Ravi: Birçok ashabdan

12. Sizden birisine reyhan (kokulu çiçek) verildiğinde onu reddetmesin. Zira o Cennetten çıkmıştır.
Ravi: Hz. Ebû Osman el Mehdi (r.a.)

13. Sizden biriniz (yürürken) yorulup aciz kalırsa adımlarını geniş atsın, zira bu şekil yürüme yorgunluğu giderir.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

14. Kadın "âdet" den dolayı yıkanacağı zaman örülü bulunan saçını çözer ve hatmî ve çövenle yıkar. Cünüplükten dolayı yıkanacağı zaman ise çözmeyib başına su döker ve saçını yıkar.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

15. Sizden birisi, bir kadın veya erkek hizmetçi veya bir hayvandan fayda gördüğü zaman, elini onun alnına koyup bereketle dua etsin ve şöyle desin: "Allahım, bunun hayrını ve tabiatının hayırlı tarafını Senden niyaz ederim ve Allahım onun şerrinden ve tabiatının şerrinden Sana sığınırım." Eğer aldığı hayvan deve ise eliyle devesinin hörgücünü tutsun (gene bereketle dua etsin.)
Ravi: Hz. Amr bin Şuayb (r.a.)


Sayfa-32
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi eli ile, arada hiçbir hicab, bir perde olmadan fercine dokunursa abdest ona vacib olur. Bu takdirde abdest alsın. (Bu husus şafilere göredir. Hanefilerde abdest bozulmuyor.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Sizden biri iftar edeceği zaman hurma ile iftar etsin, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa su ile iftar etsin, çünkü o tertemizdir.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)

3. Çocuklarınız vazıh konuşmaya başladığı zaman onlara: "Lâ ilâhe İllallah"ı öğretin. Sonra vefat etseler de merak etmeyin. Okumaya başladıklarında ise onlara namazla emredin.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)

4. Bir adam iflas ettiği zaman, kendisine bir malı veresiye olarak satmış olan kimse, o malı aynı ile bulursa, bu mala diğer alacaklılardan daha ziyade hak sahibidir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

5. Siyah bayraklar gelip de karşınıza çıktığında, Farslılara ikramda bulunun. Zira devletiniz onlarla beraberdir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

6. Zaman (kıyamet) yaklaştığında müslüman kimsenin rüyası hemen hemen yalan çıkmayacaktır. Rüyası en sadık olan da sözü en doğru olandır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

7. Kıyamet yaklaştığında; taylasan giyilmesi çoğalır, ticaret artar, mal çoğalır, mal sahibine malı için tazim edilir, fuhuş yayılır, çocuklar amir durumuna gelir, kadınların sayısı artar, Sultan zulüm eder, eksik ölçü ve tartı yapılır, bir adamın köpek yavrusunu yetiştirmesi, kendi çocuğunu yetiştirmekten kendisine daha cazip gelir, büyüğe hürmet, küçüğe de merhamet edilmez ve gayri meşru çocuklar çoğalır, hatta yol ortasında adam kadınla yakınlaşır. İnsanlar, kalbleri kurt olduğu halde koyun postuna bürünürler, o zaman da insanların en iyi görüneni "müdahim" (kötülükleri gördüğü halde karışmayıp, kendi işine bakan) olanıdır.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

8. Kıyamet yaklaştığında, müslümanın rüyası hemen hemen yalan çıkmaz. Rüyası en sadık olan da sözü en doğru olandır. Müslümanın rüyası Nübüvvetin kırkbeş cüz'ünden biridir. Rüya üçtür: Salih rüya ki, Bu Allah'dan bir müjdedir. Hüzün veren rüya ki, bu da şeytandandır. Ve bir de kişinin kendi nefsinin ilka ettiği rüyadır. Biriniz hoşuna gitmeyen bir rüya gördüğünde kalksın ve (sol tarafına) tükürsün. Ve onu başkalarına anlatmasın. Rüyada bağlı olmaktan sevin. Zira rüyada bağ, dinde sebattır. Lakin boynundaki demir bağdan hoşlanma. (Zira bu ağır yüke delalet eder.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Kıyamet yaklaştığında zamanın akışı hızlanır. Böylece sene ay gibi, ay Cuma (hafta) gibi olur. Cuma'dan Cuma'ya olan vakit de kuru bir hurma dalının yaprakları ile birlikte ateşte yanması gibi kısa olur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

10. Sizden birisi eşine yaklaştığında inzal vaki olmaz ise veya acizlik durumu olursa, sadece abdest alması yeterlidir. (Sonradan bu hadisi şerifin hükmü başka bir hadisi şerifle nesh edilmiştir)
Ravi: Sahabeden bir zattan

11. Sizden birisi bir kardeşine bir şeyi ödünç verdiğinde, o kardeşi bir tabak hediye gönderirse, kabul etmesin, yahud bir hayvana bindirirse binmesin. Ancak bundan önce aralarında böyle işler cereyan ediyordu ise o zaman müstesna.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

12. Bir kulun cildi, Allah'dan haşyeti dolayısı ile, ürperir ve tüyleri diken diken olursa, o kulun hataları kurumuş ağaç yapraklarının dökülmesi gibi, üzerinden dökülür.
Ravi: Hz. Abbas (r.a.)

13. İnsan yemesini azalttığı zaman içi nur dolar.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Sayfa-33
Resim
Kullanıcı avatarı
nurunnehar
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 159
Kayıt: 18 Oca 2007, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen nurunnehar »

Resim RÂMÛZ EL EHÂDÎS..


Ahmed Ziyâuddin Gümüşhanevî kaddesallahu sırrahu’nun,
Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem’in veciz ve hikmetli hadîslerini alfabetik sırasına göre tasnif edip derlediği Hadis-i Şerîf Kitabı olan Râmûz el-Ehâdîs;
Öncelikle geniş bir hadîs literatürü taramasının ürünüdür. Kütüb-i Sitte başta olmak üzere hadîs tenkidine yer veren birtakım eserler de Gümüşhânevî kaddesallahu sırrahu tarafından gözden geçirilmiş ve bu eserlerden seçmeler yapılmıştır.
Musannif/Sınıflandıran kişi olarak, eserine yazdığı girişte yararlandığı eserlerin isimlerini belirtmiş ve bunlar için bazı kısaltmalar belirlemiştir. Bu kısaltmaları hadîs metinlerinden sonra yazarak her hadîsin geçtiği kaynak/kaynaklar gösterilmiş olmaktadır..



KAYNAKLARI.:

Gümüşhânevî kaddesallahu sırrahu’nun kısaltmalarıyla gösterdiği kaynaklar şunlardır:

1-) Buhârî (ö. 870), el-Câmiu’s-Sahîh..
2-) Müslim (ö. 875), es-Sünen.
3-) Ebû Dâvûd (ö. 889), es-Sünen.
4-) Tirmizî (ö. 892), es-Sünen.
5-) Nesaî (ö. 915), es-Sünen.
6-) İbn Mâce (ö. 886), es-Sünen.
7-) Ahmed b. Hanbel (ö. 855), el Müsned.
8-.) Abdullah ed-Dârimî (ö. 869), el Müsned (es-Sünen).
9-) Abdürrezzâk es-San‘ânî (ö. 827), el Musannef.
10-) Ebû Dâvûd et-Tayâlisî (ö. 818), el Müsned.
11-) Saîd b. Mansûr (ö. 844), es Sünen.
12-) İbn Ebî Şeybe (ö. 849), el Musannef.
13-) Abdullah b. Ahned b. Hanbel (ö. 903), ez Ziyâdât.
14-) Ebû Ya'lâ el Mavsılî (ö. 919), el Müsned.
15-) İbn Huzeyme (ö. 924), es Sahîh.
16-) Tahâvî (ö. 933), Meâni’l Âsâr.
17-) Ebû Ca‘fer Muhammed el-'Ukaylî (ö. 933), Kitâbu’d Du‘afâ.
18-) İbn Hibbân (ö. 965), Târîhu’s- Sikât; es Sahîh.
19-) Taberânî (ö. 970), el Mu‘cemü’l- Kebîr; el-Mu‘cemü’l- Vasît.
20-) İbn Adiyy (ö. 975), el Kâmil fî Ma‘rifeti’d- Du‘afâ.
21-) Dârekutnî (ö. 995), es-Sünen.
22-) Ebû Nuaym el-İsfahânî (ö. 1038), Hilyetü’l- Evliyâ.
23-) İbn Hacer el- Askalânî (ö. 1049), Tehzîbü’l- Âsâr; Tefsîr.
24-) Ahmed b. Hüseyn el- Beyhakî (ö. 1066), es-Sünen; Şu‘abu’l- Îmân.
25-) Hâkim en Nîsâbûrî (ö. 1014), el-Müstedrek.
27-) Hatîb el Bağdâdî (ö. 1071), Târîhu Bağdâd.
26-) İbn Abdi’l- Berr (ö. 1071), el-İstiâb.
28-) Abdülkerîm el Kuşeyrî (ö. 1072), el Erbaûn.
29-) Ferrâ Bağavî (ö. 1122), Şerhu’s- Sünne; el Mesâbîh.
30-) İbn Asâkir (ö. 1175), Târîhu Dimaşk.
31-) Ziyâüddîn Muhammed el Makdisî (ö. 1245), el Muhtâre fi’l- Hadîs..



METODU.:

Râmûz el-Ehâdîs’in sadece tercüme kısmına bakacak olan bir okuyucu, eseri hadîslerin hiçbir tasnif esâsı gözetilmeden ardı arda sıralandığı karmakarışık bir hadîs koleksiyonu sanacaktır. Oysa Râmûz, Arap Alfabesindeki harf sırasına göre tasnif edilmiştir. Hadîs metninin başladığı harf dikkate alınmış, metnin bitiminden sonra hadîsin alındığı kaynakların kısaltmaları yazılmış ve en sona da hadîsin ilk râvîsi not düşülmüştür. Mürsel hadîslerde râvî adından sonra mürselen rivâyet edildiği belirtilmiştir..

