EZELin EBED EZANı

Cevapla
Kullanıcı avatarı
kulihvani
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 12868
Kayıt: 02 Eki 2006, 02:00

EZELin EBED EZANı

Mesaj gönderen kulihvani »

Resim

MecNÛN BENem ->LEYyLâ BENem
->“OKU!.”nsun -->SEVd EZÂNım!.
->ELESt ->“KÂLû -->BEL” BENem
“KUR!.”uLsun ->MAHŞER MİZÂNım!.


ZEVK 8375

MuhaMMedî MüsLümÂN OL!. ->HAYye aLe’s- SeLÂH’ı YAŞA!
MuhaMMedî Mü’MiN OL!. Ki --->HAYye aLe’L- FeLÂH’ı YAŞA!
TESLiMiYyette İSLÂh OL!.up
İSTİKÂMette->İFLÂh OL!.up
AŞK-ı ALLAH ->NÛRuLLAH’ta ->MEŞK-i RESÛLuLLAH’ı YAŞA!.

Yâ HAYyu’L- HUuu ALLAH celle celâlihu!.


30.08.17 05:35
brsbrsm..tktktrstkkmdsherezÂNımm..


Resim

EzÂN; İSLÂM DİNİnde, Namaza dâvet ve Vahdaniyyet-i İlâhiyyeyi ve Hakaik-ı İslâmiyyeyi âleme, kâinâta ilân etmek için minâre ve emsâli yerlerde edilen ÇAĞrı Nidâsı ve “RABB’ımıza SALL VAKTi”ni Kâmet getirmektir. BİZ BİR-İZ ->RABBANî VAKTinin VAKti GİRdiğinde 7 VaKit Bildirmektir..

EzÂN, kelime anlamım olarak bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilan etmek anlamlarında kullanılır. EzÂN, İslam dininde RABB’ımıza SALL/Namaz VAKTinin geldiğini İNSÂN-lara bildirmek için belli sözlerle yapılan ÇAĞRIya verilen isimdir..
İlk EzÂN, Miladî 622 yılında Bilâl-i Habeşi radiyallahu anhu tarafından sabah namazında, yüksekçe bir evin damında okunmuştur.
EzÂN farz olan namazlar için okunur. Câmide okunan EzÂN duyuluyorsa evlerde kılınacak namaz için ayrıca EzÂN okunmaz. EzÂNın duyulmadığı uzak bir mesafede veya yerleşim merkezleri dışında bulunanlar da EzÂN okurlar. Cenâze namazı ile vitir, bayram, teravih, yağmur duası namazı ve farz-ı ayın olmayan diğer namazlar için EzÂN okunmaz.

EzÂNın bitiminden sonra Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem'in uyguladığı ve uygulamamız için öğrettiği ve şefaatine vesile olacağını haber verdiği EzÂN DUÂsı okunur..
ELbette EzÂNı MuhaMMedî ŞÛUR-La ->DUYuş ve UYuşta;
MuhaMMedî İLİM- MuhaMMedî İRADE- MuhaMMedî İDRAK- MuhaMMedî İŞTİRAK gerekir ki,
MuhaMMedî ŞÛuR BİLinsin
MuhaMMedî NÛR BULunsun
MuhaMMedî SüRÛRda OLunsun ki,
MuhaMMedî O-NÛR YAŞA!.na BİLinsin İnşâe ALLAHu TeÂLÂ!.


Resim---Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem: “Müezzini işittiğiniz vakit, siz de onun dediğini söyleyiniz. Sonra benim üzerime salâvât getiriniz. Çünkü her kim bana bir defa salâvât getirirse, ALLAH ona o salâvât sebebiyle on defa rahmet eyler. Sonra Allah’tan benim için “Vesile”yi isteyiniz. Zîrâ ‘Vesile’ Cennette bir makamdır ki, ALLAH’ın kullarından yalnız birisine lâyıktır. Umarım ki, o bir kişi de ben olayım. Kim benim için Vesileyi isterse, şefaatim ona vâcib olur.” buyurdu.
(Abdullah bin Amr bin Âs’dan; Müslim, Salât: 12)


Resim---Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem: “"Kim müezzini işittiği zaman: “Tek olan ve ortağı bulunmayan ALLAH'tan başka El İlâh olmadığına, MuhaMMed'in O'nun kulu ve Resûlü olduğuna şâhidlik ederim. RABB olarak ALLAH'tan, Resûl olarak MuhaMMed'den, din olarak İsLÂM'dan razı oldum, derse, o kimsenin günahları bağışlanır.” buyurdu.
(Sa'd İbni Ebî Vakkas radıyallahu anh'den; Müslim, Salât 13. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 42; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4.)


Resim---Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem: "Kim ezanı işittiği zaman şu duayı okursa, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcib olur: “Allahumme rabbe hâzihî'd-da'veti't-tâmmeh ve's-salâti'l- kâimeh, âti Muhammeden'il- vesîlete ve'l- fadîlete ve'b'ashu mekamen Mahmûden ellezi veadteh. İnneke la tuhlifu’l- mîâd.: Allâh'ım! Ey bu tam dâvetin, yâni mübârek ezânın ve kılınmak üzere bulunan namazın mukaddes Rabbi. Peygamberimiz MuhaMMed’e (aleyhisselâm) vesîleyi ve fazîleti ihsan et ve O'nu, kendisine vaad buyurmuş olduğun Makâm-ı MuhMûd'a eriştir. Şüphe yok ki, sen vaadinden dönmezsin" buyurdu.
(Câbir radıyallahu anh'den; Buhârî, Ezân 8, Tefsîru sûre(17), 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 37; Tirmizî, Mevâkît 43; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4.)