Eser hakkında en yaygın önyargı, “daha çok zayıf ve uydurma hadîsleri içine aldığı” şeklindeki önyargıdır. Bu da eserin sadece Türkçe tercüme kısmına bakan okuyucunun kafasında şekillenmiştir. Oysa Arapça Metinde hadîs tenkîdi de vardır. Gümüşhânevî, bazı hadîsler hakkında İbnü’l- Cevzî (ö. 1200)’nin kanâatini/tenkîdini dikkate almış ve bu hadîslerin sonunda: “Kâle İbnü’l- Cevzî hadîsün mevdû‘un =>İbnü’l-Cevzî hadîsin uydurma olduğunu söyler.” diyerek hadîs tenkîdine de yer vermiştir.
Aslında Gümüşhânevî kaddesallahu sırrahu, hadîslerin kaynaklarını her hadîsin bitiminde vermekle de bir nevi hadîs tenkîdi yapmış olmaktadır. Eğer bu kaynakça kısmı, eserin Türkçe tercümesinde de verilseydi, okuyucu eserde Buhârî gibi en güvenilir bir hadîs kaynağının yanı sıra el Ukaylî’nin “Kitâbu’d- Du‘afâ” ve İbn Adiyy’in “el Kâmil fî Ma‘rifeti’d- Du‘afâ” gibi uydurma hadîsleri konu alan kaynaklara başvurulmuş olduğunu görecekti. Bu sebeple Gümüşhânevî’nin hadîs usûlü bilen bir âlime yakışır bir tavır sergilediğini; eserine aldığı hadîslerin kaynaklarını gösterdiğini görmemek insafsızlık olacaktır..
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. İki melek gelip de mü'min kabrinde sual için oturtulduğu zaman, onun: "Lâ ilâhe illâllah ve enne Muhammeden abduhû ve resûluh " diyerek şehâdet etmesi, Cenabı Hakk'ın: "Allah, iman edenleri sabit söz ile tesbit eder" meâlindeki ayetin muktetezasıdır.
Ravi: Hz. Bera (r.a.)

2. Namaz kılar, zekatı verir, kötülüklerin açık ve gizli olanından da hicret edersen, "Hasreme" de de ölsen, sen muhacirsin. (Hasreme bir yer ismidir.)
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)

3. Namaz için kamet alındığında beni görmediçe kalkmayınız.
Ravi: Hz Cabir (r.a.)

4. Namaz için kamet alındığında farzdan başka namaz yoktur. (O sırada sünnete başlanmaz)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

5. Namaz vakti geldiğinde akşam yemeği de hazırsa, önce yemeğinizi yeyin.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

6. Namaz için kamet alındığında şayet helaya gitmek ihtiyacında iseniz, önce helaya gidiniz.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Erkam (r.a.)

7. Namaz için kamet getirildiğinde (veya namaz bittiğinde ) semâ kapıları açılır ve dualar kabul olur. Namazı bitiren bir kimse hiçbir şey konuşmadan: "Allahümme ecirnî minennâr ve edhilnil Cennete ve zevvicnî minel hûril-'iyn"demez ise, melekler: "Yazık şuna, Cehennemden korunmasını istemekten âciz kaldı." Cennet de: "Yazık şuna, Cenneti istemekten âciz oldu." Huriler ise: "Yazık şuna, Allah'dan kendisinin huril-'iyn ile tezvic edilmesini istemekten aciz kaldı" derler.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

8. Namaza kamet alındığında farzdan başka namaz yoktur. Denildi ki: "Ya Resulullah, sabahın iki rek'at (sünneti) de mi yoktur?" Evet sabahın iki rek'atı de yoktur, buyurdu. (Başka bir rivayette sabahın sünneti hariç buyurulmuştur. Yalnız cemaati kaçırmamak şartı ile kılınır.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Sizden biri sürme çekmek istediğinde tek olarak çeksin ve taharet için taş kullandığında da tek sayıda kullasın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

10. Düşman size yaklaştığı zaman oklarınızı kullanın, uzakta ise oklarınızı muhafaza ediniz.
Ravi: Hz. Hamza (r.a.)

11. Onlar size yaklaştığında onlara ok atın. Tam içinize dalmadıkça kılıçlarınızı sıyırmayın.
Ravi: Hz. Ebû Luseyd (r.a.)

12. Sizden birisi yemeğe başlarken Allah'ın adını ansın. Eğer o zaman Allah'ın adını zikretmeyi unutmuşsa: "Bismillâhi alâ evvelihî ve ahirihî"desin.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

13. Sizden birisi yemek yediği zaman şöyle desin: "Allahümme bârik lenâ fîhi ve et'imnâ hayran minhü" (Allahım bize bu yemekte bereket kıl ve bundan hayırlısını bize yedir). Eğer süt içerse şöyle desin: "Allahümme bârik lenâ fîhi ve zidnâ minhü." Zira yiyecek ve içecek olarak sütten daha yeterli bir şey yoktur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

14. Sizden biri yemek yediği zaman elini (parmağını) yalamadıkça mendil ile silmesin. Zira insan, bereketin yemeğin neresinde olduğunu bilemez.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

15. Oruçlu bir kimse unutarak bir şey yerse veya içerse, bunlar ancak Allah'ın ona gönderdiği bir rızıktır. Kaza gerekmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Sayfa-34
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi yemek yediğinde tabağın ortasından yemesin. Lakin onun kenarında yesin. Zira bereket üstten iner.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

2. Sizden birisi yemek yediğinde ellerini, etin yağ ve kokusu sebebiyle yıkasın.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

3. Sizden biri bir şey yediği zaman sağ eliyle yesin, bir şey içtiği zaman sağ eliyle içsin. Zira şeytan sol eliyle yer, sol eliyle içer.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

4. Sizden birisi bir şey yediğinde sağ eliyle yesin, sağ eliyle içsin, sağ eliyle alsın, sağ eliyle versin. Zira şeytan solu ile yer, solu ile içer, solu ile verir, solu ile alır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

5. Sizden birisi yemek yediğinde lokması düşerse, üzerinde olanı temizlesin sonra da onu yesin. O lokmayı şeytana bırakmasın.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

6. Oruçlunun yanında bir şey yenildiği zaman, melekler onun mağfireti için dua ederler.
Ravi: Hz. Ümmü Ammare (r.a.)

7. Yemek yediğiniz zaman ayakkabılarınızı çıkarınız. Zira böylesi ayaklarınız için daha rahatlıktır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

8. Yemek yediğinde veya bir şey içtiğinde şöyle de: Bismillâhi ve billâhillezî lâ yedurru ma'asmihî şey'ün fil ardı ve lâ fissemâi yâ Hayyu ya Kayyûm." Böyle söylersen o yiyecek veya içecekten sana bir hastalık gelmez. Hatta içinde zehir bile olsa.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

9. İki müslüman buluştuğunda musafaha eder, Allah'a hamd eder ve Ona istiğfar ederlerse, Allah her ikisine de mağfiret eder.
Ravi: Hz. Bera (r.a.)

10. İki müslüman kılıçları ile karşılaşırlar da onlardan biri arkadaşını öldürürse, katil de maktul de ateştedir. Denildi ki: "Ya Resulallah biri katil, amma maktulun suçu ne?" Buyurdu ki: "O da arkadaşını öldürmeye haris idi."
Ravi: Hz. Ebû Bekre (r.a.)

11. İki müslaman buluşup da onlardan biri arkadaşına selam verdiğinde, bu ikisinden Allah'a daha çok sevgili olanı, arkadaşına karşı güler yüzlülükde daha önde olanıdır. Musafaha ettiklerinde ise Allah onların üzerine yüz rahmet indirir; ilk başlıyana doksan, diğerine ise on rahmet verilir.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

12. İki sünnet yeri karşılaştığında (Erkek ve kadın arasında) haşefe kaybolursa, meni inzal olsun olmasın gusul vacib olur.
Ravi: Hz. Şuayb (r.a.)

13. Batı tarafından gelen bir fitne, doğu tarafından gelen bir fitne ile karşılaşınca Şam'ın ortasında toplanın. O gün yerin altı üstünden daha hayırlıdır.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

14. Allah Teala, sizden bir erkeğin kalbine, bir kadını nikahlama arzusu vermişse, o kimsenin o kadına bakmasında bir beis yoktur.
Ravi: Hz. Muhammed ibni Mesleme (r.a.)

15. Sizden birisi bir kardeşinin sakal veya başından eza veren bir şeyi giderdiğinde, onu o kardeşine gösterip sonra atsın. Zira o kimsenin o şeyi almasında bir hasene vardır ki, o da on misli iledir. Keza, ona göstermesinde bir hasene vardır ki, o da on mislidir. Ve o şeyi atmasında da bir hasene vardır ki, o da on misli iledir.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Abbas (r.a.)


Sayfa-35
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi insanlara imam olduğu zaman namazı hafif kıldırsın. Zira cemaatin içersinde küçük, yaşlı, hasta ve ihtiyaç sahibi kimseler bulunabilir. Nefsi için kıldığı zaman ise dilediği gibi uzatsın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Bir kimse bir cemaate imam olduğunda duasından onları hariç tutmasın. Hariç tutarsa onlara hıyanet etmiş olur. Bir kimse, izin almadıkça sağ ayağını bir kavmin evine atmasın. İzinsiz atarsa onlara hıyanet etmiş olur.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

3. İmam "amin" dediği zaman siz de "amin" deyiniz. Zira bir kimsenin "amin" demesi meleklerin "amin" demesine tevafuk ederse, o kimsenin geçmiş günahları mağfiret olunur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

4. Ben öldüğüm zaman, Ebu Bekir (r.a.) Ömer (r.a.) ve Osman (r.a.) da öldükleri vakit ölmeye gücün yeterse sen de hemen öl.
Ravi: Hz. Sehl ibni Ebu Hasme (r.a.)

5. Gaza yerleriniz uzak olduğunda, Emirlerin sizleri uzak köşelerde görevlendirmeleri artınca, ganimetler de helal sayıldığında, cihadınızın en hayırlısı, hududlarda yerleşerek yaptığınız cihaddır.
Ravi: Hz. Utbe (r.a.)

6. Sizden birisi ayakkabısını giyerken sağı ile başlasın, çıkarırken de soldan başlasın ki, giyerken sağ ayak birinci, çıkarken de sonuncu olsun.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

7. Sizden biri, bir meclise geldiğinde kendisi için bir yer açılırsa oraya otursun, aksi halde baksın, nerede daha geniş bir yer görürse oraya otursun.
Ravi: Hz. Mus'ab (r.a.)

8. Sizden birisi bir meclise geldiğinde selam versin. Oturması icab ediyorsa otursun. Sonra kalktığı zaman yine selam versin. Zira evvelkisi gibi sonuncusu da haktır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Namaza kalktığın zaman tekbir al. Sonra Kur'an'dan sana kolay geleni oku, sonra rükû'a varınca bütün uzuvların sükun buluncaya kadar ellerini dizlerinin üzerinde sabit tut. Sonra başını kaldırdığında bütün uzuvların eski haline dönünceye kadar doğrul. Sonra secdeye vardığında bütün kemiklerin tam sükuna erinceye kadar otur. Sonra ordan kalkınca bütün kemiklerin yerlerine gelinceye kadar sabit ol. Sonra bunun aynını yap. Sonra namazın ortasında oturduğun zaman itmi'nan bulup, sol ayağını yere yay. Sonra teşehhüdde bulun. Sonra kıyama kalktığında namazı bitirinceye kadar benzer şekilde (yaparsın.)
Ravi: Hz. Rifaa (r.a.)

10. Allah bir kavme azab indirdiğinde, o azab onların içinde olan herkese isabet eder. Sonra amellerine göre baas olunurlar.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

11. Akşam namazını kıldığın zaman yedi kere: "Allahümme ecirnî minen nâr" de. Eğer sen bunu yapar ve o gece ölürsen senin için ateşten eman yazılır. Sabah namazını kıldığın zaman da böyle söyle, zira sen o gün ölürsen gene senin için ateşten eman yazılır.
Ravi: Hz. Müslim İbni Hars (r.a.)

12. Adam ehline bir nafaka infak ederse, bu nafaka onun için bir sadaka sayılır.
Ravi: Hz. Ebû Mes'ud (r.a.)

13. Bir kadın kocasının evinden bir şeyi makul ölçüde infak ederse, o kadına infak ettiği şeyin ecri verilir. Kocası için de o şeyi kazanmış olduğu için ecir vardır. Veren hizmetçi ise ona da benzer ecir vardır. Birine verilen ecir sebebiyle diğerlerinin ecrinde bir noksanlık olmaz.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

14. Sizden birisinin hayvanı çöl gibi ıssız bir yerde elinden kaçarsa şöyle nida etsin: "Ey Allah'ın kulları benim için onu tutunuz. Ey Allah'ın kulları benim için onu tutunuz." Zira yer yüzünde Allah'ın öyle hazır kulları vardır ki, o hayvanı onun için tutacaktır.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)


Sayfa-36
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisinin ayakkabısının bağı (nalininin kayışı) koparsa, onu ıslah etmedikçe tek ayakkabı ile yürümesin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Sizden birisinin ayakkabısının bağı koparsa, onu düzeltinceye kadar tek ayakkabı ile yürümesin. Tek mesh ile de yürümesin. Sol eli ile de yemesin. Tek bir örtüye de sarınmasın ve elbisesini tersine çevirip giymesin.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

3. İki veli aynı bir kadını ayrı iki kişiye nikahladığı zaman, ilk nikahlayanınki geçerlidir. Ve bir adam bir şeyi iki kişiye satarsa ilki geçerlidir.
Ravi: Hz. Semure (r.a.)

4. Kullar, kıyamette durdurulduğu zaman bir münadi şöyle seslenir: "Ecri Allah'ın üzerinde olan ayrılsın, şu Cennete girsin." Denilir ki: "Ecri Allah'ın üzerinde olan kimdir?" Münadi: "İnsanlardan afv edenlerdir" der. Bunun üzerine şu kadar, şu kadar bin kişi kalkıp hesaba çekilmeden Cennete girerler.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

5. Yatağına geldiğinde "Kul yâ eyyühel kâfirûn" suresini oku, sonra onun üzerine de uyu. Zira bu şirkten beri olmaktır.
Ravi: Hz. Ferve (r.a.)

6. Yatağına geldiğinde şöyle de: "Eûzü bi kelimâtillâhit tâmmâti min ğadabihî ve 'ikâbihî ve min şerri 'ibâdihi ve min hemezâtişşeyâtîn. Ve eûzü bike Rabbi en yahdurûn." Eğer böyle dersen sana bir şey zarar vermez. Ve hatta onlar sana yaklaşamazlar bile.
Ravi: Hz. Muhammed ibni Yahya (r.a.)

7. Misafir (yemek, içmekten) mahrum olarak gecelemiş ise, ona yardım etmek, (hane sahibinin ve kendilerinin) hayvânî veya zirâî gıdalarından o misafire ikram etmeleri müslümanlar üzerine borçtur. (Sonradan bu mecburiyet kaldırıldı.)
Ravi: Hz. Mikdat ibni Esved (r.a.)

8. Geceleyin yatağına gireceğin zaman şöyle dua et: "Bismikellâhümme vada'tü cenbî, tahhir lî kalbî, ve tayyib kesbî, vağfir zenbî" (Allahım isminle yanımı yere koydum, kalbimi temizle, kazancımı güzelleştir, günahımı mağfiret et.)
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

9. Kadın, kocasının yatağından uzaklaşarak gecelerse dönünceye kadar melekler ona lanet eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

10. Sizden birisi küçük abdest bozduğunda uzvunu sağ eliyle tutmasın, sağ eliyle taharetlenmesin, bir şey içtiğinde kabın içine nefeslenmesin.
Ravi: Hz. Katade (r.a.)

11. Sizden birisi küçük abdest bozduğunda üç defa istibra etsin.
Ravi: Hz. Yezdan ibni Fes'ed (r.a.)

12. Alış veriş yaptığında "Hile etmece yok" de. Sonra sen her satın aldığın şeyde üç gece muhayyersin. Razı olursan tut, hoşlanmazsan iade et.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

13. Askeri bir birlik gönderdiğin zaman, seçme yapma (Yalnız kuvvetlileri seçme). İçlerinden bir kıt'a al. Zira Allah Teala, bir kavme zayıfları sebebiyle yardım eder.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

14. Bana bir elçi gönderdiğinizde güzel yüzlü ve güzel isimli olanı seçin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

15. Allah teala, kıyamet gününde mahlukatı baas buyurduğu zaman, arşın altından bir münadi üç kere şöyle nida eder: "Ey muvahhidler topluluğu! Muhakkak ki Allah sizi afvetti. Siz de birbirinizi affediniz."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Sayfa: 37
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Gecenin üçte biri kaldığında Allah Teala dünya göğüne nüzûl eder de şöyle buyurur: "Kim bana dua eder ki o duayı kabul edeyim. Kim bana istiğfar eder ki, ben onu mağfiret edeyim. Kim sıkıntısının giderilmesini istiyor ki, onu gidereyim. Kim benden rızık taleb eder ki, onu rızıklandırayım." Ortalık aydınlanıncaya kadar bu böyle devam eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Kul kırk yaşına ulaşınca, Allah onu cinnet, cüzzam ve baras gibi üç beladan emin kılar. Kul elli yaşına gelince, Allah ondan hesabı hafifletir. Altmış seneye ulaşınca, Allah onu kendisine inâbe ile rızıklandırır. Yetmiş seneye erişince, gök ehline onu sevdirir. Seksen yaşına gelince, Allah hasenatını sabit kılar ve seyyiatını siler. Kul doksan seneye ulaştığında ise Allah onun geçmiş ve gelecek günahlarını mafiret eder ve kendisini aile halkına şefaatçı kılar ve ona gökten bir münadi şöyle nida eder: "Bu kul dünyada Allah'ın esiridir."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

3. Çocuk yedi yaşına geldiği zaman, ona namaz kılmayı emredin. Onuna baliğ olunca, gerekirse namaz için onu dövün.
Ravi: Hz. Sebre ibni Mabed (r.a.)

4. Su iki "kulleye" baliğ olunca pislik taşımaz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

5. Ebülasi oğulları, otuz erkeğe ulaşınca, Allah'ın kullarını hizmetçi edinirler ve Allah'ın malını ganimet sayarlar. Allah'ın kitabını da hile ve fesad vesilesi yaparlar.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

6. Bir kimse binasını yedi veya dokuz zir'a (arşın) yüksekliğinde yaptığında, gökten bir münadi ona şöyle seslenir: "Ey fasıkların en fasıkı, bununla nereye gidiyorsun?
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

7. Kul tevbe ettiği zaman, Allah onun günahlarını hafaza meleklerine unutturur. Keza bunu onun uzuvlarına ve arzdan bilenlere de unutturur ki, Allah'a mülaki olduğunda, günahı sebebiyle aleyhine şahidlik yapacak kimse kalmasın.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

8. Teenni edersen isabet edersin, yahud hemen hemen isabet etmiş olursun. Acele ettiğin zaman ise hataya düşersin, yahud neredeyse hata etmiş olursun.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

9. "Îne" (Bir malı önce yüksek fiatla veresiye satıp sonra onu ucuz fiatla peşin olarak alma şeklidir) alış verişi yaptığınız, sığırların kuyruğuna yapıştıdığınız, ekine razı olduğunuz, cihadı terkettiğiniz zaman, Allah sizin üzerinize öyle bir zillet musallat eder ki, siz dininize dönünceye kadar o zilleti sizden kaldırmaz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

10. Cenazeye tabi olduğunuz zaman, kabre konuluncaya kadar oturmayınız.
Ravi: Hz. Ebû Saidel Hudri (r.a.)

11. Sizden birisi esnediği zaman elini ağzına koysun. Zira şeytan esnemeyle birlikte girer.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

12. Sizden birisi genirdiğinde veya aksırdığında sesini yükseltmesin. Zira şeytan böyle durumlarda sesin yükselmesinden hoşlanır.
Ravi: Hz. Şeddat ibni Evs (r.a.)