Hadis İmamı Beyhakî'nin rivâyetinde ilk duanın sonunda bir de: "İnneke lâ tuhlifu'l- mîâd: Şüphesiz ki sen vaadinden caymazsın" ilâvesi vardır ki, biz de dualarımıza bunu ilâve ederiz..

Aziz Kardeşlerimiz;
BİZimiçin MuhaMMedî EZÂN ÂDÂBıdır ki; EzÂNı baştan sonuna kadar tekrar ederek dinlemek ve bitince EzÂN duâsı etmek. Sonra reddedilmeyen duâlardan olduğu bildirildiğinden kendi DUÂmızı etmek gerekir..


nOt:
Sabah ve Akşam Namazlarından sonra okunan “İstiâze/ ALLAH’a Sığınma Duâsı" da çok önemldir:

Resim---Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem, Hâris et-Temîmî radiyallahu anhu’ya: “Akşam namazını kıldığın zaman yedi kere şöyle de: “Allahümme ecirnî minennâr.: Allahım beni Cehennem azabından koru!”. Şâyet bu duâyı okur, o gece de ölürsen, Cenâb-ı HAKk seni Cehennemden uzak kılar. Aynı şekilde sabah namazını kıldıktan sonra okur, o gün ölürsen, yine Cehennemden âzad kılınmış yazılırsın.” buyurdu.
(Ebû Dâvud, Edeb: 110; Hadis No: 5079.)


Resim

EzÂNın SÖZleri ve ANLAmı:

ALLAHu Ekber!.: Allah en büyüktür. (4 kere),

Eşhedu en Lâ iLâhe İLLALLAHa!.: Şâhidlik ederim ki, ALLAH'tan başka El İLâh yoktur. (2 kere),

Eşhedu enne MuhaMMeden RasûLuLLAH!: Şâhidlik ederim ki, MuhaMMed ALLAHın elçisidir.(2 kere),

Hayye ale's- salâh!.: Haydi namaza!. İsLah Olmaya!. (2 kere),

Hayye ale'l- felâh.: Haydi kurtuluşa!. İfLah Olmaya!. (2 kere),

Es-salâtu hayrun mine'n- nevm!: Namaz uykudan hayırlıdır!. (2 kere, sadece sabah EzÂNında),

ALLAHu Ekber!.: Allah en büyüktür. (2 kere),

Lâ iLâhe İLLALLAH!.: ALLAH'tan başka El İLâh yoktur!. (1 kere).

Resim

EzÂN DUÂmız.:

"ALLAHumme RABBe hazihi'd- da'veti't- tamme. Vesselati’l- kâimeti âti Muhammedeni’l- vesilete ve’l- fazilete ve’d- dereceter- refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l- mîâd.: ALLAH'ım! Ey bu tam dâvetin ve kılınacak namazın RABB'i, MuhaMMed'e (aleyhisselâm) vesileyi, fazileti ve yüksek dereceyi ver, O'nu kendisine vaadettiğin Makam-ı MahMud'a ulaştır!."

Resim

Ve yine, yeni doğan yavrularımızın sağ kulağına EzÂNın, sol kulağına da kâmetin okunması Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem’in SÜNNet-i Seniyyesidir..

Resim---Ebu Rafi radiyallahu anhu: “Hasan (aleyhisselâm) dünyaya geldi zaman Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem’in onun kulağına EzÂN okuduğunu gördüm.” demiştir.
(Ebu Davûd, Edeb, 107; Tirmizî, Edahî,16; İ. Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI/9,291)


Resim---Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem’in yeni doğan çocuğun sağ kulağına EzÂN ı, sol kulağına da kâmetin okunmasını tavsiye ettiğine dâir rivâyetler de vardır.
(İ. Gazalî, İhya, II/55; Zeynu’l-Irakî, Tahricu Ahadisi’l-İhya, İhya ile birlikte)


Sonra gönülden geçen Hakk ve Hayr duâlarımızı Kur'ÂN-ı Kerîmdeki İbrâhîma aleyhisselâm Atamızın DUÂsıyla bitiririz “El Fâtiha Mâa’s- SaLâvât” deriz..

الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاء
Resim ---El hamdulillâhillezî vehebe lî alâ kiberi ismâîle ve ishâk (ishâka), inne rabbî le semîu’d- duâi : Hamd, ihtiyarlık halinde bana İsmâil ve İshâk’ı bağışlayan ALLAH’a mahsustur. Muhakkak ki; benim RABBim, DUÂyı mutlaka işitendir.”
(İbrâhîm 24/39)


Resim

Allâhumme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ MuhaMMedin
Abdike ve
Nebiyyike ve
Rasûlike ve
Nebiyyi'l- Ummiyi ve alâ âlihi, ehl-i beytihi ve's-sahbihi ve uMMetihi...

ALLAHımız celle celâluhu!
BİZe MuhaMMedî Gayret,
PÎRimizden HâL-i HiMMet,
RASÛLünden ŞiFâ-yı ŞeFâat,
RASÛLünden ŞeReF-i ŞeHâdet,
ZÂTından İnâyet-Hidâyet-SeLâmet
İZZet-i İhsÂNınLa LûTFet et İnşâe ALLAHu TeÂLÂ!.



MuhaMMedi MuHABBEtLerimİZLe!....

ResimKÂR-ü-BeLÂ KıtMÎRi kuL İhvÂNi
Resim
Cevapla

“Divanında Muhammedi Tasavvuf” sayfasına dön