13. Sizden birisine Sultan korku verdiği zaman şöyle desin: "Yedi kat göklerin ve Arşı Azim'in Rabbı olan Allahım! Filan oğlu filanın şerrinden ve cin ve insanların ve onlara uyanların şerrinden beni beri eyle, onların herhangi birinin benim üzerime yapacağı taşkınlıktan beni koru. Senin koruduğun kimse aziz olur. Seni Sena etmek ne yücedir. Ve Senden başka ilah yoktur."
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

Sayfa-38
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Kul, anne ve babasına dua etmeyi terkettiğinde ondan rızık kesilir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

2. Sizden biri evlendiği zaman, onun şeytanı sesini yükseltir ve şöyle der: "Eyvah, bu Adem oğlu dininin üçte birini benden korudu."
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

3. Sizden birisi evlendiği zaman ona şöyle densin: "Bârekallâhü lek ve bâreke aleyk."(Allah sana mübarek eylesin ve bereket ihsan eylesin)
Ravi: Hz. Akil İbni Ebu Talib (r.a.)

4. Sizden birisi evlendiğinde veya bir cariye, at veya hizmetçi aldığında, elini onun alnı üzerine koyup bereketle dua etsin.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

5. Adam bir kadınla dini ve güzelliği için evlendiği zaman, bunda onun için ihtiyaçtan kurtulma vardır.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

6. Bir kimse bakire hanımı dul üzerine nikahlaşmış ise, onun yanında yedi gün kalır. Dul bir hanımı bakire üzerine nikahlamışsa, onun yanında üç gün kalır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

7. Sizden birisi teşehhüdü okuduktan sonra şu dört şeyden Allah'a sığınsın: Cehennem azabından, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnesinden ve mesih deccalın fitnesinin şerrinden. Sonra kendi nefsi için içine doğduğu şekilde dua etsin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

8. İlimden bir bab (bölüm) öğrendiğin zaman, o senin için kabul edilmiş bin rek'at nafile namaz kılmandan daha hayırlıdır. Bunu insanlara öğrettiğin zaman ister amel edinsin, ister edilmesin; senin için gene kabul edilmiş bin rek'at nafile namaz kılmandan hayırlıdır.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

9. İki kişi kazai hacette bulunduklarında birbirlerinden gizlensinler ve def 'i hacet esnasında konuşmasılar. Zira Allah aksini yapanlara gazab eder.
Ravi: Hz. Ebû Said el Hudri (r.a.)

10. Kıyamet yaklaştığı zaman, sizden birinin tabaktan hurmanın iyisini seçmesi gibi, ölüm de ümmetin en en hayırlılarını seçer.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

11. Sana iki adam hüküm vermen için geldiklerinde, ikincinin sözünü dinlemeden birincinin sözü ile hüküm verme. Bu takdirde nasıl karar vereceğini daha iyi anlarsın.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

12. Siden biri mazmaza yaptığında, elleri sebebiyle işlediği hatalar dökülür. Yüzünü yıkadığında, yüzü sebebiyle isabet eden hatalar dökülür. Kollarını yıkadığında, onların günahları dökülür. Başını mesh ettiği zaman, hataları saçlarının diplerinden dökülür ve ayaklarını yıkadığı zaman ise, ayakları sebebiyle isabet eden hatalar dökülür.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

13. Sizden birisi bir şeyi temenni ettiğinde, temenni ettiği şeye baksın. (Hayırsa mesele yok, değilse elini ondan çeksin.) Zira o kimse, o temennisinden dolayı kendisi için ne yazılacağını bilmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

14. Bir kul abdest aldığı zaman, şu ağacın yapraklarının dökülmesi gibi, o kimseden de günahlar öylece dökülür.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)

15. Bir kimse abdest aldığında, abdestini güzelce alır, sonra namaza kalkar ve o namazın rükû'unu, secdelerini ve ondaki kıraati tam olarak yerine getirirse, namazı ona: "Sen beni muhafaza ettiğin gibi Allah da seni muhafaza etsin" der. Sonra o namaz, bir ziya ve nur ile semaya yükseltilir ve o namaz için semanın kapıları açılır. Kul abdestini güzel almaz, rükû, secde ve kıraatını tam yapmazsa, namazı ona: "Sen beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin." der. Sonra o namaz, üzerinde bir zulmet olduğu halde semaya yükseltilir. Lakin semanın kapıları açılmaz. Sonra o namaz eski bir elbise gibi dürülür ve sahibinin yüzüne vurulur.
Ravi: Hz. Übade (r.a.)

16. Bir kimse abdestini güzelce alır, sonra namaz için evinden ayrılırsa ki, onun bu çıkışı ancak namaz içindir. Allah o kimseyi attığı her adım için bir derece yükseltir ve attığı adımları sebebiyle ondan hataları dökülür.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

17. Müslim bir kimse abdest aldığında, onun hataları kulaklarından, gözlerinden, ellerinden ve ayaklarından çıkar. Oturursa mağfur olarak oturmuş olur.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

Sayfa-39
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi abdest aldığında, abdestini tam alır ve mescidi kasdedip çıkarsa ve ellerinin parmaklarını da birbirine kilitlemez ise, o kimse namazda sayılır.
Ravi: Hz. Kaab ibni Ucze (r.a.)

2. Abdest aldığınızda gözlerinize de abdest suyundan içirin, ellerinizi de silkelemeyin, zira o şeytanı ferahlandırır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

3. Abdest aldığın zaman oruçlu değilsen, mazmaza ve istinşakta suyu iyice ulaştır.
Ravi: Hz. Asım İbni Lakit (r.a.)

4. Sizden biri geldiğinde kardeşi ona bir yer açarsa, o yer öyle bir ikramdır ki, Allah onu o kimse vasıtası ile ikram etmiştir.
Ravi: Hz. Mus'ab ibni Şeybe (r.a.)

5. Sizden birisi mescide geldiğinde, oturmadan evvel iki rek'at kılsın, sonra dilerse otursun veya hacetine gitsin.
Ravi: Hz. Ebû Katade (r.a.)

6. Sizden birisi mescide geldiğinde ayakkabısına baksın. Eğer bir pislik varsa onu temizlesin, sonra onların üzerinde kılsın.
Ravi: Hz. Ebû Said el Hudri (r.a.)

7. Bir kimse bir hastayı ziyarete geldiğinde şöyle desin: "Allahım, kulun filana şifa ihsan et. O senin için düşmanı kahreder, yahud rızan için cenazeyi teşyi eder."
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

8. Sizden birisi Cuma'ya geldiğinde, oturan bir kimseyi kaldırıp da onun yerine oturmasın.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

9. Ramazan ayı geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapatılır, şeytanlar da bağlanır. Bir münadi Ramazan bitinceye kadar şöyle nida eder: "Ey hayra talib olan koş, Ey şerri istiyen, azalt (terk et)."
Ravi: Hz. Utbe İbni Abd (r.a.)

10. İlme talib olan bir kimseye ölüm geldiğinde, o bu hal üzerinde ölürse şehiddir.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

11. Dininden ve ahlakından razı olduğunuz bir kimse size geldiğinde (velisi olduğunuz bir kıza talib olursa), onu evlendiriniz. Eğer böyle yapmazsanız, yer yüzünde bir fitne ve büyük bir fesad zuhur edebilir.
Ravi: Hz. Ebû Hatim (r.a.)

12. Size bir ziyaretçi geldiğinde ona ikramda bulununuz.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

13. Sizden birisi geceleyin helaline yakın olur da, sonra tekrar dönmek isterse, ikisi arasında abdest alsın.
Ravi: Hz. Ebû Said el Hudri (r.a.)

14. Sizden birisi geceleyin helaline yakın olma durumunda inzal vaki olmazsa, namaz için aldığı abdest gibi abdest alsın. ( mensuh)
Ravi: Hz. Ebû Eyyüb (r.a.)

15. Sizden birisi geceleyin helaline yakın olduğu zaman çok konuşmasın. Zira bu dilsizliğe sebeb olur. Gene sizden birisi zevcesine yakın olduğunda fercine bakmasın, zira bu körlüğe sebeb olur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

16. Namaza geldiğinizde bizi secde halinde bulursanız, sizde hemen secde ediniz. Lakin o secdeyi (rek'atten) saymayın. Her kim bir rek'ate yetişmiş olursa, o kimse namaza yetişmiştir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

17. Namaza geldiğinde insanları (namazda) bulursan sen de onlara uy. Bu farzı sen önceden kılmışsan, bu namaz senin için nafile olur.
Ravi: Hz. Yezid ibni Amir (r.a.)


Sayfa-40
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden biriniz helaline yakın olmak istediğinde örtünsün, hayvanlar misali çıplak olmasın.
Ravi: Hz. Ebû Kilabe (r.a.)

2. Sizden birisi helaline yakın olduğunda ona sadık olsun. Kendi haceti bitmiş olsa da, helalinin ihtiyacı bitinceye kadar acele etmesin.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

3. Hitan hitanı (sünnet yerleri) geçince gusul abdesti farz olur. Bir rida ile namaz, ancak ihram gibi geniş olursa, mümkündür. Adet halinde bulunan kadından helal olan, ancak gömlek üzerinden dokunmaktır. Efdal olan bundanda sakınmaktır.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)

4. Kişi helalinin önüne oturur ve sonra da temas olursa, inzal vuku bulmasa da gusul farz olur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

5. Hakim, hüküm vermek için makamında oturduğu zaman, üzerine iki melek iner. Haksızlık etmediği müddetçe onu doğrultur, başarısına yardım eder ve onu irşad ederler. Hakim zulmederse onu terkederler ve yükselirler.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

6. Sizden birisi ölüm halinde olan birisinin yanında oturduğu zaman, onu şehadet getirmeye zorlamasın. Zira o kimse, şehadeti lisanı ile söylüyor, eli veya gözü ile işaret ediyor, yahutta kalbi ile söylüyor olabilir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

7. Kadın namaza oturduğu zaman, uyluk kemiklerinin birini diğeri üzerine koyarak otursun. Secde ettiğinde de karnını uyluk kemiklerine yapıştırsın ki, bu durum vücudunun belli olmaması bakımından en uygun şekildir. Böyle yaparsa Allah teala ona nazar eder ve buyurur ki: "Ey meleklerim, siz şahid olun, Ben onu bağışladım."
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

8. Bir muallimin önünde veya ilim meclislerinde oturduğunuzda, onlara yaklaşın ve birbirinize yakın oturun. Cahiliye ehlinin yaptığı gibi dağınık oturmayın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Allah Teala evvelkileri ve sonrakileri kıyamet gününde bir araya getirdiği zaman, ahdini bozup haksızlık yapan her bir kimse için birer sancak nasbeder. Ve: "Bu filan oğlu filanın gadridir" denilir.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

10. Kendisinde şüphe olmayan kıyamet gününde, Allah Teala evvelkilerle sonrakileri topladığı zaman, bir münadi şöyle seslenir: "Her kim Allah için yaptığı ameline birisini ortak koşmuşsa sevabına o kimsenin yanında arasın. Muhakkak ki Allah ortaklardan müstağnidir."
Ravi: Hz. Ebû Said ibni Ebu Fudale (r.a.)

11. Allah kıyamet gününde bütün halkı bir araya getirdiğinde Muhammed (s.a.s.) ümmetine, Allah'a secde etmelerine izin verilir. Bunun üzerine onlar uzun bir secde yaparlar. Sonra kendilerine şöyle denir: "Başlarınızı kaldırın, küfür ehlinden sayınız kadar size karşılık fidye kıldık."
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)

12. Bir kimse anne ve babası namına hac ederse, bu hac hem kendisi, hem de ana ve babası için kabul edilir ve ayrıca ana ve babasının ruhu semada müjdelenir.
Ravi: Hz. Zeyd ibni Erkam (r.a.)

13. Kişi, helal olmıyan bir mal ile hac ettiğinde: "Lebbeyk, Allahümme lebbeyk" dediği zaman, Allah cevaben: "Sana Lebbeyk te yok, sa'deyk te yok. Bu ibadetin geri çevrilmiştir" buyurur.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

14. Bir çocuk hac yaptığı zaman, âkil oluncaya kadar bu onun için bir hac'tır. Büluğa erince başka bir hac yapması üzerine borç olur. Bir A'râbî hac yapınca, bu onun için hac'tır. Hicret ettiğinde (Müslünman olunca) onun üzerine de diğer bir hac farz olur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

15. Bir kimse söz söyler de sonra etrafına bakınırsa o söz emanettir (gizlenmelidir).
Ravi: Hz. Enes (r.a.)


Sayfa-41
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sana bir hadis bildirildiğinde sözüm üzerine sakın bir şey ilave etme. Dört kelime vardır ki, bunlar kelamın en güzellerinden ve Kur'an'dan dır. Onların hangisinden başlasan zarar yok. Bu sözler: "Sübhânellâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber" dir.
Ravi: Hz. Semure (r.a.)

2. İnsanlara Rablerinden bahsettiğiniz zaman, onlara korku ve meşakkat verecek hususlardan söz etmeyin.
Ravi: Hz. El Mikdam ibni Madikerb (r.a.)

3. Benden bir hadis size bildirildiğinde, hakka muvafıksa, ister söylemiş, ister söylememiş olayım onu alınız. (Onunla amel ediniz)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

4. Ehli kitap ile konuştuğunuzda: "Biz Allah'a, Meleklerine, Kitaplarına ve Peygamberlerine inandık" deyiniz.
Ravi: Hz. Amir ibni Rebia (r.a.)

5. Benden size bir hadis haber verildiğinde, siz onun (hakka muvafık olduğunu) bilir, fakat (Şeriata uygun olup olmadığını) bilmezseniz, Ben onu söylemiş olayım veya olmayayım onu tasdik edin. Zira Ben ancak maruf olanı söylerim, münkeri değil. Keza Benden size bir hadis haber verildiğinde, (Şeriata uygun olduğunu) bilmiyor, fakat onu (Hakka uygun) görmüyorsanız onu tezkib ediniz. Zira Ben münker olanı ve maruf olmayanı söylemem.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6. Sizden birisinin zevce ve çocuğu yoksa, o kimse cihadı iltizam etsin.
Ravi: Hz. Muhammed ibni Hatip (r.a.)

7. Hased ettiğinizde haddi aşmayın, zanda bulunduğunuzda onu tahkik etmeyin, bir şeyden size bir uğursuzluk hissi gelirse onu geçin ve ancak Allah'a tevekkül edin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

8. İnsana ölüm hazır olduğunda, onu Hak'dan alıkoyan ve terkettiği herşey derlenip toplanır, iki gözünün önüne getirilir. İşte o anda o insan şöyle der: "Ya Rabbi beni geri döndür. Umulur ki terkettiğim salih amelleri yapayım."
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

9. Ölünün yanında hazır olduğunuz zaman şöyle deyiniz: "Sûbhâne Rabbike Rabbil izzeti ammâ yesifûn Ve Selâmün 'alel mürselin. Vel hamdülillâhi Rabbil 'âlemin."
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)

10. Hasta veya ölünün yanında hazır olduğunuzda hayır söyleyin. Zira sizin söylediklerinize melekler "Amin" derler.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)

11. Hakim hüküm verirken içtihadında isabet ederse, onun için iki ecir vardır. Ve yine hüküm verirken içtihadında hata ederse, onun için bir ecir vardır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

12. Masiyet üzerine yemin ettiğinde onu terk et. Cahiliyet meyillerini (saz tambur vs.) ayağının altına al. İçki içmekten sakınmanı tavsiye ederim. Mukakkakki Allah içki içeni temize çıkarmaz. (tevbe etmedikçe).
Ravi: Hz. Sevban (r.a.)

13. Sizden biri hummaya yakalandığı zaman onun üzerine üç gece seher vaktinde su dökülsün.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

14. Kul Kur'anı Kerim'i hatmettiği zaman, altmış bin melek o kulun üzerinde istiğfarda bulunur.
Ravi: Hz. Amr ibni Şuayb (r.a.)

15. Kul ailesinin ihtiyaçları için çıktığında, her bir adımına Allah Teala bir derece yazar ve ailesinin ihtiyaçlarını tamamladığı zaman ise mağfiret olunur.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

16. Bir köle efendisinden önce Şirk diyarından çıkarsa o hürdür. (Lakin ondan sonra çıkarsa efendisine iade olunur. Kadın şirk diyarından kocasından önce müslüman olup) çıkarsa dilediği kimse ile evlendirilir. Kocasından sonra çıkarsa ona iade edilir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


Sayfa-42
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi sefere çıktığında kardeşlerine veda etsin. Zira Allah Teala onların duaları sebebiyle o kimse için bereket ihsan eder.
Ravi: Hz. Zeyd ibni Erkam (r.a.)

2. Üç kişi sefere çıktıklarında içlerinden birini emir yapsınlar.
Ravi: Hz. Said el Hudri (r.a.)

3. Hacı ehlinden ayrılıp da üç gün veya üç gece (yol) gittiğinde, anasının onu doğurduğu gün gibi günahlarından çıkmış olur. Diğer günleri ise derecesinin yükselmesine vesile olur. Kim ki bir ölüyü kefenlerse, Allah o kimseye Cennet elbisesi giydirir. Kim de ölüyü gaslederse günahlarından çıkmış olur. Her kim de kabrinde onun üzerine toprak atarsa attığı toprağın her zerresi o kimsenin mizanında dağlardan bir dağdan daha ağır olur.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

4. Sizden biri heladan çıkınca şöyle söylesin: "Hamd olsun o Allah'a ki, bana eza vereni benden giderdi ve bana yararlı olanı da benim üzerimde tuttu."
Ravi: Hz. Tavus (r.a.)

5. Bir kimse bir sefer murad ederde evinden çıktığı zaman: "Bismillah, Hasbiyallah, tevekeltü Alallah" derse, melek der ki: "Bu sana yeterli oldu. Hidayete nail oldun ve korundun." Şeytan ise oradan uzaklaşır ve diğer bir şeytana söyle der: "Hidayete nail olan, kifayete eren ve korunan bir kişiye sen ne yapabilirsin?"
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

6. Siz hep birlikte bir emir üzerinde ittifak ettiğiniz halde, biri çıkar da müslümanların birliğini bölmek ve tefrika çıkarmak isterse onu hemen katlediniz.
Ravi: Hz. Abdullah İbn Umey (r.a.)

7. Sizden biri evinden çıktığında şöyle desin: "Bismillah, Lâ havle ve lâ kuvvete illâ Billah, Maşaallah, tevekkeltü 'alellah, Hasbiyallah ve ni'mel vekil."
Ravi: Hz. Yezid ibni Huseybe (r.a.)

8. Adam hasta kardeşini ziyaret için çıktığı zaman, onun yanında oturuncaya kadar rahmete dalmış hali devam eder. Oturunca o rahmete tamamen gömülür.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

9. Siyah bayraklar zuhur ettiğinde evveli fitne, ortası dalalet, sonu küfürdür.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

10. Kadın mescide gitmek için çıktığında, cünüplükten yıkandığı gibi, kokudan yıkansın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

11. Sahibinin ağzından lanet çıktığı zaman bakar, eğer yöneltildiği kimsede kendisine yol bulursa ona gider, aksi halde kendisinden çıktığı kimseye döner.
Ravi: Hz. Abdullah (r.a.)

12. Evinden çıkacağın zaman iki rek'at namaz kıl, o seni kötü bir çıkıştan men eder. Evine girdiğinde de iki rek'at namaz kıl, o namaz da seni, zararlı bir girişten men eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

13. (Cahiliye adabına) dayanmamak için hac veya umre için çıktığınızda temettü yapın. Ve ekmeğe ikram ve tazim edin. Zira Allah Teala göklerin ve yerin bereketlerini ona müsahhar kılmıştır. (Cahiliye zamanında arablar hac mevsiminde umre yapmayı büyük günah sayarlardı.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

14. Hurmanın (zekatını) ağacı üzerinde takdir ettiğinizde kesiniz. Fakat üçte birini bırakınız. Eğer üçte birini bırakmazsanız, dörtte birini bırakınız.
Ravi: Hz. Sehl ibni Ebu Hasme (r.a.)

15. Alim ilmini bir cemaate tahsis edip diğerlerini mahrum ederse, o ilimden kendisi de, talebesi de, (o cemaat de) faydalanamaz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)


Sayfa-43
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi bir kadınla evlenmek istediğinde, imkan bulursa, nikahını destekleyici olacak vasıflarına nazar etsin.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

2. Sizden birisi bir kadına talib olduğunda, güzelliğinden sorduğu gibi saçı hakkında da bilgi alsın. Zira saç iki güzellikten birisidir.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

3. Mü'minler ateşten halas bulduklarında, Cehennemle Cennet arasında bir köprüde durdurulur ve dünyada iken aralarında olan haksızlıklar temizlenenceye kadar takas olunur. Tertemiz olduktan sonra Cennete girmelerine izin verilir. Muhammed (s.a.s.)'in nefsi kudret elinde olana yemin ederim ki, onlardan her biri Cennetteki meskenini dünyadaki evinden daha rahatlıkla bulur.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

4. Bir kimse evine girerken ve yemeğe başlarken Allah'ın ismini zikrederse, şeytan (yardımcılarına): "Sizin için burada gecelemek de yok, yemek te yok " der. Fakat evine girerken Allah'ın adını anmazsa şeytan: "Geceleyecek yere de yemeğe de kavuştunuz" der.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

5. Cennet ehli Cennete girdiklerinde, Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurur: "İstediğiniz bir şey var mı ki size onu ziyade edeyim?" Bunun üzerine şöyle derler: "Ey Rabbimiz bize verdiğinin üstünde başka şey var mı?" Buyurur ki: "Rızam en büyüktür."
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

6. Cennet ehli Cennete, Cehennem ehli de Cehenneme girecekleri sırada Arşın altından bir münadı şöyle nide eder: "Ey birbirlerine karşı haksızlık yapmış olanlar, aralarınızdaki haklarınızı birbirinize ödeşin ve Cennete girin."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

7. Bir adam Cennete girdiği zaman ebeveynini, zevcesini ve çocuklarını sorar. Denilir ki: "Onlar senin derecene ve ameline ulaşamadılar." O kimse: "Ya Rabbi ben hem kendim için ve hem de onlar için amel etmiştim" der. Bunun üzerine onların da o kimseye ilhak edilmeleri emrolunur."
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

8. Sizden biri mescide girdiği zaman, namaz kendini orada tuttuğu müdetçe namazda sayılır. Ve o kimse namaz kıldığı yerde bulunduğu sürece melekler ona salat ederler. Ve: "Ey Allahım, ona rahmet et ve onun tevbesini kabul eyle" derler. Bu durum, o kimsenin başkasına eza etmediği ve kendisinden bir hades vuku bulmadığı sürece böylece devam eder gider.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Sizden biri mescide girince selam versin ve sonra şöyle desin: "Allahümmeftahlî ebvâbe rahmetike" (Ey Allahım bana rahmet kapılarını aç). Ve mescidden çıkınca da şöyle desin: "Allahümmeftahlî ebvâbe fazlike." (Ey Allahım bana senin fazilet kapılarını aç.)
Ravi: Hz. Ebû Humeydi (r.a.)

10. Sizden birisi mescide girdiği zaman Peygamber üzerine selam getirsin, sonra şöyle desin: "Allahümmeftahlî ebvâbe Rahmetike." Ve mescidden çıkınca da Peygambere selam getirsin ve desin: "Allahümmağsamnî mineşşeytan." (Allahım beni şeytanın şerrinden koru.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

11. Sizden biri mescide girince, imam minberde ise, ne namaz ve ne de konuşma vardır, imam hutbeden ayrılıncaya kadar.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

12. Sizden biri müslüman kardeşini ziyarete gittiğinde, yemek yedirirse yesin ve o yemekten sual etmesin. Ve içecek bir şey içirirse içsin ve ondan da sual etmesin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

13. Sizden biri müslüman kardeşini ziyaret ettiğinde, kardeşi ondan orucunu bozmasını isterse bozsun. Ancak Ramazan, Ramazanın kazası veya nezir orucu olursa onlar müstesnadır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

14. Sizden biri mescide girdiğinde imam teşehhüdde ise tekbir alsın ve onunla otursun. İmam selam verince kalksın ve namazını tamamlasın. O kimse böylece cemaatin faziletine erişmiş olur.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)


Sayfa-44
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden birisi bir hastayı ziyaret ettiğinde, onunla musafaha yapsın ve elini hastanın alnına koyarak nasıl olduğunu sorsun ve onun için şifa ve uzun ömür dileğinde bulunsun. Ve ondan kendisi için de dua etmesini istesin. Zira hastanın duası meleklerin duası gibidir.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

2. Bir kavme misafir geldiğinde rızkı ile beraber gelir. Ve gittiğinde de o kavmin günahları mağfiret edilmiş olduğu halde çıkar gider.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

3. Ölü kabre konulduğunda, kendisine güneş batmak üzere imiş gibi temsil olunur ve o doğrulup oturur, gözlerini oğuşturarak şöyle der: "Beni bırakın da namazımı kılayım."
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

4. Ramazan ayı girdiğinde Allah teala arşı taşıyan meleklere, tesbihten ellerini çekip Muhammed (s.a.s.) ümmetine ve mü'minlere istiğfarda bulunmalarını emreder.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

5. Bir cemaat bir adamın evine girdiğinde, onlar evden çıkıncaya kadar, ev sahibi o cemaatin emiri olur. Ve kendisine itaat de onlara vacib olur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6. Bir sail ( dilenci) evinize izinsiz girerse ona bir şey yedirmeyiniz.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

7. Sizden biri dua ettiği zaman istediğini azimle istesin ve şöyle demesin: "Allahım dilersen bana ver." Zira, zaten Allah'ı zorlayıcı hiçbir şey yoktur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

8. Sizden birisi dua ettiği zaman kendi duasına "amin" desin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

9. Bir kimse bir kardeşine gıyabında dua ederse, melaike o kimse için "Sana da bir misli" der.
Ravi: Hz. Ebû Hureyre (r.a)

10. Bir kimse haceti için zevcesini çağırdığında, tandır üzerinde de olsa ona gelsin.
Ravi: Hz. Talk İbni Ali (r.a.)

11. Bir kimse zevcesini yatağına çağırdığında, o kadın deve sırtında da olsa davetine icabet etsin.
Ravi: Hz. Zeyd İbni Erkam (r.a.)

12. Bir kimse zevcesini yatağına çağırdığında gelmez, yüz çevirir de kocası ona öfkeli olarak gecelerse, sabah oluncaya kadar melekler o kadına lanet eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

13. Allah'a dua ettiğinde iki elinin içi ile dua et. Onların dışları ile dua etme. Duayı bitirdiğinde de iki elini yüzüne sür.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

14. Yahudi veya hıristiyanlardan birisine dua etmeniz icap ettiğinde: "Allah, senin malını ve çocuğunu çoğaltsın" deyiniz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

15. Sizden biri "velime"ye çağrıldığında gitsin.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

16. Sizden biri bir yemeğe davet edildiğinde oruçlu değilse gitsin, oruçlu ise dua etsin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

17. Sizden biri mescidde iken bit gördüğünde öldürmesin. Elbisesinde tutup, çıkınca yok etsin.
Ravi: Hz. Yahya ibni Ebu Kesib (r.a.)

18. Ashabımdan (aralarındaki münazaalardan) bahsedildiğinde kendinizi tutunuz. Yıldızlardan bahsedildiğinde sükut ediniz. Kaderden bahsedilince de gene kendinizi tutunuz.
Ravi: Hz. Sevban (r.a.)

19. Sizden biri büyük veya küçük abdeste çıktığında ön veya arkasını kıbleye dönmesin.
Ravi: Hz. Ebû Eyyub (r.a.)

20. Sizden biri kazai hacete gittiğinde, taharetlenmek için yanına üç adet taş alsın. Bunlar onun için yeterlidir.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

21. Sizden biri güzel bir rüya gördüğünde, onu tabir etsin ve anlatsın. Fena bir rüya gördüğünde ise tabir etmesin ve anlatmasın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Sayfa-45
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Sizden biri hoşuna gitmeyen bir rüya gördüğünde sol tarafına üç defa tükürsün ve şeytandan Allah'a sığınsın ve üzerinde olduğu yanından diğerine dönsün.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

2. Sizden biri hoşlandığı bir rüya görürse o ancak Allah'dandır. Öyle ise Allah'a hamd etsin ve onu anlatsın. Bunun gayrısını, yani hoşlanmadığı bir rüya görürse, o da ancak şeytandandır. Öyleyse şerrinden Allah'a sığınsın ve onu hiç kimseye anlatmasın. Bu takdirde kendisine bir zarar olmaz.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

3. Sizden biri kendinde, malında veya kardeşinde hoşuna giden bir şey görürse bereketle dua etsin. Zira nazar haktır.
Ravi: Hz. Amr İbni Rabia (r.a.)

4. Sizden biri derde uğramış birini gördüğünde kendi kendine: "Hamd olsun o Allah'a ki, onu mübtela ettiği şeyden bana afiyet verdi. Onun ve pekçok kulunun üzerine beni tafdil etti." derse bu, nimetin şükrü olur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

5. Sizden biri bir cenaze gördüğünde onunla beraber yürümeyecekse cenazeyi arkada bırakıncaya, yahud cenaze kendisini arkada bırakıncaya kadar, yahud da o onu arkada bırakmazdan önce cenaze yere indirilinceye kadar ayakta kalsın.
Ravi: Hz. Abir İbni Rebia (r.a.)

6. Sizden biri yaradılış veya rızık bakımından kendinden üstün birini görürse, kendisine nazaran daha yüksek birine bakmaktansa, kendinden daha aşağısına baksın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

7. İnsanların akidlerini bozduklarını, emanetleri hafife aldıklarını, ve -parmaklarını birbirine geçirip- böyle olduklarını gördüğün zaman evini tercih et, lisanına sahip ol, maruf olanı al, münkeri bırak, kendi işinle meşgul ol ve ammenin işlerini kendilerine bırak.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Amr (r.a.)

8. Ümmetimin zalime "Sen zalimsin" demekten korktuğunu görürsen onlardan ayrılabilirsin.
Ravi: Hz. Abdullah İbni Amr (r.a.)

9. Alimin sultanla çok sıkı ihtilatta olduğunu görürsen bil ki, o hırsızdır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

10. Bir kul masiyetlere devam ettiği halde, dünyadan sevdiği şeyleri Allah'ın ona verdiğini gördüğün zaman, bu muhakkak ki o kimse için Allah'dan bir "istidraç" tır.
Ravi: Hz. Ukbe İbni amir (r.a.)

11. Kardeşinde haya, emanet ve sıdk gibi üç hasleti gördüğünde ondan (dilediğin bir şeyi) ricada bulun. Onları göremediğinde ricada bulunma.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

12. Şayet ahiretle alakalı bir şeyi istediğinde onun sana kolaylaştırıldığını ve fakat, dünya hususunda arzu ettiğin bir şeyin ise zorlaştırıldığını gördüğün zaman şunu bil ki, sen muhakkak güzel bir hal üzerindesin. Yine sen ahiret hususunda istediğin bir şeyin zorlaştırıldığını ve dünya hususunda ise arzu ettiğin bir şeyin sana kolaylaştırıldığını görürsen bil ki, sen kötü bir hal üzerindesin.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

13. Mezi gördüğünde uzvunu yıka ve namaz abdesti gibi abdest al, meni (fışkırarak) geldiğinde gusul abdesti al.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

14. İki mü'min kardeşi arzdan bir karış toprak için muhasama eder gördüğünde, o yerden hemen çık.
Ravi: Hz. Ebüdderda (r.a.)

15. Müteşabih ayetlere tabi olanları gördüğünüzde, işte onlar Allah'ın Kur'an'da isimlendirdiği kimselerdir ki, onlardan uzak durun.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)


Sayfa: 46
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Bir kimseyi mescidde bir şey satarken veya satın alırken görürseniz: "Allah senin ticaretinde kazanç vermesin" deyiniz. Ve yine bir kimseyi mescidde yüksek sesle kaybettiği şeyi aradığını gördüğünüzde de: "Allah sana onu döndürmesin" deyiniz.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Bir kimseyi mescidlere devamı itiyad edinmiş gördüğünüzde, onun imanına şehadet ediniz. Zira Allah teala: "Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse imar eder" buyurmaktadır.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

3. Bir kimseye dünyada zühd ve az konuşma verildiğini gördüğünüzde ona yakın olunuz. Zira o kimse hikmete ulaşmıştır.
Ravi: Hz. Ebû Hallad (r.a.)

4. Bir kimsenin tutulup katledildiğini gördüğünüzde o yerde hazır bulunmayın. Zira o kimse zulmen öldürülmüş olabilir de, inecek gazabdan sonra size de isabet edebilir.
Ravi: Hz. Harşe İbni El Hars (r.a.)

5. Ashabıma kötü söyleyenleri gördüğünüz zaman: "Allah'ın laneti en şerliniz üzerine olsun" deyiniz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

6. Meddahları gördüğünüzde, onların yüzlerine toprak saçınız.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

7. Değiştirmeye gücünüzün yetmediği bir (kötü) işi gördüğünüzde, onu düzeltecek olan Allah onu değiştirinceye kadar sabrediniz.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

8. Yangın gördüğünüzde Tekbir getiriniz. Zira Tekbir onu söndürür.
Ravi: Hz. Amr İbni Şuayb (r.a.)

9. Hastalık ve fakirlikle Allah'ın kendisini elemlendirdiği bir kulu gördüğünüzde, (biliniz ki) Allah onu temizlemeyi murad ediyor.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

10. Başlarının üzerini deve hörgücü gibi yapan kadınları gördüğünüzde onlara: "Hiçbir namazlarının kabul olmayacağını" bildiriniz.
Ravi: Hz. Ebû Şakre (r.a.)

11. Ramazan ayında doğu tarafında kırmızı bir sütun gördüğünüz zaman, senelik yiyeceğinizi biriktirin. Zira o işaret kıtlık senesi alametidir.
Ravi: Hz. Ubâde (r.a.)

12. Bir mescid görürseniz veya bir müezzini işitirseniz kimseyi öldürmeyin. (Harpte düşman memleketinde)
Ravi: Hz. İsam El Müzeni (r.a.)

13. Evlerinizde onlardan (yılanlardan) birini görürseniz deyiniz ki: "Bize eziyet vermemeniz hususunda Nuh (a.s.)'ın sizden aldığı akdi sana hatırlatırım ve yine Süleyman (a.s.)'ın sizden aldığı akdi sana hatırlatırım." Buna rağmen eğer (üzerinize) gelirse onu öldürünüz.
Ravi: Hz. Ebû Leyla (r.a.)

14. Bir kimsenin yüzünün hastalık veya ibadetin dışında sararmış olduğunu görürseniz, işte o renk o kimsenin kalbindeki İslama karşı olan gıllı gışındadır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

15. Açlık ve tefekkür ehli kimseleri gördüğünüzde onlara yakın olunuz. Zira hikmet onlarla beraber akıp gider.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

16. Bir genci (siret ve suretle) müslüman kisvesinde gördüğünüzde işte o sizin en hayırlılarınızdandır. İki bıyığını uzatmış, elbisesini yerde sürüyen yaşlı bir kimseyi görürseniz bilin ki, o da sizin en şerlilerinizdendir.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)


Sayfa-47
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Horasan cihetinden gelen siyah sancaklar gördüğünüzde onlara katılın. Zira onların içinde Allah'ın halifesi Mehdi (a.s.) vardır.
Ravi: Hz. Sevban (r.a.)

2. Hilali gördüğünüzde orucu tutunuz. Ve yine onu gördüğünüzde bozunuz. Eğer hava bulutlu olursa (Şaban ayını) otuz gün sayınız.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

3. Sizden biri seferinden döndüğünde ehline bir hediye ile gelsin. Hiçbir şey bulamaz ise, mendiline bir taş veya bir tutam odun koysun. Bu onların hoşuna gider.
Ravi: Hz. Ebû Ruhem (r.a.)

4. Secdeden başını kaldırdığın zaman, kelbin oturuşu gibi oturma. Uyluk kemiklerini ayaklarının arasına koy ve ayaklarının üst kısmını da yere bitiştir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

5. Allah, geceleyin müslüman kuluna ruhunu iade ederse (uyandırırsa), Allah'ı tesbih etsin. Onu temcid etsin ve Ondan mağfiret dilesin. Eğer böyle yaparsa, o kulun geçmiş günahları mağfiret olunur. Şayet o kimse kalkar, abdest alır, namaz kılar ve sonra Onu zikrederse, O'ndan mağfiret diler ve O'na dua ederse, bunlar kabul olunur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6. Sizden biri namazda iken burnu kanarsa veya ağız dolusu veya daha az miktarda bir kusmuk çıkarırsa, onu yıkasın; yahud da mezi gördüğünde namazı bıraksın, gidip abdest alsın, sonra dönsün ve namazının kalanını tamamlasın. Lakin namazı tamamlayıncaya kadar arada konuşmasın.
Ravi: Hz. İbni Cüreyc (r.a.)

7. Sen yattığın zaman kapını kapa, su kaplarının ağzını bağla, yemek kaplarının üstünü ört, kandilini de söndür. Zira o zaman şeytan kapıyı açamaz, su kabının ağzını çözemez, örtüyü de açamaz. (Kandili söndürmemişsen) fare evi ev sahiplerinin üzerine yakabilir. Sol elinle yeme ve içme, tek ayakkabı ile yürüme, elbiseni, giymeksizin boynuna dolama, ellerini dizlerine bağlayıp evde öfkeli oturma.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

8. Kul, bir hayvana binerken Allah'ın ismini anmadıysa şeytan onunla beraber olur ve der ki: "Şarkı söyle". Eğer o kimse iyi şarkı söyleyemiyor ise ona kuruntular verir ve o kimse ininceye kadar o kuruntularda devam eder durur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

9. Sizden biri bir hayvana bindiğinde o hayvanı süratliye yakın orta bir hızla yürütsün -Yahut şöyle buyurdu- yormaksızın kolay ve hızlı bir tarzda yürütsün. Muhakkak ki Allah Teala kulunu güçlü ile zaif arasında bir vasatta taşıtır. (Hayvanı fazla zorlatmamak lazım)
Ravi: Hz. İbnül As (r.a.)

10. İnsanlar hayvana binerek kıpti elbisesi giyip Şam'a yöneldiklerinde, erkekler erkeklerle, kadınlar da kadınlarla iktifa ettiklerinde Allah onların hepsine birden Kendi indinden bir ceza gönderir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

11. Sizden biri rükua vardığında ellerini dizleri üzerine koysun. Sonra mafsallarındaki bütün kemikler sükunet buluncaya kadar beklesin. Ve üç defa tesbih getirsin. Esasen insanın bedeninde üçyüz otuz üç kemik ve üçyüz otuz üç damar Allah'ı tesbih ederler. Secdeye vardığında da üç defa tesbih etsin. Zira o kimsenin bedenindeki bütün kemik ve damarlar yine aynı şekilde tesbih eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

12. Rükua vardığında avuç içlerini, uzuvların sükunete erinceye kadar dizlerinin üzerine koy. Secdeye vardığında da yerin sertliğini duyuncaya kadar alnını yere koy.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


Sayfa-48
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1. Siz şu hayvanlara bindiğinizde konaklarda onların nasiblerini verin, onların üzerinde şeytanlar olmayın.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

2. Kişi büyük şeytanı taşladığı ve başını da traş ettiği zaman, kadınlar müstesna ona her şey helal olur.
Hz. Âişe (r.anha)

3. Bir ava ok attığında ok onu yaralamış ise o avı ye. Lakin okun yanı ava isabet etmişse onu yeme. Zira o, darbe ile ölmüştür.
Hz. Adiy İbni Hatem (r.a.)

4. Okunu attıktan sonra üç gün içinde avını bulursan ve o da korkmamış ise onu ye.
Hz. Ebû Salebe (r.a.)

5. Bir kul zina işlediğinde iman ondan çıkar ve bir gölge gibi başı üzerinde olur. O kimse o (masiyetten) çekilince geri döner.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6. Gölgeler geri döndüğü (batıdan doğuya), rüzgarlar da estiğinde (duha saatinde) hacetlerinizi Allah'tan isteyiniz. Zira o saat, tevbe ile Allah'a dönenlerin çok olduğu saattir. Ve "Allah tevbe edenleri mağfiret edicidir."
Hz. Ali (r.a.)

7. Sizden birisinin cariyesinin zina ettiği tebeyyün ederse, ona "had" tatbik etsin. Ama onu tekdir etmesin (ayıblamasın). Sonra yine zina ederse tekrar "Had"di tatbik etsin. Fakat onu tekdir etmesin (ayıblamasın). Sonra üçüncü defa zina ederse kıldan bir ip karşılığında da olsa onu satsın.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

8. Sizden biri cariyesini kölesi veya işçisi ile evlendirdiğinde artık onun avret yerine bakmasın. (Dizi ile göbeği arasına)
Hz. Amr İbni Şuayb (r.a.)

9. "İzâ Zülzilet" Kur'an'ın yarısına muadildir. "Kulyâ eyyühel kâfirûn" Kur'an'ın dörtte birine muadildir. "Kul hüvallâhü ehad" ise Kur'an'ın üçte birine muadildir.
Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

10. Sizden birisi Rabbından bir şey istediğinde, icabet edildiğini anladığı vakit desin ki: "O Allah'a hamd olsun ki, bütün iyilikler O'nun nimeti ile tamamlanır, icabetin geciktirildiği kimse de desin ki: "Elhamdülillahi alâ külli hal".
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

11. Siz sefere çıktığınızda Kur'an'ı en iyi okuyanınız -yaşça en küçüğünüz de olsa- size imam olsun. İmam olunca da artık o sizin emirinizdir.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

12. Siz bolluk bir zamanda sefer yaptığınızda, develere arzdan nasiblerini veriniz. Kıtlık bir zamanda sefer yaptığınızda ise, onların yürüyüşünü süratlendiriniz. Gece istirahat için durduğunuzda yollardan uzak durunuz. Zira yol üzerleri gece vakti hayvanların yoludur ve haşeratın sığındıkları yerlerdir.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

13. Sen istemeksizin ve uğraşmaksızın Allah sana bir rızık gönderirse onu al. Zira Allah Teala onu sana ikram etmiştir.
Hz. Ömer (r.a.)

14. Bir kul secde ettiğinde, onunla birlikte yedi azası secde eder; yüzü, iki eli, iki dizi ve iki ayağı.
Hz. Saad (r.a.)

15. Sizden biri secde ettiğinde avucunu yere koymakla başlasın. Umulur ki, Allah kıyamet gününde onun bağlarını çözer.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

16. İyiliğin seni sevindiriyorsa ve günahın da seni üzüyorsa, bu takdirde sen mü'minsin.
Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

17. Kölen hırsızlık yaptıysa onu, yarım okiyyeye (20 dirheme) de olsa sat.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Sayfa-49
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1-Sizden birinin lokması yere düştüğünde, üzerine bulaşan bir şey varsa gidersin ve onu yesin, Onu şeytana terketmesin. Bir de elini (parmağını) yalamadan mendille silmesin. Zira o bilmez ki bereket yemeğin hangi kısmındadır.
Hz. Câbir (r.a.)

2-Bir kimse sarhoş olursa ona "had" tatbik ediniz. Sonra tekrar sarhoş olursa yine "had"di tatbik ediniz. Sonra yine sarhoş olursa yine "had"di tatbik ediniz. Dördüncüde artık onu öldürünüz.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

3-Bir müslüman müslüman kardeşine silah çekerse, o silahını kınına koyuncuya kadar Allah tealanın melekleri ona lanet etmeye devam eder. Hz.Ebû Bekre (r.a.)

4-Ehli kitaptan biri size selam verdiğinde deyiniz ki: "Ve Aleyküm"
Hz. Enes (r.a.)

5-Komşularının "iyi yaptın" dediklerini işitmişsen, bilki iyisin. Eğer onların "sen kötü yaptın" dediğini duymuşsan bilki sen kötü yaptın.
Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

6-Bir yerde veba olduğunu işittiğinizde oraya girmeyin. Siz bir yerde iken orada veba zuhur etmişse, kaçmak için oradan çıkmayınız.
Hz. Usame İbni Zeyd (r.a.)

7-Şu vebanın bir ülkede olduğunu duyarsanız onun üzerine gitmeyiniz. Siz orada iken vaki olmuşsa, ondan kaçmak için o yerden çıkmayınız.
Hz. Abdurrahman İbni Avf (r.a.)

8-Gök gürültüsü işittiğinizde Allah'ı zikrediniz. Zira zikredene ondan bir zarar isabet etmez.
Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

9-Gök gürültüsü işittiğinizde Allah'ı tesbih ediniz, tekbir getirmeyiniz.
Hz. Abdullahİbni Ebu Cafer (r.a.)

10-Horoz sesleri işittiğinizde Allah'ın fazlından isteyiniz. Zira o horoz bir melek görmüştür. Siz merkep anırması duyarsanız şeytandan Allah'a sığınınız. Zira o merkep bir şeytan görmüştür.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

11-Geceleyin merkep anırması, köpek havlaması veya horoz sesi işittiğinizde şeytandan Allah'a sığının. Çünkü onlar sizin görmediklerinizi görüyorlardır.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

12-Bir dağın yerinden ayrıldığını işitirseniz tasdik edin. Amma duymuşsanız ki, bir adam ahlakını değiştirmiştir, o sözü tasdik etmeyin. Zira insan cibilliyeti üzerine olmakta devam eder.
Hz. Ebud Derda (r.a.)

13-Benden bir hadis duyduğunuzda kalbleriniz onu kabul ediyor, tüy ve ciltlerinize yumuşak geliyor ve onu size yakın görüyorsanız bu takdirde Ben o hadise sizden daha yakınım. Ama siz gene, benden nakledilen bir hadis duyarsanız ki, kalbleriniz onu inkar eder, tüy ve cildiniz ondan nefret eder ve kendinizden uzak görürseniz , bilin ki ben o söze sizden en uzak olandan daha uzağım.
Hz. Ebû Useyd (r.a.)

14-Bir kavmin yakında şuralarda yere geçirildiğini duyduğunuzda bilin ki, kıyametin gölgesi üzerinize düşmüştür.
Hz. Bakıyratül Hilaliye (r.a.)

15-Doğu tarafından veya ona yakın biryerden, giyimleri herkesin hoşuna giden bir kısım insanların geldiğini duyarsanız bilin ki, kıyametin gölgesi üzerinize düşmüştür.
Hz. Hafsa (r.a.)


Sayfa-50
Resim
Kullanıcı avatarı
tamersah tarik
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 778
Kayıt: 19 Eyl 2008, 02:00

Re: RAMUZ EL-EHADİS

Mesaj gönderen tamersah tarik »

1-Siz "Muhammed" adını koyduğumuz kimseyi küçümsemeyin. Onu mahrum etmeyin, onu çirkin görmeyin. Muhammed isminde, Muhammed'in olduğu evde ve Muhammed'in bulunduğu mecliste bereket vardır.
Hz. Câbir (r.a.)

2-Sizden birine namazda bulunduğu sırada şeytan: "Senden bir hades mi vuku buldu?" diye bir şüphe sokarsa, o kimse ona içinden: "Yalan söyledin" desin. Ta ki, kulağı ile bir ses veya burnu ile bir koku duymuş olsun. Sizden biri namaz kılarken fazla veya noksan kıldığını bilemez ise son ka'dede iki secde yapsın (sehiv secdesi)
Hz. Ebû Said (r.a.)

3-Sizden biri bir şey içtiğinde süzerek içsin. Bir yudumda, nefes almadan içmesin. Zira böyle içmemesi karaciğer hastalığına sebep olur.
Hz. İbni Ebu Hüseyin (r.a.)

4-Sizden biri bir şey içtiğinde kabın içinde teneffüs etmesin. Helaya gittiğinde sağ eliyle uzvunu tutmasın. Ve sağ eliyle taharetlenmesin.
Hz. Abdullah İbni Ebu Katade (r.a.)

5-Sizden birinin kabından köpek içerse, o kabı yedi kere yıkasın.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6-Siz bir şey içtiğiniz zaman üç nefeste içiniz: Birincisi içmenin şükrüdür. İkincisi insanın içine şifadır. Üçüncüsü de şeytanın kovulmasıdır. Gene, içtiğinizde süzerek içiniz. Zira böyle içilmesi en iyi akışı sağlar ve ihtiyacı kolaylık ve afiyetle gidermiş olur.
Hz. Âişe (r.anha)

7-İçki içenlere "had" tatbik ediniz. Tekar içerlerse gene "had" tatbik ediniz. Yine içerlerse yine "had" di tatbik ediniz. Gene de içerlerse o zaman onları katlediniz. Hz. Muaviye (r.a.)

8-Sizden biri namazında üç veya dört rek'at kıldığı hususunda tereddüte düşerse şüpheyi atsın ve namazını kendisine yakın gelene göre bina etsin; sonra selamdan önce iki secde yapsın (sehiv secdesi). Bu takdirde, şayet beş kılmışsa namazı, melekler vasıtasıyla altıya tamamlanmış addedilir. Şayet dört rek'at kılmışsa, bu iki secde şeytanın vesvesesini bozmaya vesile olur.
Hz. Ebû Said (r.a.)

9-Cennet ehli Cennete Cehennem ehli de ateşe girdiklerinde, ölüm (bir koç şeklinde) Cennetle Cehennem arasında bir yere getirilir ve kesilir. Sonra bir münadi şöyle nida eder: "Ey ehli Cennet, ebedilik var ölüm yok. Ey ehli nar, ebedilik. Ölüm yok." Bunun üzerine Cennet ehlinin sevinç üzerine sevinçleri artar. Cehennem ehlinin ise hüzünleri üzerine hüzünleri artar.
Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

10-Sizden biri farz namazı kıldıktan sonra nafile (veya sünnet) namaz kılmak isterse, ya biraz ileri veya biraz geri çekilsin, yahud da biraz sağa veya sola gitsin. Hz. Abdurrahman İbni Sabit (r.a.)

11-Sizden biri namazını bir sütre arkasında kılsın ve sütreye de yakın olsun. Bu takdirde şeytan onun namazını kesemez.
Hz. Sehl İbni Ebu Hasme (r.a.)

12-Sizden biri cenaze namazı kıldığında onunla gitmeyecekse, o cenaze gözden gaib oluncaya kadar ayakta dursun. Eğer cenaze ile gidiyorsa o indirilinceye kadar oturmasın.
Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


Sayfa-51
Resim
Cevapla

“►Hadis-i Şerifeler◄” sayfasına dön